Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2019, 14:00

Мандруємо з Приват24. Мукачево

«Мінфін» і Приватбанк продовжують спільну рубрику — «Подорожі з Приват 24».

Два рази на місяць «Мінфін» купує квитки на потяг чи автобус через сервіс пошуку та купівлі залізничних квитків в Приват 24 і вирушає в найбільш цікаві і мальовничі, та часто маловідомі куточки України. Цього разу ми вирішили відправитись у Мукачево.

Партнер матеріалу

Мукачево – місто сакур і дегустацій

Мукачево, яке ще донедавна звалося Мукачеве, хоч і схоже на інші закарпатські міста, має ряд своїх особливостей. Вперше ця назва згадується у 896 році в літописі Аноніма про «Діяння угорців». Тоді угорський вождь Арпад перейшов Карпати, захопив Мукачево і начебто цілих 40 днів відмічав цю подію. Колись тут була заснована дерев’яна фортеця, яка поступово перебудовувалася на кам’яну. З часом на місці фортеці з’явився справжній замок, з глибоким ровом, оточеним гострими палями. На сьогодні замок Паланок – основна туристична принада міста.

Крім туристичної галузі, яка особливо активізується навесні, в сезон цвітіння сакур, яких тут можливо більше ніж в Ужгороді, розвиваються й інші напрямки економіки. Наприклад, завод «Флекстронікс» займається виробництвом електричного та електронного устаткування для медицини, електроніки, побутової техніки, телебачення та медіа. Звичайно, присутні в місті чисельні представники сільського господарства, деревообробної, меблевої та харчової промисловості.

Читайте також: Мандруємо з Приват24. Чернівці

Дуже цікавим є напрямок виробництва спортивного спорядження. Фабрика з виробництва меблів, лиж і саней працювала у місті з 1944 року. Ще 1947 року тут виготовляли 50 000 пар лиж на рік. Зараз традицію перейняло спільне підприємство «Фішер Мукачево», яке є найбільшим в Європі і одним з провідних виробників лиж у світі. Щодня на фабриці випускають тисячі гірських і бігових лиж і хокейних ключок, що відповідає четвертій частині світового ринку. Для мене стало великим сюрпризом, що багато провідних спортсменів світу — лижників, біатлоністів, хокеїстів — користуються продукцією, що виготовлена у нашому Мукачеві.

Топ-10 місць, які треба побачити в Мукачеві і поруч із ним:

1)Замок Паланок – це, звичайно, найбільш популярне місце серед туристів. Ця давня фортеця зберігає чимало таємниць і легенд, про які прекрасно розповідають місцеві екскурсоводи.

Мене особливо зачепила історія княгині Ілоні Зріні, бронзовий пам’ятник якій разом з її сином Ференцом Ракоці можна знайти на південному бастіоні Верхнього замку.

Також в замку є цікавий колодязь глибиною 85 м, історія створення якого пов'язана з князем Федором Коріатовичем, якому начебто довелося домовлятися про воду з самим чортом, який і досі час від часу виє з колодязя.

2) В центрі міста теж є на що подивитися. Ратуша нагадала мені пишне тістечко з кремом, хоча офіційно це називається сецесією з елементами неоготики. Численні арки і башточки додають будівлі казкового вигляду. На головній вежі знаходиться годинник відомого майстра Йосипа Шовінського, який відбиває час щоп’ятнадцять хвилин.

Білий будинок або Палац Ракоці в стилі барокко і ренессансу отримав свою першу назву в часи, коли він мав білосніжний фасад з червоними елементами. Зараз будівля віддана під школу мистецтв.

3) В Мукачеві чимало старовинних храмів і монастирів. Зокрема, Мукачівський жіночий православний монастир, що відомий своєю бібліотекою, Домбокський жіночий православний монастир, Ракошинський чоловічий православний монастир, Собор Успіння Пресвятої Богородиці, Реформатська церква, Костел Святого Мартина, в каплиці якого збереглися розписи XIV ст.

4) У місті можна знайти чимало цікавих скульптур різних часів та стилів. Якщо на залізничному вокзалі вас зустрінуть сталевар, лісоруб, хлібороб та колгоспниця ще радянських часів, то в центрі знайдете більш сучасні пам’ятники. Наприклад, на центральній площі туристи неодмінно фотографуються з сажотрусом, гладять кота і труть ґудзик «на щастя». Недалеко є пам'ятник Кирилу і Мефодію, а біля Ратуші знаходиться кована поштова скринька, в яку подорожуючі можуть вкинути листівку для рідних. Якщо знайдете пам’ятник учню кондитера – торкніться вишеньки на торті, щоб збулося ваше солодке бажання.

5) Достатньо нова «фішка» Мукачева – це міні-скульптури, як і в сусідньому Ужгороді. Але ідея трохи інша – створити новий туристичний маршрут, який відмічатимуть скульптури гусей, що вважаються символом міста. В центрі ви вже можете побачити гусака-фотографа, гусака-туриста, гусака-пивовара, а, можливо, й ще якихось нових гусячих «фахівців».

Крім гусиної, тут розвивається ще одна лінія міні-скульптур, історична. Серед них – кельт з мечем, адже недалеко від міста знаходилася давня стоянка кельтів. Ця скульптурка першою з’явилася, і першою ж зникла, як це часом у нас трапляється. Цю ж лінію продовжують Ференц Ракоці ІІ, то на самоті (на одноіменній вулиці), то з Ілоною Зріні (в замку Паланок).

6) В холодну пору року прогулянку містом можна розбавити відвідинами музеїв. Працює тут Картинна галерея, де проходять виставки сучасних художників, та Музей угорського художника Мункачі. Діє музей прикладного мистецтва Закарпаття, а також виставка церковної дерев’яної архітектури.

Відділення «Приватбанку» чекають на вас у центрі міста. Знайти найближче можна тут.

7)Ріка Латориця, що протікає через Мукачево – це приємне місце для прогулянок на природі. Річка, що навесні може ставати дуже небезпечною, в інші пори року дарує прекрасні можливості помилуватися пейзажами, позасмагати влітку або покататися на санчатах взимку. В парку Перемоги можна відпочити або розважити дітей на атракціонах.

8) Ще одна цікавинка Мукачева – численні фестивалі на будь-який смак. Так, в листопаді святкуватиметься День святого Мартина, покровителя Мукачева. Саме в цей день мають відкрити першу діжку з молодим вином. В цей день у місті зазвичай відбувається ярмарок, працює гастрозона, проходить хода з ліхтариками, фаєр-шоу і навіть лицарський турнір. В січні у місті проходить фестиваль дегустацій «Червене вино». У травні відбувається «День Мукачева», який пишно святкується в замку Паланок. Крім того, у місті започаткували ще кілька цікавих для туристів тем – наприклад, Міжнародний день рудих та Парад сажотрусів. Мукачево входить у різні туристичні маршрути регіону – Медовий шлях, Винний шлях, Гастрономічний шлях Закарпаття.

9) Недалеко від Мукачева знаходяться два цікаві замки, які обов’язково треба відвідати. Це Замок Шенборнів та Чинадієвський замок. Замок Шенборнів знаходиться на станції Карпати, він оточений колись розкішним парком, яким вам доведеться піднятися від дороги до замку. В будівлі замку зашифровано чимало символів, зокрема, в ньому 365 вікон, 52 кімнати та 12 входів. Нажаль, зараз замок перебуває не у найкращому стані, а всередині майже нічого не збережено. Тож доведеться вмикати фантазію і домальовувати фантастичні інтер’єри мисливського будиночку графів Шенборнів подумки. До речі, деякі меблі і коштовності з цього замку можна побачити в Ужгородському краєзнавчому музеї.

Недалеко від замку Шенборнів, в смт Чинадієво розташовується замок Сент-Міклош. Замком опікується митець Йосип Бартош, і якщо пощастить, ви можете потрапити на його авторську екскурсію. Всередині фортеці вам запропонують переглянути ряд цікавих експозицій, а можливо й дозволять пройти таємними ходами.

Читайте також: Мандруємо з Приват24. Богуслав

Як доїхати

З Києва до Мукачева доїхати легко, головне заздалегідь придбати квитки, наприклад, через зручний сервіс https://bilet.privatbank.ua. Нічні потяги №081К, 029К, 017О, що прямують до Ужгорода, роблять у місті свою передостанню зупинку. Вартість квитків складає від 630-690 грн в купе до 1530-1670 грн у люксі.

Де зупинитися

Найпопулярніший варіант – це апартаменти, тобто зйомні квартири. Більш-менш пристойні варіанти обійдуться в 600-800 грн за ніч. Вартість проживання в хостелах складе від 300 грн за двох за ніч. Тут навіть є VIP хостел, в якому переночувати буде вже на 100 грн дорожче. Найвищі ціни пропонують деякі готелі і приватні садиби – до 1500 грн.

Де поїсти

У більшості ресторанних закладів Мукачева відгуків від відвідувачів не багато, але принаймні у двох з них досить високі оцінки від натовпу гостей. Це ресторан «Бограч» і «Порядний ґазда». Завищувати ваші очікування не буду, щоб було приємніше отримати несподівано якісний і швидкий сервіс та смачну їжу, а якщо з цим не складеться – то й розчарування сильного теж не станеться. Серед інших непоганих закладів міста – «Графський двір», «Міленіум», «Кондитерський дім Бондаренко», «Вишневий сад».

Що привезти

Закарпаття найчастіше асоціюється з вином, тому це один з найпопулярніших «сувенірів» цих місць. Дегустуйте у перевірених виробників, тоді точно привезете додому саме те, що скуштували. У вищезгаданому кондитерському домі пропонують оригінальні набори цукерок, також в місті можна знайти місцеві сухофрукти в шоколадній глазурі. Сир, бринза і вурда з місцевих сироварень – ще один чудовий варіант «їстівних сувенірів». До сиру можете припасти кілька баночок меду або варення. Бренд Figli пропонує оригінальні сувенірні набори у сучасній упаковці, до яких можуть входити місцеві чаї, мед, леквар, печиво та… шкарпетки. Закарпатський затишок, як він є.

Читайте також: Мандруємо з Приват24. Запоріжжя.

Ольга Фарима

Партнер матеріалу

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися