Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 жовтня 2019, 7:30

Мандруємо з Приват 24. Запоріжжя

«Мінфін» і Приватбанк продовжують спільну рубрику — «Подорожі з Приват 24».

Два рази на місяць «Мінфін» купує квитки на потяг чи автобус через сервіс пошуку та купівлі залізничних квитків в Приват 24 і вирушає в найбільш цікаві і мальовничі, та часто маловідомі куточки України. Цього разу ми вирішили відправитись у Запоріжжя.

Партнер матеріалу

Запоріжжя – поєднати непоєднуване

Це місто поєднує у собі багато, здавалося б, непоєднуваних сторін. Саме цим воно і вражає, і захоплює. І тому не схоже на жодне інше місто України. Адже тут межують неймовірна природа Хортиці, сила Дніпра з його порогами і швидкою течією, потужна ГЕС з сотнями вишок, індустріальний район, над яким кужелиться кольоровий дим, архітектура сталінського ампіру, романтичні парки і фонтани. Недарма слоган міста зараз звучить як «7 шляхів до пригод», що гарантує різноманіття розваг і вражень для будь-якого туриста.

Читайте також: Мандруємо з Прива24. Чернівці

Коли в'їжджаєш до міста мостом через Дніпро — одразу на тебе починають навалюватися сильні враження. З одного боку — десятки труб заводів, з іншого — ліс вишок електростанції. Потім ще крутіше — дніпровські пороги, що більше схожі на велетенські скелі, які виглядають з води. Саме їм місто завдячує своєю назвою – «за порогами», хоча до 1921 року воно мало назву Олександрівськ, за назвою фортеці, яка існувала тут з кінця XVIII століття.

Промисловість тут все ще працює, незважаючи на чисельні кризи. В Запоріжжі сконцентровані найпотужніші промислові підприємства України. Машинобудування представляє «Мотор Січ», кранобудівний завод; металургію – «Запоріжсталь», «Дніпроспецсталь», завод феросплавів та інші; працюють тут підприємства хімічної та будівельної промисловості та інші. Чимало подорожуючих недооцінюють це місто, минаючи його дорогою на Азовське море, але це, на мій погляд, велика помилка. Які ж скарби приховує Запоріжжя?

10 речей, які необхідно зробити в Запоріжжі:

1) Відвідати Хортицю. Про цей острів можна написати окрему статтю, стільки тут цікавих місць. Варто присвятити Хортиці цілий день, та все одно не вийде обійти все.

Тут неймовірно гарно і дуже мало людей, незважаючи на туристичний потенціал цього місця. Почати можна з прогулянки по тихих тінистих лісах, відвідати декілька язичницьких капищ (Google maps підкажуть, де саме їх шукати). Не оминіть місцевий «Стоунхендж».

Повз пагорб з трьома вежами можна вийти до історико-культурного комплексу «Запорізька Січ», де ви знайдете чимало класних експозицій. Наші фаворити — зал з козацькими люльками і дзеркальний зал з козаками. В останній заходиш — і дух перехоплює, бо не можеш зрозуміти, куди ти потрапив! Наче зайшов в звичайну хату, а тут таке! Тут можна не спішити і дати волю уяві: знайти джуру, отамана, характерника. Вид від Січі на ГЕС і дамбу просто неймовірний. Музей козацтва зараз зачинено, але ви можете піднятися на пагорб, де встановлено найвищий прапор в Україні, і звідти також оглянути краєвиди.

Хортиця має ще чимало цікавинок — пам'ятки історії, сховані пляжі, красивенні скелі. Відчуття, аромати — як на морському курорті. Аж не віриться, що десь поруч гігантські труби видають кубометри гарячого, яскравого диму. Завершити похід приємно на одному з пляжів, яких тут теж чимало – маленьких, прихованих і великих, облаштованих.

Куди ми на Хортиці не потрапили, але хотілося б, то це на козацьке кінне шоу, яке демонструє  кінний театр «Запорізькі козаки». Бо бути на Хортиці і не побачити козаків, то якось дивно. Це шоу відбувається тільки по суботах, тому зазделегідь сплануйте свою подорож. Проводиться виступ в протилежній від Січі частині острова, тому треба продумати, як будете туди добиратися.

2) Пройти шлюзування на кораблику. Цей процес дуже вражає, коли бачиш його вперше, тим більше у найглибшому шлюзі у світі! Камера запорізького шлюзу має довжину 300 м, загальну висоту – 50 м, а ширину 18 м! Порахуйте, скільки води треба, щоб її заповнити. Нижні ворота важать майже 800 т, а товщина стін складає до 30 м.

Шлюзування займає близько пів години. Варто заздалегідь забронювати квитки на один з корабликів, які відправляються від річвокзалу або від річпорту (врахуйте, що це місця в різних кінцях міста). Під час прогулянки ви пройдете по Дніпру, потім зайдете у шлюз, ворота зачиняться, і вас підіймуть або опустять на 37 м. в залежності від того, звідки будете починати подорож. Цікаво спостерігати, як швидко набирається вода у гігантський шлюз. Всю прогулянку супроводжує розповідь екскурсовода з морем цікавих фактів про місто.

3) Пройтися по дамбі Дніпровської гідроелектростанції, яка є ще й 38-метровим мостом. З дамби відкриваються чудові види на острови, дніпровські пороги та мости. Особливо красиво виглядає дамба ввечері, коли вмикається освітлення.

4) Завітати до найбільшого музею ретроавтомобілів «Фаетон». Якщо ви любите автомобілі — то сюди треба йти обов’язково. Фанати своєї справи відшукують старовинні авто і реставрують їх. Якщо пощастить зустріти когось з реставраторів – цікава історія вам гарантована. Понад 150 автівок з усього світу зібрані тут і приведені до ладу. Їхати в музей доведеться на таксі.

5) Проїхатися на Кічкас (офіційно — Заводський район). Район труб і домн, де сконцентрована промисловість, де по небу стелиться помаранчевий дим, від якого з часом починає дерти в горлі. Масштабність цього індустріального монстра вражає. Деякі виробництва — це окремі міста в місті. Такого ми дійсно ніколи раніше не бачили і таким, мабуть, не дихали.

6) Сходити до Міського палацу дітей та юнацтва, але не для того, щоб згадати молодість, а щоб побачити розкішний вид на Хортицю, дамбу, ГЕС, мости, який звідси відкривається.

7) Відпочити на Дніпрі з видом на міст Преображенського. Особлива конструкція мосту і безперервна вервечка автівок, що тягнуться по ньому, створює якийсь медитативний ефект. Особливо, якщо дивишся на міст з берега Дніпра, де мирно хлюпають хвилі.

8) Пограти в волейбол на Центральному пляжі. Пляж тягнеться вздовж Дніпра, ввечері там дуже приємно пограти у волейбол або просто відпочити на пісочку. Для любителів водних видів спорту є чимало інших активних варіантів, наприклад, пройтися на каяках.

9) Прогулятися, скільки зможете, центральним проспектом міста. Соборний проспект вважається одним з найдовших в Європі (11 км), тож пройти його весь навряд чи вийде, але охопити хоча б частину – варто. Тут ви зустрінете багато парків, пам'ятників, фонтанів, цікавої архітектури в стилі сталінського ампіру. Все це утворює унікальні поєднання і точно запам’ятається надовго. До слова, по всій довжині проспекту зустрічаються відділення ПриватБанку, на проспекті їх набереться десяток, у тому числі й VIP-відділення, де можна вирішити всі свої фінансові питання.

10) Покататися на велосипеді або погодувати білок у парку «Дубовий гай». Прекрасне місце, де можна зануритися в природу — з місточками, лебедями, білками. Тут багато розваг для дітей і справжній рай для бігунів і велосипедистів.

Якщо зможете залишитися у місті довше, ніж на пару днів, Запоріжжя знайде, чим зайняти ваш час: Ботанічний сад з оранжереями і кактусарієм, дитяча залізниця, Вознесенівський парк з місточками і фонтанами, 700-річний дуб, під яким запоріжці начебто писали свого відомого листа, Театр козацького бою «Запорізький Спас», колишня колонія менонітів, алея кованих картин у парку Слави, Годинник закоханих, а ще — музеї, театри, парки та безліч інших варіантів.

Як доїхати

Сервіс https://bilet.privatbank.ua запропонував нам чимало варіантів подорожі потягом з Києва до Запоріжжя. Найзручніший з них №072К прибуває до міста в 07.49, а коштують квитки 160 грн – плацкарт, 350 грн – купе. Інший потяг №038К прибуває до міста о 6.27, ціни купейних квитків – в районі 600 грн, а люкс – 1500 грн. Є і денні потяги, яки перебувають в дорозі близько 8 годин.

Де зупинитися

У місті є і хостели, і готелі, і апартаменти різного рівня і на різний смак. Найнижчу ціну на двох подорожуючих пропонують хостели – від 350 грн. Апартаменти коштують в районі 500-700 грн. Готелі — Театральний, Інтурист, Злата Прага – обійдуться в 1000-1500 грн за ніч.

Де поїсти

Запоріжжя має що запропонувати гастротуристам, але треба знати, куди йти. Є тут і заклади, що входили до різноманітних рейтингів, і просто затишні та смачні місця. Приємно і смачно можна повечеряти у ресторані «Villa Oliva», який спеціалізується на італійській кухні. Вільних місць може не бути, тож бронюйте столик заздалегідь. Також варто завітати в кафе «Шелест», де відвідувачів тішать стравами японської та італійської кухонь. Менш відомий, але призоносний заклад – стейк-хаус «Bull. Butcher and Wine».

Куди поїхати з Запоріжжя

Запоріжцям пощастило, адже в будь-який момент вони можуть поїхати на море. Наприклад, у Бердянськ, про який «Мінфін» писав трохи раніше. Також в Запорізькій області можна відвідати найбільшу в Україні Ботієвську вітрову електростанцію. Про Кам’яну могилу, мабуть, чули всі, і саме з Запоріжжя можна поїхати до цього оповитого таємницями сакрального місця.

Що привезти з Запоріжжя

В Туристично-інформаційному центрі Запоріжжя гарно постаралися і приготували чимало сучасних і симпатичних сувенірів з символікою міста – спортивні пляшки, парасольки, екоторби і екоблокноти. Ну і куди ж без ще одного символа міста – доброго старого «запорожця»! Кажуть, що знайти колекційну модель автомобіля зараз досить важко, але його зображення тиражують на магнітах, тарілках та футболках.

Читайте також: Мандруємо з Приват24. Богуслав

Ольга Фарима

Партнер матеріалу

Коментарі - 1

+
0
1On
1On
6 жовтня 2019, 19:09
#
Кушать надо ходить на Шаурма-стрит. https://www.facebook.com/898603573812457/posts/958192251186922
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися