Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2019, 11:16

За комунальні борги суд може арештувати майно — КМДА

Якщо споживач систематично не сплачує рахунки за житлово-комунальні послуги, суд може накласти арешт на її майно та заборонити виїзд за кордон. Про це йдеться в повідомленні прес-служби КМДА.

Якщо споживач систематично не сплачує рахунки за житлово-комунальні послуги, суд може накласти арешт на її майно та заборонити виїзд за кордон.
Фото: vsim.ua

Скільки людей не оплачують рахунки

Близько 5% споживачів в Києві систематично не сплачують рахунки за житлово-комунальні послуги. За деякими особовими рахунками борги сягають сотень тисяч гривень, а люди відмовляються укладати договір реструктуризації суми боргу, повідомив гендиректор «Центру комунального сервісу» Андрій Щербина.

«Ми інформуємо споживача про наявність боргу - надсилаємо повідомлення, телефонуємо. Адже через сусіда-боржника страждає весь будинок, який не підключають до послуги. Ми намагаємося вирішити питання в досудовому порядку», — пояснює він.

Читайте також: Електроенергія для населення подорожчає — новий голова НКРЕКП

Якщо справа дійшла до суду

«Але якщо вже справа дійшла до суду, то наслідками для споживача може стати арешт майна і заборона виїзду за кордон», – заявив Щербина.

Ідеться про заборгованість понад 83,46 тис. грн.

За рішенням суду, крім основного боргу, нараховується 3% річних за кожну послугу, а також втрати від інфляції. Крім того, боржник повинен сплатити судові витрати у розмірі 1,9 тис. грн.

Читайте також: Зеленський ветував закон про верифікації пенсій і субсидій: що це значить

Борг стягують у примусовому порядку, списуючи кошти з рахунків споживача. Якщо ж у боржника немає грошей і цінностей, якими можна погасити борг, його рухоме й нерухоме майно мають право арештувати.

Читайте також: Тарифи на тепло і воду в Києві пообіцяли не підвищувати

Раніше повідомлялося

  • За даними Держстату, заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг у вересні становила 46,5 млрд грн без урахування електроенергії.
  • З 1 травня 2019 року набули чинності нові норми закону про ЖКГ, згідно з яким вводиться пеня на комунальні борги.
  • За несвоєчасну сплату платежів за ЖКП споживач зобов'язаний сплатити пеню в розмірі, установленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення.
  • Загальний розмір пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Коментарі - 7

+
+71
beb
beb
9 листопада 2019, 18:03
#
А КМДА не хоче змусити комунальні та інші підприємства слідкувати трохи за регуляцією температури опалення? Надворі вдень +14, а днями буде і вище, а опалення гарцює, і всім до лампочки, аби платили потім!
+
0
Італій .
Італій .
9 листопада 2019, 23:55
#
Ставьте индивидуальный счётчик и отключайте.
+
0
beb
beb
10 листопада 2019, 19:55
#
Мені треба буде 5 лічильників тоді ставити
+
0
Італій .
Італій .
11 листопада 2019, 19:54
#
Дивно, з одного боку бажаєш платити тільки за те що хочешь споживати, з іншого не хочешь витрачатись на це.
+
0
Andrey M
Andrey M
11 листопада 2019, 14:20
#
«Надворі вдень +14, а днями буде і вище, а опалення гарцює, і всім до лампочки, аби платили потім!» - а у мене на Лук"янівці ще навіть не включали...
+
+29
Італій .
Італій .
9 листопада 2019, 23:54
#
Внезапно! КГГА заявил что солнце встаёт на востоке
+
+15
Ігор Петров
Ігор Петров
11 листопада 2019, 0:03
#
Вот когда хоть у одного злостного должника квартиру в счёт погашения долга продадут тогда можно и писать. А так - пустая болтовня
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися