Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 листопада 2019, 16:27

МВФ стежить за Приватом, а міські божевільні бояться піраміди держборгу

Тиждень пройшов оптимістично і для міжнародних ринків, і для України. Акції світових компаній продовжили зростати, а ставки за українськими ОВДП знижуються.

Тиждень пройшов оптимістично і для міжнародних ринків, і для України.
Переговори влади з місією МВФ поки не призвели до підписання програми.

Про те, що відбувалося у фінансовому секторі і з якими ризиками може зіткнутися Україна, у колонці для НВ розповів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Зростання на тлі протестів

Світові ринки продовжують то брати нову висоту історичних максимумів, то трохи відступаючи назад, готуватися до нових ривків. Версії про те, що світ у листопаді буде глибоко в кризі, вже не згадують, і розважають себе хіба що твіттами Трампа і слуханнями на тему його взаємовідносин з Україною. Останні змушують заздрити американцям, адже день за днем в Конгресі виступають гідні державні службовці, про рівень яких багатьом країнам залишається тільки мріяти і тішити себе тим фактом, що у них, принаймні, президент — не Трамп. Втім, деякі країни і це собі дозволити не можуть.

Тим не менше, економіка США міцна як ніколи (а може саме через тих самих держслужбовців в тому числі), а ранок п'ятниці індекс S&P500 відкриє на рівні 3103,5 пункта.

Чим ще зайняті американці, так це переговорами з китайцями, де, здається, процес йде вже заради самого процесу і результату і близько не видно. Хто знає, може мудрі китайці вирішили почекати завершення виборів в США. Адже що для них ще один рік, порівняно з вічністю.

Тим паче, ринки поки що пробачають подібну поведінку. Що може внести корективи в спокійну зиму, так це події в Гонконзі, де масштаб протистояння вже перейшов ту межу, коли сторони можуть сісти і домовитися. А технологічна просунутість протестувальників переводить все в сюрреалістичний кіберпанк, приправлений статусом азіатського фінансового центру. Не будь його, гонконгські лучники давно б зустрілися з китайськими танкістами, але загроза тотального обвалу всього і вся поки що стримує китайських товаришів.

Фонд ще розмірковує

Українські єврооблігації знизилися цього тижня на тлі відсутності позитивних новин з полів переговорів місії МВФ і українських правителів. Ситуація дивовижна ще й тим, що формальні вимоги українська влада вряди-годи майже виконала. Залишиться тільки проголосувати за ринок землі у другому читанні. Але ситуація навколо Нацбанку та Приватбанку залишається напруженою.

Більш того, до приїзду місії Коломойський організував цілодобові мітинги своїх титушек під Нацбанком і Приватбанком. Створюючи негативний фон для партнерів з МВФ. Підходячи до всього докладно, Коломойський навіть викупив паркування перед офісом Приватбанку в Дніпрі, щоб нічого не заважало йому виводити туди своїх робітників, вимагаючи під Приватбанком зарплату, яку не платить сам Коломойський. І якщо ви шукайте логіку в цих протестах і не можете її знайти, то не переймайтеся. Її просто немає.

Але сам Коломойський діє системно і заходить іноді і з тилу — з боку ради Нацбанку. Де його голова, давній друг українських політиків і міцних господарників, цього тижня обурився високими витратами на юристів в суді Лондона. Справді, даремно найняли таких дорогих юристів, тепер ще й виграти можуть. Треба терміново замінити їх випускниками тернопільського юридичного. На цьому тлі досі залишається незрозумілим, чи поїде місія просто так, чи все ж таки заявить про підписання staff level agreement. Але тут ймовірність 50 на 50, як зустріти динозавра в центрі Києва, або зустрінете, або ні.

Боргове розвантаження

Де все ще панує оптимізм — так це на внутрішньому ринку, де гривня, судячи з усього, позбулася від сезонного комплексу неповноцінності, а ставки за локальним боргом продовжують знижуватися. Щоправда, чим нижче ставки, тим більше міських божевільних, які розповідають про піраміду держборгу. Які нічтоже сумняшеся поминають кризу 1998 року в Росії, благо більша частина слухачів вже зовсім забула, що ж там відбувалося. І тепер можуть серйозно порівнювати ситуацію російського боргового навантаження 1998 року в 128% від ВВП з ситуацією в Україні, де рівень боргового навантаження за час будівництва уявної піраміди чомусь знизився з 80% до 55% до ВВП.

Більш того, у класичних пірамідах ставки постійно зростають, адже інвестори відчувають кров. В Україні ж за останній рік ставки впали майже на третину, адже розпочинали ми рік на рівні приблизно 18%, а зараз Мінфін розміщує борг на рівні 13%. Загалом, класичний міф, який поширюють такі ж класичні розповсюджувачі єресі і маячні. Ті ж люди, що можуть на повному серйозі стверджувати, що американський фонд Franklin Templeton замішаний в українській корупції. Але якщо люди здатні повірити в теорію плоскої землі, то і в цю тужливу маячню теж зможуть.

Купи ОВДП, доки ставки все ще високі, і отримай бонус від «Мінфіну»

Деякі товариші продовжують перейматися, що буде, якщо всі іноземці одночасно вирішать покинути український корабель. Але тут треба перейматися за самих іноземців, які накопичили ОВДП вже на $4,2 млрд. Адже їм просто нікому буде їх продати. І якщо вітчизняні банки викуплять це все добро за ціною 10% від номіналу, то постраждають фінансові результати спекулянтів, а не курс української гривні.

Інша справа, що інвестори будуть робити це тільки в тому випадку, коли самій гривні буде вже дуже погано в результаті чи то дурниць українського керівництва, чи то світової кризи. Але це вже зовсім інша історія.

Читайте також: Життя в борг: як ОВДП впливають на економіку України

Цього тижня первинний аукціон Мінфіну був вже не дуже активний, адже інвестори чекають більш довгих паперів. Як мінімум чотирирічні ОВДП, які запропонують наступного тижня. Як максимум — семирічні папери, чутки про які зараз розбурхують розуми інвесторів.

Коментарі - 23

+
+76
AleksandrBank
AleksandrBank
22 листопада 2019, 16:47
#
На этот раз нормальная статья :)
+
+30
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
23 листопада 2019, 9:29
#
Даже класно я б сказал.
+
0
nykand
nykand
22 листопада 2019, 16:53
#
Инвесторы чуствуют кровь....гениальный фразеологизм,инвесторы-вампиры....ну и автор. у зекоманды-..Де))))
+
+73
nykand
nykand
22 листопада 2019, 16:56
#
А бумагами ОВГЗ пусть инвесторы обклеют сортиры и будут вспоминать о Зе команде как когда то наши предки вспоминали о СССР....ору  с этой статьи))))))
+
+57
Kanarej
Kanarej
23 листопада 2019, 1:36
#
Порохоботы могут уже начинать... обклеивать :)))
+
+23
nykand
nykand
22 листопада 2019, 17:20
#
И курс гривны пострадает в первую очередь и больше чем бумаги ОВГЗ,приобретённые иностранцами...!!!СОГЛАСЕН С АВТОРОМ СТАТЬИ С ТОЧНОСТЬЮ ДО НАОБОРОТ!!!
+
0
laa1999
laa1999
25 листопада 2019, 11:31
#
Вы бы ,хотя бы, написали имя ,отчество, чтобы с кем-то или с чем-то не соглашаться....В детском саду много таких
+
+142
oll18
oll18
22 листопада 2019, 18:10
#
Следуя логике товарища Фурсы, можно напечатать бумажек ОВГЗ ещё на ярдов 20 у.e., мимолётом сделать курс 10 и заявить, что общий долг даже снизился.А при курсе 5 мы вообще ничего не должны.Отдавать вы в чем собираетесь? И за счёт чего?
+
+12
vlad9486
vlad9486
22 листопада 2019, 19:01
#
Есть мнение что доллар дешевеет из-за снижения ставки ФРС.
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
23 листопада 2019, 9:31
#
И как ты это сделаеш, курс 10
+
0
Olimpiec
Olimpiec
25 листопада 2019, 21:53
#
Еще тезис про иностранный портфель веселый, тут график приводился, 90% инвестиций с Кипра. Знаем мы киприотов-инвесторов...
+
+13
oll18
oll18
22 листопада 2019, 18:17
#
Товарищ Фурса таки да, немножко разбирается в ценных бумажках.)Кошерные бумажки.
+
+39
vlad9486
vlad9486
22 листопада 2019, 19:09
#
Украина уже много лет подряд стабильно увеличивает долг на 2-3 миллиарда долларов в год. Просто в этом году решили наконец перейти на внутренние гривневые долги, вместо более рискованных долларовых внешних. Вот сумасшедшие и возбудились.
+
+12
nykand
nykand
22 листопада 2019, 21:11
#
Сумасшедшие берут в долг под такие проценты,так как МВФ показала ЗЕ-КЛОУНУ И ЕГО СУМАСШЕДШЕЙ ЦИРКОВОЙ КОМАНДЕ- КУКИШ)
+
+29
vlad9486
vlad9486
22 листопада 2019, 22:36
#
МВФ и раньше не давал правительству в долг. Правительство всегда выпускало дорогие внешние облигации. Если учесть инфляцию, то облигации внутреннего займа только на 2%-3% дороже внешних, но при этом гораздо безопаснее, так как государство всегда сможет платить по внутренним.
+
+14
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
23 листопада 2019, 9:32
#
Хорошо все разложил, хорошая статья
+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
23 листопада 2019, 11:31
#
Мвф только и остается следить, как банк в обратку уходит к своему хозяину))
+
+15
Андрей Кул
Андрей Кул
24 листопада 2019, 14:38
#
НБУ повинно вивисти весь рефінанс з ПРивата… оголосити про порушення нормативів і повторно ввести ТА. З дотриманням Законів знову націоналізувати ПРиват.
Тому і хоче Вуйцьо звалити Смолія.
+
+34
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
24 листопада 2019, 22:39
#
Хіба не ясно, що не можна сплатити борги беручи ще більше в борг? Тільки йолоп цього не розуміє. Як не рахуй, але борг росте, співвідношення з ВВП то не показник. Адже ми за користування 1 млрд баксів платимо цього року 300 лямів баксів це проценти з ревалом. А Японія, яка має 200% боргу до ВВП за 300 лямів може користуватися 30 млрд баксів. Відчуваєте різницю? Курсом ми нищимо економіку, експортера, натомість робимо привабливішим китайське гівно. Але це ж як у байці про свиню і дуба, свині байдуже, їй аби нажертися зараз, а те що дуб всохне, то їй байдуже. Наша економіка, нажаль, не дуб, її набагато легше завалити.
+
+15
Kanarej
Kanarej
25 листопада 2019, 1:34
#
Хіба не ясно, що неможна взяти і виплатити борг в більше ніж половину ВВП? Тільки йолоп цього не розуміє. А 300 лямів баксів з 1 млрд - це питання до уряду Гройсмана. Зараз і відсотки менші, і ревалу більше немає, швидше буде девал. А валюту зараз взагалі під 4% взяли.
+
+15
vlad9486
vlad9486
25 листопада 2019, 10:54
#
А ви ніколи не думали що фінансами керують люди які більше в цьому розуміються? І, крім того, більше знають ситуацію. Історія змусила українців бути недовірливими.
+
0
AndreyDen
AndreyDen
25 листопада 2019, 14:12
#
«финансовые результаты спекулянтов» особо не пострадают, при любом раскладе.
Они застрахованы.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
26 листопада 2019, 12:19
#
Как-то не очень вяжется с вот этим:
https://minfin.com.ua/ua/2019/11/19/39755807/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися