Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 листопада 2019, 12:18

Чотири біди бізнесу: від чого українці тікають за кордон

Трудова міграція вже давно стала звичним явищем для багатьох українців. За кордон їдуть у пошуках стабільного доходу і кращого життя. Про те, що «виштовхує» наших співвітчизників у руки іноземних роботодавців розповіла «Мінфіну» HR-експерт Rоbota.uа Тетяна Пашкіна.

Трудова міграція вже давно стала звичним явищем для багатьох українців.
фото: obozrevatel.com

Причина № 1 – заробітна плата

Причому як її розмір, так і своєчасність виплати. Почнемо з розміру. Поки в Україні середній розмір заробітної плати один з найнижчих в Європі, місцем роботи мрії нам не стати.

За даними дослідження Purchasing Power Europe 2019 компанії GfK, Україна не лише замикає рейтинг за купівельною спроможністю громадян серед 42 країн Європи, але і знаходиться на одному рівні з Молдовою та Косово.

Якщо повернутися до власне розміру заробітної плати, то ще одне дослідження — впевнено розташовує Україну на останньому місці за розміром заробітної плати. Що ще сумніше, у Болгарії, що знаходиться на передостанньому місці, середня зарплата майже в 2 рази вища, а у Румунії (третє місце з кінця) – в 2,5 рази. Тобто розрив досить серйозний, і Україні доведеться йти на радикальні заходи, щоб значно підвищити заробітну плату і стати конкурентною на європейському ринку праці.

Що ще слід взяти до уваги – наші найближчі сусіди і головні конкуренти за робочу силу – зовсім не Болгарія і Румунія. У Польщі, Чехії та країнах Балтії середня зарплата «чистими» становить майже тисячу євро, а в Німеччині – майже у два з половиною рази більше. Тож порівнюючи середньоукраїнські триста євро з сусідніми зарплатами ми ще раз переконаємось, що одним з найважливіших «виштовхуючих» факторів є розмір заробітної плати.

Причина № 2 — зарплату в Україні можна не платити

Я ніде не бачила даних щодо заборгованості європейських роботодавців перед своїми працівниками за заробітною платою. Думаю, для багатьох іноземних компаній затримка зарплати неприйнятна і загрожує штрафами і судами, які надійно захищають працівників від свавілля роботодавців. А як з цим справи у нас?

Середня заборгованість українських роботодавців перед своїми працівниками становить близько 2,8 млрд. грн. Тільки вдумайтеся в цю цифру!

Погіршує становище те, що це не тільки заборгованість підприємств-банкрутів або заводів, що залишилися на непідконтрольних нам територіях. Лідерство за заборгованістю «тримають» Донецьк і Луганськ. Однак від них «недалеко пішли» роботодавці Сумської, Харківської та Запорізької областей, а Київ і Дніпро демонструють незавидну позитивну динаміку.

Другий сумний фактор — більше половини цієї цифри становлять борги економічно активних підприємств. Тобто завод працює, а от виплачувати зарплату своїм працівникам не може.

Зрозуміло, що працювати «за чесне слово» наші працівники не хочуть. Квартплату потрібно платити вчасно, у транспорті проїзд вимагають оплатить без затримок, в супермаркеті під чесне слово ковбасу не дають, тому «обіцянки-цяцянки» від роботодавця мотивують мало.

Як підсумок – зарплата українська невелика за розміром, та ще й не завжди виплачується вчасно. Тому утримує або привабливим чинником її не назвеш. Мало того, поки українські роботодавці в середньому додають зарплату за 400 грн в квартал для міст-мільйонників, цей приріст «з'їдають» інфляція, зростання тарифів і інші фактори. Значимо нічого не змінюється.

Причина №3 — країни сусіди спрощують визнання дипломів

Тим часом іноземні роботодавці прагнуть зменшити оподаткування – наприклад, у Польщі відмінили 18% податок для молоді до 26 років, які отримують менше 85,5 тисяч злотих на рік. Знижується вік польських пенсіонерів, збільшується допомога для сімей з дітьми – країна активно залучає всі вікові категорії трудових мігрантів, створюючи умови для більш довгострокового співробітництва. Одне з останніх нововведень – спрощення нострифікації дипломів для медиків. Можливо, саме тому 90% з майже 850 тисяч дозволів на польське працевлаштування отримали саме українці.

Чехія щорічно подвоює квоту для трудових мігрантів. При цьому є реальна можливість укладати контракт на 2 роки. Крім простих спеціальностей Чехія активно залучає лікарів і програмістів. Як пишуть самі чеські агентства з працевлаштування, працювати лікарем в Чехії дуже вигідно. Після кризи 2013 року чеські медики виїхали в сусідні країни, і тепер існує певний кадровий дефіцит.

Тому Чехія пропонує особливу інтеграційну програму для тих, хто хоче і може працювати лікарем в Чехії. Для програмістів Чехія теж райське місце – наприклад, в Празі за 2018 рік кількість вакансій зросла на 47%. Тому дипломовані фахівці, готові пройти нострифікацію диплома та підтвердити свою кваліфікацію, отримають найбільш вигідні умови співпраці.

Німеччина — це найбільш постраждала від відсутності працівників країна Європи. За різними джерелами від 1 до 1,5 млн робочих місць чекають своїх співробітників. Можливо, саме тому новий міграційний закон, який набирає чинності в 2020 році, настільки лояльний до громадян країн – не членів ЄС. Тепер навіть відсутність договору з роботодавцем не є перешкодою до працевлаштування. Якщо у вас є диплом потрібної кваліфікації, знання мови і можливість себе утримувати, поки ви шукаєте роботу – хоча б півроку, як кажуть, ласкаво просимо. До речі, не обов'язково на пільги нового закону спокусяться українські працівники – поки економісти припускають найбільш вірогідними кандидатами на закриття таких вакансій «польських українців». Тому ситуація на ринку трудової міграції ще може кардинально змінитися.

Причина №4 – відношення до співробітників

Крім невисокої заробітної плати, другим «злом» українських роботодавців є низька управлінська культура. Робота в стилі «я начальник, ти дурень» — досить поширена. За даними опитування, проведеного robota.ua найбільше бісять підлеглих невміння начальників тримати себе в руках і нечіткість при постановці завдань. Як бачимо, це не тільки два головних «зла», але і два найяскравіших ознаки непрофесіоналізму керівників. Якщо врахувати, що молодь нетерпима до такого ставлення, багатьох «зетів» українські роботодавці можуть недорахуватися.

Тому вибираючи між вітчизняним хамством і закордонним керівництвом, багато мігранти віддають перевагу іноземному.

Плюси трудової міграції

Ще одним плюсом закордонного працевлаштування багато українців вважають можливість долучитися до європейського досвіду, методів ведення бізнесу і навчитися правильним бізнес-процесів. Можливо, саме тому деякі трудові мігранти, повернувшись із заробітків, відкривають в Україні свої бізнеси.

Варто зараз Україні «кістьми лягати», щоб повернути своїх працівників? Питання складне і неоднозначне. З одного боку, дефіцит кадрів в Україні дійсно величезний і цілком може досягти критичної точки. Але навчило це роботодавців поважати і цінувати своїх співробітників? На жаль, не скрізь.

Не завжди люди їдуть «за довгим євро». Як написав ще в 2017 році один з учасників опитування про трудову міграцію «Якщо нас і там, і тут вважають особами другого сорту, але там платять більше, навіщо нам залишатися?» За останні два роки дефіцит посилився, але не факт, що суттєво змінилося ставлення.

Та й фінансова «подушка», якою трудові мігранти забезпечують своїх рідних, так і всю економіку в цілому, є важливим стабілізуючим фактором. Складно буде відразу обходитися без неї.

Поки, мені здається, Україна не готова повернути своїх мігрантів. Ні фінансово, ні ідейно. Завдання більш реальне полягає в тому, щоб за прикладом європейських сусідів, зробити процес трудової міграції більш керованим і не втратити цінності «материнської держави». Так, навіть багаті німці і французи не соромляться «заробітчанствувати» в Швейцарії.

Питання в тому, чи можна повернути їх на підприємства, коли і як це оптимально зробити. І як збалансувати ринок праці за їх відсутності, кого залучити на їх робочі місця.

Тут Україна програє на всіх фронтах – від привабливості для мігрантів (не як транзитної країни), до документального оформлення, квот і законодавства. Тому потрібно залучати тих, хто ще є і готовий працювати у нас. Адже поки що на заробітки, і назавжди за кордон готові вишикуватися довгі черги співвітчизників.

За даними Research & Branding Group, виїхати назавжди планують ще 1,3 млн українців, а всього потенціал української міграції склало близько 5 мільйонів чоловік. Миритися з поточним станом речей або оптимізувати ситуацію – вибір кожного роботодавця.

Поки у держави немає стратегічних рішень з цього питання, вина за «витік» лягає безпосередньо на бізнес. І його бездіяльність обернеться недоотриманими доходами, закриттям підприємств і іншими неприємностями.

Коментарі - 62

+
+271
Salwador Salwador
Salwador Salwador
7 листопада 2019, 13:16
#
Зачем Украине что-то создавать и придумывать?
Уже все давно придумано!!!
Все, что можно продали и бабло спионерили, выгнали украинцев и теперь сидим балдеем, ждем когда заробитчанен привезет бабло в страну..., (система отжать бабло давно отработана, комуналка итд.), вот еще только налог все никак(((…
Потом после отжима, наполнили казну и в масс медиа показали бешеный ВВП, это же бабло по договорнякам распиливаем на бюджете и давай быстро в тендеры и закупки для родной страны стараться.
Так что, ничего придумывать не нужно, все придумано до нас, главное присосаться к кормушке как клещ к собаке и держаться как можно дольше.
Украина уже пробила дно и назад ее не вернуть, буквально ни чем..., люди мечтают уехать, некоторые из-за фин.состояния, другие просто с этого гетто...(((
+
+57
yarg
yarg
7 листопада 2019, 18:01
#
Ужас. но новая власть все исправит. Примеры Италии или Ирландии , с которых в разное время уезжало до половины населения -  бубочке в помощь.
+
+35
lsdog
lsdog
7 листопада 2019, 21:00
#
Да ладно? кто Вам такое сказал? все как сидели по местам, как мафия работала, так все и осталось, Вы бот или где Вы живете??? как исправит, если пол года ничего не делается?
+
+53
bonv
bonv
7 листопада 2019, 21:04
#
Це тільки якісний тролінг популізму і недолугих зусиль зе-влади,, — від yarg:)
Шостий місяць ЗЕ преЗЕдент, війна продовжується, тарифи не знижені а підвищують, пенсії і зарплати не підвищені, корупція, контрабанда процвітають, (очолили)… Заробітчан і не планують повертати кращими умовами в Україні… МВФ відверто вказав на співпрацю ЗЕ з БЕ… Зе-здобули, називається…
+
+86
Captain  Cisco
Captain Cisco
8 листопада 2019, 9:39
#
Напомню порохоботам,что побежали из страны именно при их обожаемом папереднике. И,исправить-подразумевает улучшить то,что сломали прежде.
И тут ещё раз вернёмся к тому,что из страны массовый выезд начался именно при папереднике. Вот и весь ваш «качественный» троллинг-над собой.
+
+47
yarg
yarg
8 листопада 2019, 11:02
#
Точно при папереднике ? мои знакомые все уехали еще при Януковиче по канадам и германиям...
Но хватит сьезжать на попередников. У нас уже бубочка пол-года при власти. Ему уже недолго и осталось. Может пора работать , а не о папередниках рассусоливать ?
+
+54
Captain  Cisco
Captain Cisco
8 листопада 2019, 11:42
#
Работать пора. Но пора и перестать врать,потому что массово украинцы стани выезжать при папереднике,и это известно всем,кроме ботов. А с бубочкой своей вы сами разбирайтесь,особой разницы с папередником нет.
+
+39
bonv
bonv
8 листопада 2019, 11:50
#
Тобі Captain Cisco просто в голову важко вмістити,, що саме зе обіцяв повернути українців додому високим рівнем життя та зарплатами?
+
+21
yarg
yarg
8 листопада 2019, 11:58
#
Вперед , работайте , переставайте врать , переставайте выезжать.
Ваша власть - вам и карты в руки.

Но вот беда - вы работать катастрофически не хотите. Ваша власть - те самые «бубочки»  пытаются пилить баблос и болтать о папередниках.  И , я так понимаю . надеются заниматься этим до конца срока.
+
+7
Lefert
Lefert
8 листопада 2019, 12:10
#
Тема о попэрэдныках всегда актуальна, ведь скинуть ответственность очень просто, с их то помощью.
+
0
Lamo
Lamo
8 листопада 2019, 8:51
#
Уверен на 100% что ты бот
+
0
Conclusion
Conclusion
9 листопада 2019, 19:11
#
Каждый считает что он сам знает как вытянуть всю страну из оттуда, но при этом не знает как бы перестать жить от зарплаты до зарплаты. Пойди и окунись в любую структуру или сферу и ты поймешь насколько она сложна, сколько в ней фатальных проблем. А осознать всё государство - нет, одному человеку это нереально.
+
+50
bonv
bonv
7 листопада 2019, 13:52
#
Все вірно. Толково розписали.
+
+30
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
7 листопада 2019, 15:37
#
Как отыграть валютные потери? https://www.youtube.com/watch?v=-qrwPaC8ZS0

Прогноз мировых валют на 2020 год — https://www.youtube.com/watch?v=sEiE_hRP5xM

Подписывайтесь на канал и оставляйте свои вопросы и комментарии под видео.
+
+80
Lefert
Lefert
7 листопада 2019, 16:22
#
У меня всё наоборот: началась война, мои $ сбережения и доходы сделали меня из просто среднячка, довольно солидным человеком. И чем дальше- тем лучше доход, ведь спецы очень многие, начали за бугор убегать, и спрос на мой труд растёт. Так что- у кого хорошая квалификация- это хорошая возможность. Кто бюджетный нахребетник или работает из рук вон плохо- тем да, сложно, но всё же лучше чем 90ые. Непонятно откуда столько пессимизма.
+
+47
manson
manson
7 листопада 2019, 17:14
#
Ох, к сожалению, так только на поверхности. Например, сидит лев и у него есть кусок мяса, а вокруг очень много слабых, но очень голодных гиен. Во-первых очевидно, что это лишь вопрос времени. Во-вторых у льва, в отличии от гиен, были шансы, но он был сыт и не думал.
+
+15
Lefert
Lefert
8 листопада 2019, 8:43
#
Слабые вокруг не думали пойти учиться или работать усерднее? У вас примеры какие-то странные. Судя по аналогии- стадо слабых шакалов в остервенении могут ринуться за пределы своей территории, и тех же соседей с запада загрызть, верно?)
+
0
manson
manson
9 листопада 2019, 20:12
#
Конечно верно, однако мудрые западные фермеры, поймав очередную дикую гиену, высылают обратно.
+
0
Lefert
Lefert
10 листопада 2019, 7:28
#
Ну, опять намекну, что у вас примеры на печальном уровне. Тем кому нечего терять- идут на дело, а не устраивают революции. Тем кому есть что терять- едут батрачить. У вас оторванное от реальности представление о жизни.
+
0
manson
manson
10 листопада 2019, 16:00
#
Ладно, я согласен, вы самый умный. Извиняюсь за оторванное представление.
+
+8
Lefert
Lefert
10 листопада 2019, 17:05
#
Правильно не «извиняюсь», а «извините».
+
0
manson
manson
11 листопада 2019, 20:39
#
Present continuous  - это тоже правильно
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
10 листопада 2019, 16:21
#
На какое ДЕЛО? позвольте полюбопытствовать?!
+
0
Lefert
Lefert
10 листопада 2019, 17:04
#
Делопроизводство же =)
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
10 листопада 2019, 19:20
#
Пойти на дело и делопроизводство — это разные вещи
+
0
yarg
yarg
10 листопада 2019, 22:46
#
Ну это... «пацан к успеху шел..» «раз пошли на дело я и моя мурка...»
+
+21
An GenShuo
An GenShuo
7 листопада 2019, 17:38
#
Lefert все правильно каже, думки аналогічні.
+
0
Wless
Wless
7 листопада 2019, 19:55
#
А что за труд?
+
+23
Salwador Salwador
Salwador Salwador
7 листопада 2019, 20:46
#
Все просто, вы наверное на данный момент проживаете или в Киеве или в крупном обл.центре, а вы в регионы съездите...там веселуха)))
+
0
Lefert
Lefert
8 листопада 2019, 8:43
#
Ну так я и жил в Кривом Роге, сейчас в Киеве, кто мешает людям делать также?
+
0
Salwador Salwador
Salwador Salwador
8 листопада 2019, 9:36
#
Прикольно вы размышляете))), дело конечно Ваше, но представьте завтра все решат и переедут в Киев, так как там еще последний город в Украине который еще как-то шевелится и то из-за того, что там господа живут и вокруг должен быть обслуживающий персонал...
А на остальной территории хоть трава не расти. А я придумал, давайте все что не Киев, продадим вместе с теми кто там живет, все равно они не могут в Киев переехать, нафиг они нам нужны... .
+
0
Lefert
Lefert
8 листопада 2019, 11:58
#
Непонятна мне ваша истерика. У меня брат живёт в селе, очень прекрасно себя там чувствует, зарабатывает раз в 5 больше меня, при этом он не какой-то там магнат, просто любит учиться и вводить что-то новое. Ну а у лентяев- отмазка всегда найдётся, и все вокруг будут виноваты, кроме него. И да, к брату, который работает на земле- я не отношусь как с обслуживающему персоналу, такие взгляды- нелепость, которая могла созреть в голове только у нерадивого пролетариата-околосовочника.
+
+84
biser5
biser5
7 листопада 2019, 18:14
#
Главная причина - плохое руководство страной.
+
+138
bonv
bonv
7 листопада 2019, 21:05
#
— Просим поменять гаранта Конституции по гарантии...
— Ничем не можем помочь, вся партия бракованная.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
9 листопада 2019, 10:34
#
Bonv
«Просим поменять гаранта Конституции по гарантии.»


В РФ на эту тему даже шуточная песня есть,
но в каждой шутке только доля шутки.

Мой любимый российский автор песен:

Вася Обломов — Письмо Санта-Клаусу

«Подари нам Санта Президента
Нового, в коробке, не б\у
Чтобы был приличным человеком
Чтоб стояла дата и печать
Чтобы по гарантии и с чеком
Если что — могли обратно сдать»

© Вася Обломов
+
0
Lefert
Lefert
8 листопада 2019, 12:09
#
Лично ЗЕ ходит по всем подъездам и гадит, а после этого- в двери звонит и приказывает по-президентски: спецом плохо учитесь и плохо работайте, и когда будет момент- рвите когти за бугор, это приказ главнокомандующего!11
+
+45
yarg
yarg
8 листопада 2019, 12:33
#
Нет. он назначает на все должности воров и идиотов , но своих друзей.  Он принимает дурацкие решения. Он не имеет ни политики , ни видения , ни способностей.
А по подьездам и без него есть кому ходить....
+
+31
brigadirius
brigadirius
8 листопада 2019, 12:57
#
Кучма назначал на должности воров и идиотов? Назначал. Лазаренко только чего стоит. Ющ, назначал. Янык так вообще лебединая песня коррупционеров, особенно родом с Донбасса. Порох, аналогично. Знакомые менеджеры автосалонов становились главами разных нацкомисий и ДП. Так что Зеля продолжает укоренившуюся традицию.
+
+26
yarg
yarg
8 листопада 2019, 13:28
#
Т.е. Зеленский ничем не лучше предшественников, при этом не имеет ни опыта ни ума.
+
+14
Lefert
Lefert
8 листопада 2019, 15:23
#
Хорошо, допустим...всю дорогу в Украине такое, и таки холопы ждут что паны за них всё сделают? Что это за позиция такая? Позиция терпил, которые себя считают имуществом? Ей б-гу смешно.
+
+41
brigadirius
brigadirius
8 листопада 2019, 15:34
#
Что тут смешного в том что у нас большинство населения терпилы?  Впрочем не всё так однозначно в жизни. Не каждый готов пожертвовать уймой свободного времени и частью заработка ради борьбы за справедливость в обществе. У меня например конфликт с облэнергоснабом по поводу поставки гарячей воды в квартиру. Но я пока не созрел потратить массу времени, сил и терпения на доказывания в их конторе своей позиции. Жду пока они подадут на меня в суд.
+
0
Lefert
Lefert
9 листопада 2019, 10:17
#
«у нас большинство населения терпилы»- вы за всех не говорите, вы не представитель народа, и не судья, и не оценщик. Непосредственно замечания касалось логики, т.е. свои проблемы преподнести как общие, а не как частные. Пишите так: бригадирус- терпила, недоволен, но делать лично не хочу ничего, учиться и работать- не для меня. Вот так понятнее будет.
«Но я пока не созрел потратить массу времени, сил и терпения»- у меня был конфликт с облгазом, с помощью коллективного иска, средства переплаченные вернули. Опять таки- ленивый и холоп, найдёт множество причин, отмазок, понятий- чего угодно, лишь бы ничего не делать.
+
+14
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
8 листопада 2019, 16:19
#
Я вчера утром, на заправке, под Люблиным, подобрал двух соотечественников ( заробитчан ) до Львова ! Кинули на зарплату, можно долго говорить о «лохах» но факт «на лицо» Добро пожаловать в Польшу!
+
+15
Andrey M
Andrey M
8 листопада 2019, 16:23
#
Знаю теж такого одного якого «кинули».
Що саме цікаве, всій групі що працювала на пилорамі в Польщі заплатило (їх поїхало більше 10 чоловік), а цього одного «кинули». Правда він попрацював близько тижня, за цей час вспів напитися та спалити Бошівську фрезу. :)
+
+14
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
8 листопада 2019, 16:38
#
Не тот случай! Муж жена, работали на ферме, сами с Полтавской области, поверьте, я в людях разбираюсь! Попросили номер телефона и карточки, чтобы перевести по приезду деньги! ( ШОК!!!) Нормальные люди, просто попали! Сутки седели на заправке, ни кто не подвез, голодные, вчера еще ночью в Польше прошел сильный дождь и похолодало, Одно слово «заробітки»!
+
+21
Andrey M
Andrey M
8 листопада 2019, 16:44
#
На жаль, таке теж буває.
Зазвичай кидають свої ж, коли роботодавцями є вихідці з України.:(
Хоча на росії це відбувається на порядок частіше з нашими заробітчанами.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
8 листопада 2019, 16:47
#
Я не знаю как в рашке, да и особо не интересно!!! Но то что в Польше такая ситуация имеет массовый характер очень беспокоит, жалко людей! Тем более, на любом польском автовокзале масса обьявлений о трудоустройстве украинцев.
+
+14
Lefert
Lefert
9 листопада 2019, 10:21
#
Пример из жизни: 2 друга поехало в Чехию, на сборку электроники для машин на завод. 1 вернулся- ныл и плакался, говорит условия ужасные, денег мало, штрафуют, по пересчету с крон- еле-еле заплатили 600 евро, всё так плохо. 2ой приехал в Украину- очень доволен, ведь по сравнению с 1ым- он работал не 8 часов, а 10 по контракту, не бухал, и его не штрафовали, ведь он паял не на ***, а как положено, заработал при этом 70к крон~2700 евро. Т.е. всё зависит от человека и его желания работать и зарабатывать. Всё остальное- то призраки коммунизма и уровниловки.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
10 листопада 2019, 16:30
#
За какой период 2700 €? Зарабатывал или привёз после затрат на жизнь?
10 часов и 6 дней в неделю? Это 260 часов в месяц на минуточку, если это за месяц сумма в чем я очень сомневаюсь. И это достаточно низкая оплата 2700:260=10,38 евро в час
+
0
Lefert
Lefert
10 листопада 2019, 17:07
#
«И это достаточно низкая оплата» И? Я вам не говорил что он уехал нищуком, а вернулся Соросом. Я лишь написал что кто ставит себе за цель заработать, зарабатывает. Ну а те кто: и так сойдёт- увы, в Европе не нужны. Как только некоторые элементы общества это поймут- будет антиевропейское течение в фаворе, ведь заставлять хорошо жить- некому.
+
+20
zaNOza :)
zaNOza :)
10 листопада 2019, 19:21
#
Вы вообще через пень колоду написали
+
0
Lefert
Lefert
11 листопада 2019, 8:42
#
Что именно вы не поняли? Довольно доходчиво написал. Даже для особо талантливых- выводы сделал, а именно: «Т.е. всё зависит от человека и его желания работать и зарабатывать.» о чем пришлось, выше- писать ещё раз.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
11 листопада 2019, 12:23
#
Повторю для внимательных

zaNOza :)
10 листопада 2019, 16:30
#
За какой период 2700 €? Зарабатывал или привёз после затрат на жизнь?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
11 листопада 2019, 12:41
#
ZaNOza :)
«арабатывал или привёз...»

Тоже планируете на заработки податься. :-)
+
0
Lefert
Lefert
11 листопада 2019, 14:23
#
Я конечно приношу свои извинения, но всё-таки считал, раз вы смогли использовать калькулятор, и посчитать- то и сроки известны...вы же посчитали что это месячная зп, а теперь сомневаетесь в своих же словах? Странно.
+
+20
zaNOza :)
zaNOza :)
11 листопада 2019, 17:31
#
Я могу допустить что угодно. Например, что это зп за 3 месяца или за полугодие, тогда он вообще копейки заработал в виде 3 евро в час или 1го. Ну а вы, соответственно балабол. На сем до свидания,,,
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
8 листопада 2019, 20:20
#
В Польше «кинули» на деньги двух украинских нелеглов — эка невидаль.
Нелегалов часто-густо кидают на деньги во всех уголках мира.
Оформляйтесь на работу легально и всё будет нормально.

Зато у нас в Украине работают с намного большим размахом
и до сих пор практикуют трудовое рабство:

https://odessa.online/izbivali-i-morili-golodom-pod-odessoj-osvobodili-trudovyh-rabov/
или
https://www.unian.net/society/10695384-nechelovecheskie-usloviya-v-barakah-i-zhestokoe-izbienie-v-odesskoy-oblasti-suprugi-derzhali-sotnyu-rabov-foto.html
или
https://www.unian.net/incidents/10622730-na-kievshchine-iz-organizovannogo-vyhodcami-iz-rf-trudovogo-rabstva-osvobodili-46-chelovek.html
или
https://fakty.ua/286635-pod-odessoj-iz-trudovogo-rabstva-osvobodili-94-cheloveka
и т.д.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
10 листопада 2019, 16:37
#
Вообще какое-то не корректное сравнение. У них жилье в кампусе на 2х 450-500 евро с носа, страховка от 150 без стоматологии, проездной для студентов около 50 евро (зависит от страны). А ещё на книги в университете от 60евро в семестр.
+
0
Владимир Снисарь
Владимир Снисарь
12 листопада 2019, 12:06
#
Купил молоко вчера польское в Киеве - 29.50 грн - 1 литр 3.2 жирность. Молоко украинское 1 литр, 3.2 30 гривен. Средня зарплата в Украине 220 евро, в Польше 780 евро. Српашивается вопрос - где разница в зарплате оседает ?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
12 листопада 2019, 18:56
#
Нашли чем хвастаться...
+
0
Lefert
Lefert
12 листопада 2019, 19:34
#
Так в Польше очень много продуктов питания, которые дешевле чем в Украине, и это не при низком качестве. Дело в ценовой монополии, вернее её отсутствии в Польше.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
12 листопада 2019, 19:49
#
У них на продукты едва от 0 до 5 %, а у нас 20
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися
 
сторінку переглядає 1 незареєстрований відвідувач.