Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 листопада 2019, 15:20

250 трильйонів доларів: світовий борг збільшився

За перші шість місяців 2019 року загальний борг країн і їхніх корпорацій збільшився на 7,5 трильйона доларів. Про це стало відомо зі звіту Міжнародного інституту фінансів. Як повідомляє lblv.com, у лідерах боржників – Сполучені Штати і КНР. У МІФ попередили, що криза буде сприяти розвитку дефолтів.

За даними Міжнародного інституту фінансів, за півроку 2019 року заборгованість всіх країн і корпорацій у світі збільшилась до 250,9 трильйона доларів. Максимальне зростання спостерігалося у КНР і Сполучених Штатах. На ці держави приходиться близько 60% від загального приросту. Як очікують експерти, до кінця року світовий борг буде на рівні 255 трильйонів доларів.

За останнє десятиліття сукупний борг всіх держав у світі збільшився на 70 трильйонів доларів. Основна причина підвищення заборгованості – діяльність урядів та нефінансового корпоративного сектору. Основним джерелом зростання є світовий ринок облігацій, обсяг якого перевищує 115 трильйонів доларів.

Найбільша активність припадає на держоблігації. Їх частка на ринку становить 47%. Інвестори, які купують такі папери, хочуть убезпечити себе від невизначеності, пов'язаної із Брексітом і сповільненням економічного зростання.

Біржові аналітики стурбовані зростанням світової заборгованості, зазначає lblv.com. Зниження центробанками процентних ставок сприяє тому, що країнам і компаніям простіше нарощувати борги. Зростання боргових зобов'язань призводить до дефолтів і банкрутств. Представники Міжнародного валютного фонду повідомили, що в період кризи ризику дефолту піддасться 40% корпоративного боргу найбільших економік.

Економісти вважають, що скоро можливостей для пом'якшення економічної політики буде менше, а держави з високим рівнем держборгу більше не зможуть підтримувати економіку.

Ірина Журавльова, фінансовий аналітик LBLV.ru

Джерело: Мінфін