Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2019, 13:49

Вартість нафти може знизитись через ОПЕК

Вартість «чорного золота» поки притримується поточних значень, але ситуація багато в чому залежить від рішення ОПЕК + на майбутньому засіданні. Якщо країни-учасниці будуть нерішучі у своїх діях, це може негативно вплинути на вартість нафти, вважають в lblv.com.

Засідання відбудеться вже через кілька тижнів, а держави ОПЕК і партнери організації не показують готовність працювати в напрямку підтримки цін на «чорне золото». Деякі аналітики говорять, що на початку наступного року ринок може обвалитися, якщо буде сформований надлишок пропозиції.

Так, «чорне золото», яке сьогодні торгується на Лондонській біржі за 62 долари за барель, може знизитись в ціні практично на 30% – до 45 доларів за барель, якщо ОПЕК не продовжить працювати в напрямку скорочення нафтовидобутку, прогнозують аналітики.

Це негативно позначиться на економічному становищі таких держав, що входять в ОПЕК, як Венесуела, Іран і Ірак, які і так перебувають у кризовому стані. Зниження цін негативно позначиться на всіх сегментах галузі, зокрема на видобутку сланцевої нафти в Сполучених Штатах, яка вивела країну у лідери нафтовидобутку в усьому світі.

Аналітик Morgan Stanley Мартяйн Ратс, що спеціалізується на питаннях нафти, впевнений, що у 2020 році, цілком очікувано, може спостерігатися надлишок пропозиції. Або ОПЕК продовжить скорочення нафтовидобутку, або ціни знизяться до 45 доларів за барель, що сповільнить видобуток сланцевої нафти в Штатах, яка сприяє балансу ринку.

Деякі експерти вважають, що ціни на нафту могли б знизитися вже, але їх стримує проведення IPO Saudi Aramco. У розміщенні акцій нафтової компанії на біржі багато хто зацікавлений і банки також, тому всі сили спрямовані на підтримку цін на нафтопродукцію.

Аналітики lblv.com відзначають, що на вартість нафти також впливає загальна ситуація на ринках. Адже ф'ючерси на нафту – це також фінактив, рух котирувань якого часто залежить від настроїв інвесторів.

Дмитро Доронін, фінансовий аналітик LBLV.ru

Джерело: Мінфін