Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 листопада 2019, 7:10

«Мінфін» порівняв програми для ІТ-шників у 10 банках

У свідомості багатьох українців робота у галузі ІТ стала синонімом фінансового благополуччя. Не дивно, що ця професія приваблює багатьох молодих людей, а галузь стає все більш помітною в економіці країни. Звісно, борються за цих клієнтів і банки.

У свідомості багатьох українців робота у галузі ІТ стала синонімом фінансового благополуччя.
фото: work.ua

Перспективний ринок

За підсумками минулого року на ІТ галузь припадало 4% ВВП України, а зрости цей показник через кілька років може до 6-7%. Такі прогнози давав міністр економіки минулого уряду Степан Кубів.

Значна частина фахівців галузі працює як фізичні особи підприємці. Як повідомляв Мінюст, за підсумками 2018 року кількість ФОПів, задіяних у сфері IT, становила 154 тис. — зростання за рік сягало 23%.

Найчастіше фізичні особи підприємці, які працюють у галузі ІТ, проживають у Києві та області, а також Харківській і Львівській областях. Переважна більшість ІТ-ФОПів зареєстровані за КВЕДом «комп’ютерне програмування» (102 тис. спеціалістів). Менш популярні «консультування з питань інформатизації» та «оброблення даних»: 24 тис. та 19 тис. відповідно.

Значна кількість підприємців, які працюють у цій сфері, а також їхні високі доходи (в залежності від кваліфікації до $10 тис. на місяць і більше) привертають до галузі особливу увагу банків. Ряд установ розробили спеціальні пакети послуг для ФОП, які працюють у сфері ІТ. «IT-галузь у нас виділена в окремий strategy stream, якому ми приділяємо величезну увагу», — розповіла «Мінфіну» керівник з розвитку продажів у сфері ІТ Альфа-Банку Україна Інна Астахова.

До кого звертатись

«Мінфін» проаналізував пакети послуг для ІТ-підприємців  у банках, що є лідерами за обсягом коштів клієнтів. Звісно, якщо в установи немає спеціальної програми обслуговування IT-спеціалістів, ми її виключали з дослідження, та розглядали пропозиції наступного банку у ренкінгу.

Як виявилось, із десяти найбільших банків спеціальний пакет послуг для ІТ-шників не підготували лише 2 державні фінустанови: Укргазбанк та Укрексімбанк. А ось пакет «Моя тема» від Ощадбанку можуть оформити працівники сфери IT та деякі інші категорії громадян, які ведуть незалежну професійну діяльність. 

До нашої переліку банків увійшли представники другої десятки за обсягом коштів клієнтів, які у своєму арсеналі мають спеціалізовані програми: Південний, Кредобанк і Банк Восток.

Звісно ІТ-підприємець може звернутись не лише до тих установ, які мають спеціальні програми. Адже ніхто не забороняє користуватись «звичайним» рахунком для ФОП. 

Детальніше з пакетами для всіх ФОПів можна ознайомитись у іншому дослідженні. У цьому ж матеріалі редакція виокремила лише ті пропозиції банків, які стосуються саме ІТ-шників, і не розповсюджуються на інших підприємців.

Майже всі банки, які потрапили до нашого огляду, намагаються додати приставку IT до назви свого рахунку, або використати якесь слово, що підкреслює «спеціалізацію» пакету послуг (наприклад пакет Coder від ПУМБ).

Тарифи на обслуговування

Тарифи на ряд ключових послуг у всіх банках майже не відрізняються. Єдині, хто бере плату за відкриття рахунку – Альфа-Банк та Банк Восток: 1 та 20 грн. відповідно, хоча і цю плату можна вважати символічною. У всіх інших фінустановах вона взагалі відсутня.

Деякі банки відмовляються і від плати за обслуговування таких рахунків або ж дозволяють уникнути комісій в разі здійснення певної кількості операцій чи при певному обороті коштів. Найчастіше фінустанови встановлюють плату за обслуговування рахунку в межах 50 грн. – таких із нашої десятки відразу чотири. Найвищу ж плату просить Кредобанк – 119 грн. на місяць. Однак він дозволяє не платити цю суму, якщо на рахунку не було активності протягом місяця.

Не надто відрізняється і комісія за платежі на рахунки в інших банках та за перекази на карти фізичних осіб від інших банків. Як правило, це 2-3 грн. Кілька платежів на місяць більшість установ дозволяють проводити безкоштовно, а у Приватбанку та Альфа-Банку не треба платити за бюджетні платежі. Всі платежі для ІТ-шників зробили безкоштовними у Кредобанку. А ось Південний бере 0,2% від суми переказу — мінімум 5 грн., а максимум 500.

Умови обслговування ФОП у сфері ІТ

Банк Програма Плата за відкриття Щомісячна комісія за обслуговування Платіж в інший банк через інтернет-банкінг Кількість безкоштовних платежів на місяць Переказ на карту фізособи іншого банку Комісія за зарахування коштів на власну карту фізособи Карта пов'язана безпосередньо з рахунком
Приватбанк IT Expert 0 грн. 50 грн. 3 грн. Всі бюджетні платежі 3 грн. Від 0 до 0,35%*** Так
Ощадбанк Моя тема 0 грн. 99 грн. (0 грн. за відсутності операцій), з 01.12.19 — 149 грн. 2 грн. 7 0,1%  ( мін. 10 грн., макс 200 грн.) 0% Ні
Райффайзен Банк Аваль BenefIT 0 грн. 40 грн. 3 грн. Немає 3 грн. 0% Ні
Альфа-Банк Digital IT 1 грн. 50 грн. 3 грн. Всі бюджетні платежі 3 грн. 0% Так
ПУМБ Coder 0 грн. 49 грн. 2 грн. 5 2 грн. 0% Ні
Укрсиббанк IT Підприємець 0 грн. 20 грн. (якщо на рахунку була активність) 2 грн. Немає 2 грн. Від 0,5 до 2%*** Ні
ОТП Банк IT Smart 0 грн. 0 грн. (120 грн. за відсутності операцій) 1,5 грн. 5 5 грн. 0% Ні
Креді Агріколь Банк IT Professionals 0 грн. 0 грн. (у разі проведення 10 операцій на місяць) 2 грн. 5 2 грн. 0% Ні
вденний IT Developer & Freelance 0 грн. 50 грн. 0,2% хв. 5 грн., макс 500 грн. Немає 0,2% хв. 5 грн. 0% Ні
Кредобанк Підприємець IT 0 грн. 119 грн. (якщо на рахунку була активність) 0 грн. якщо не було активності 0 грн. Немає 0 грн. 0,10% Ні
Восток IT-фахівець 20 грн. 0 грн. 0 грн. Немає 0,5 % (20 хв. грн. макс. 500 грн.) 0,30% Ні

* В залежності від тарифу карти

Як зняти кошти

Із десяти банків лиши 2 пропонують клієнтами отримати карту, яка напряму прив’язана до рахунку. Це Приватбанк та Альфа-Банк. Такий сервіс зручний, адже скористатись коштами можна, не переказуючи їх на іншу карту, відкриту на фізичну особу.

Водночас знімаючи готівку з картки ФОПа слід пам’ятати про досить значну комісію. Наприклад, у Приватбанку та Альфа-Банку комісія складає 0,8%. Не встановлює комісій за зняття коштів з такої карти лише Креді Агріколь.

Для того, щоб уникнути переплат можна переказувати кошти на свою карту, відкриту для фізичної особи. Тим більше, що у ряду банків такі карти передбачені пакетом послуг.

Наприклад, у Альфа-Банку при відкритті рахунку Digital IT, підприємець безкоштовно отримує преміум пакет «Рlatinum Вlack +» (звичайна його вартість становить 1200 грн. на рік). До нього входять відразу три преміальні карти. Переказ коштів на них выдбувається без комісії, пояснює Інна Астахова, і так само без додаткових витрат відбувається зняття готівки в усіх банкоматах по Україні та світу.

До пакету послуг IT Smart від ОТП входить карта для фізичної особи преміального класу Visa OTP Tickets Travel Card. Вона так само передбачає зняття готівки у всіх банкоматах по Україні без комісії, а також має всі інші переваги преміальної карти.

Наприклад пропозиції і ОТП, і Альфа-Банку передбачають відвідання Lounge-зон в аеропортах, безкоштовне пакування багажу в Борисполі, знижки на Uber за проїзд до київських аеропортів тощо. При цьому, зазначають у Альфа-Банку, їхній пакет дозволяє користуватись перевагами платинових карт і MasterCard, і Visa – адже клієнт отримає обидві без додаткових витрат за їхнє обслуговування.

Так само карткові пакети обох банків дозволяють отримувати кешбек за здійснення платежів карткою.

Розробляють банки і сервіси для спрощення доступу до коштів та економії часу. Так в ОТП для підприємців доступна послуга договірного списання, при якій кошти з поточного рахунку ФОП автоматично перераховуються на рахунок фізичної особи.

В інших банках так само можна додатково відкрити картку для фізичної особи. Однак за переказ коштів на неї часто передбачена комісія. Найвищі ставки в Укрсиббанку: в залежності від обраної картки від 0,5 до 2%. Немає додаткових виплат за переведення грошей на власну карту у Райффайзену, ПУМБ і Південного. Однак потрібно звернути увагу, чи немає комісії за зняття готівки за тією картою, яку ви оберете.

Наприклад, переказ на приватівську карту «Універсальна» відбувається безкоштовно, а ось за зняття власних коштів треба віддати 1% від суми.

Валютні операції

Часто ІТ-спеціалісти працюють із закордонними компаніями-замовниками, які розраховуються з ними у валюті. Враховують це і банки. Переважна більшість з них передбачає безкоштовне відкриття додаткового валютного рахунку. Єдине виключення – Укрсиббанк, який просить за це 20 грн. на місяць.

Розмісти валютний депозит зі ставкою до 5,5% річних та отримай додатковий бонус від «Мінфіну»

Для того, щоб валюта була переведена на рахунок підприємець має надати банку документи, що підтверджують співпрацю з компанією-нерезидентом. Процедуру зарахування фінустанови намагаються максимально спростити. Наприклад, в ОТП і Альфа-Банку достатньо подати інвойс (рахунок-фактуру), а от договір з нерезидентом і акт виконаних робіт показувати не потрібно.

Приватбанк передбачає автоматичне зарахування виручки від ряду міжнародних ІТ-компаній (Google, Apple, Upwork тощо). Лист про договір-оферту треба надати лише для отримання коштів вперше.

Вартість валютних операцій

Банк Додаткова плата за валютний рахунок Комісія за конвертацію валют
Купівля Продаж
Приватбанк 0 грн. - -
Ощадбанк 0 грн. 0,10% 0,01%
Райффайзен Банк Аваль 0 грн. 0,50%* 0,05-0,15%**
Альфа-Банк 0 грн. - 0,10%
ПУМБ 0 грн. 0,40% 0,15%
Укрсиббанк 20 грн. 0,10% 0,10%
ОТП Банк 0 грн. - 0,15-0,35%*
Креді Агріколь Банк 0 грн. 0,30% 0,10%
Південний 0 грн. 0,20% 0,20%
Кредобанк 0 грн. 0,50% 0,25%
Восток 0 грн. 1,50% 1,00%

* При покупці до $ 100 тис. Для більших сум комісія від 0,25 до 0,35%

** Залежить від дати продажу. На третій день після укладення угоди — 0,05%, на наступний день або день угоди — 0,15%

* Залежить від дати продажу. СПОТ (через день після зарахування) — 0,15%, «завтра» — 0,25%, «сьогодні» — 0,35%

В разі потреби зняти гривню, банк конвертує валюту у гривню. ОТП пропонує за запитом клієнта зробити цю процедуру автоматично. Відповідно до вимоги клієнта банк завжди продаватиме або всю валюту, або якийсь відсоток.

Більшість фінустанов стягують комісію за конвертацію валюти. Повністю вона відсутня тільки у Приватбанку. Альфа-Банк та ОТП не стягують комісію при купівлі валюти, але передбачають її за продаж.

Читайте такожЩо влада пропонує IT-індустрії

Комісія за продаж валюти, як правило, знаходиться в межах 0,1-0,2%. Хоча деякі установи встановили вищу плату: у Кредобанку 0,25%, а найбільша комісія у Банку Восток – 1%.

Писарев Олексій

Коментарі - 47

+
0
antey718
antey718
7 листопада 2019, 8:00
#
По Авалю информация неверная, для IT у них есть пакет BenefIT
https://www.aval.ua/storage/files/benefit-z-01092019-1.pdf
+
0
Олексій Писарев
Олексій Писарев
7 листопада 2019, 8:14
#
Для статті взяли той пакет, який порадили у службі підтримки банку
+
0
antey718
antey718
7 листопада 2019, 9:09
#
Пакет электронный действительно использовался для IT, но он уже снят с продаж, и заменен на BenefIT.
+
0
dvded .
dvded .
7 листопада 2019, 9:47
#
Concord - вот у него реально мощный IT-пакет, и очень гибкая система обмена валюты на межбанке.
+
+30
28593317
28593317
7 листопада 2019, 10:18
#
В Правексі є космічний пакет для IT
+
0
Lefert
Lefert
7 листопада 2019, 10:24
#
Очень удобный пакет от ПБ, рекомендую для тех кто боится штрафов от недоплат.
+
+39
Bischof
Bischof
7 листопада 2019, 12:00
#
Если Гончарук и Гетманцев не успокоятся со своими инициативами для IT-шников и ФОПов, наше небольшое IT-чудо очень быстро накроется.

По сабжу: пользуюсь Приватом. Всё устраивает, отзывчивый саппорт. За много лет ни одной проблемы не возникло. Подаю отчетность и плачу налоги с Приват24. Печалит только комиссия 0.8% за снятие в наличку.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
7 листопада 2019, 12:31
#
Какое еще чудо? Зарабатывают они меньше чем сантехник в США. А чудо там только низкая цена и то, проще индусам отдать дабы  хоть читабельный код был
+
0
Bischof
Bischof
7 листопада 2019, 13:17
#
Да-да, 4% ВВП только непонятно откуда взялось, если так всё плохо. Если вы зарабатываете на хлеб чисткой унитазов и стояков, это не повод всех смешивать с их содержимым =D
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
8 листопада 2019, 11:02
#
Програмирования это хлам и пишут они хлам, на убогих архитектурах. Программист на деле получает копейки по меркам мировым.
+
+13
Lefert
Lefert
7 листопада 2019, 15:51
#
Открою секрет, IT это не только программирование, но то такое.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
8 листопада 2019, 11:00
#
А еще и ремонт виртуальных дорог. И рефакторинг. Попил, да я в курсе.
+
0
Oleg Ivanov
Oleg Ivanov
7 листопада 2019, 13:58
#
Как вы только умудряетесь попадать на 0.8%  за обнал? Неужели снимаете в банкомате с карты-ключа?
+
0
Bischof
Bischof
7 листопада 2019, 14:46
#
Поделитесь инфой, как снимать без комиссии? Мне не критично, потому влом было детально разбираться. Снимать с универсальной или голд – вообще 1% комиссия. Без комиссии можно снять с карты для выплат, но зато при переводе с карты-ключа на карту для выплат надо платить 0.5%
+
+51
antey718
antey718
7 листопада 2019, 14:58
#
Переводите по реквизитам в любой другой банк где вход и обнал без комиссии и готово, такие банки в этой статье упоминались.
+
+48
Oleg Ivanov
Oleg Ivanov
7 листопада 2019, 15:50
#
Из приват 24 для бизнеса нужно создать платеж по реквизитам на свою карту для выплат с назначением платежа «Перечесление дохода от предпринимательской деятельности на личную карту для выплат. Без ПДВ.». Это стоит 0.35%.
+
0
Reise
Reise
7 листопада 2019, 18:59
#
Возможно уже сейчас не актуально и не для всех, но у меня в ІТ компании бухгалтер подключила кто в ПБ и изьявил желание в спец программу по ФОП счету. Пользуюсь больше года,  комиссия перевод/снятие с карты для выплат 0%.  Вроде 0.8% ( изначально 0.75)  комиссии и мелочь, но за год если в наличные большую часть зп переводить, то вполне приличная сумма получается.
+
+15
dvded .
dvded .
7 листопада 2019, 20:25
#
3 грн переслать на ПУМБ. Там всеКарта, бесплатный обнал даже в отделении.
+
0
Bischof
Bischof
7 листопада 2019, 16:17
#
Благодарю!
+
+13
Александр Руденко
Александр Руденко
8 листопада 2019, 11:14
#
Добрый день! Рекомендую ознакомиться с инструкцией как минимизировать комиссию в ПриватБанке по снятию средств https://docs.google.com/document/d/1CXh3CCLNV5jK_2TbA8YdoDZg-PeR4lQvCeOx5zi4cfA/edit
Если у Вас возникнут дополнительные вопросы по проекту IT Expert прошу направлять их на мою почту aleksandr.rudenko@privatbank.ua Буду рад ответить на Ваши вопросы.

С уважением,
Руденко Александр

Ведущий специалист по работе с платежными системами и развитию агентской сети ГО

Розничный бизнес ГО
+
0
Danconia
Danconia
8 листопада 2019, 1:03
#
Скажем так Гончарук может на самокатике кататься или на само..тыке со своими  инициативами))
 
элементарно при повышении ставки ЕН в % платежи на ФОП уменьшаться до символических 100$ в месяц, а всё остальное будут платить по другим каналам - от пионера и латвийских банков  до стейблкоинов и криптовалюты
+
0
yarg
yarg
8 листопада 2019, 7:56
#
А потом появляется у такого ФОПа красивая машинка. или квартира. А мы уже в Европе. Спрашивают люди в серіх костюмах « а какой источник поисхождения средств». а ФОП мычит об латвийских банках (которые давно уже не открывают нерезам счета) или стейблкоинах. И куку. На конфискацию... 90-е закончились....
+
0
Bely
Bely
11 листопада 2019, 15:15
#
Есть возможность через Приват24 для бизнеса выводить деньги со своего счета на свою карту для выплат. (Создать платеж со счета на карту) В таком случае комиссия будет 0,35%. А снятие с карты для выплат бесплатно. Но это нужно, чтобы Приват оформил вас как IT  специалиста
+
0
V L
V L
10 серпня 2020, 15:38
#
0.8? У меня 1. Да, у привата дай Бог адекватный саппорт
+
0
OksanaY777
OksanaY777
7 листопада 2019, 12:05
#
Неактуальная, точнее устаревшая информация по Райффайзен Банк Аваль. Корректные тарифы по пакету «BenefIT” указаны предыдущим комментатором и размещены на сайте. Откорректируйте, пожалуйста, информацию.
+
0
Олексій Писарев
Олексій Писарев
7 листопада 2019, 16:53
#
Змінили тариф на BenefIT. Дякую, що звернули увагу.
+
+8
alex859
alex859
7 листопада 2019, 13:35
#
Итого Приватбанк лидер этого направления, как обычно. Расходы всего 53 грн./месяц (50 грн. РКО + 3 грн. за платёж в другой банк).
+
+17
tarick
tarick
7 листопада 2019, 14:16
#
У прихвата отличные условия по гривне, но если получать доход в валюте - самый барыжный курс на покупку валюты, что делает его невыгодным в этом случае.
+
0
alex859
alex859
7 листопада 2019, 15:08
#
Ордерные заявки там разве отменили? Вот в А-банке столкнулся с ситуацией, когда ордерная заявка формально есть, но на практике не работает.
+
0
tarick
tarick
7 листопада 2019, 15:40
#
Ордерные заявки не выполняются если выставить курс выше чем тот, по которому они покупают. Пробовал просто выставлять курс покупки на межбанке - не выполняют заявку.
+
0
alex859
alex859
7 листопада 2019, 16:00
#
У меня в 2016 выполнялись, как ожидал, с тех пор Приват24 для бизнеса не пользовался, может поменялось. Там был важный нюанс, заявку нужно создать до 12 дня для её попадания на межбанк в этот же день.
+
+15
tarick
tarick
7 листопада 2019, 16:16
#
Выполнялись только в одном случае — если в течении дня резко рос курс и тот, который ты выставил, в течении дня оказывался заниженным. тогда выполняли. один раз у меня такое только было.
+
0
yarg
yarg
7 листопада 2019, 14:46
#
Если подитожить - условия банков примерно одинаковые . обслуживание практически бесплатное.
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
7 листопада 2019, 15:44
#
Как отыграть валютные потери? https://www.youtube.com/watch?v=-qrwPaC8ZS0

Прогноз мировых валют на 2020 год — https://www.youtube.com/watch?v=sEiE_hRP5xM

Подписывайтесь на канал и оставляйте свои вопросы и комментарии под видео.
+
0
Lefert
Lefert
7 листопада 2019, 15:53
#
Бил отец сына не за то, что он в карты проигрался, а за то- что пытался отыграться.
+
0
OksanaY777
OksanaY777
7 листопада 2019, 15:48
#
Поменяйте, пожалуйста, в последнем абзаце, тариф по валюте - 0,15 в Райффайзен Банк. Спасибо
+
0
MarynaZh
MarynaZh
7 листопада 2019, 16:04
#
Открывала в сентябре счет в Райффайзене. У них первые три месяца обслуживание вообще бесплатно. Также пользуюсь продажей валюты на третий день под 0.05% (продают по курсу на сегодня, но гривну на счет получаю на 3-й день). На крупных суммах, накопительным итогом приличная сумма экономии получается.
+
0
WAYS
WAYS
7 листопада 2019, 22:37
#
Не знаю какой там курс, но у привата продажа ~15 минут и бесплатно.
+
+14
m0ps
m0ps
8 листопада 2019, 8:54
#
Только курс не для людей ;)
+
0
WAYS
WAYS
12 листопада 2019, 22:28
#
А можно какие-то цифры?
+
0
WAYS
WAYS
12 листопада 2019, 22:32
#
Если я продаю валюту, аваль покупает по 24.20, приват по 24.40. На продажу у обоих 24.60 (это сегодня). У кого курс не для людей?
+
+3
crocodille
crocodille
7 листопада 2019, 19:32
#
В статье подразумевается, что предоставляемый сервис везде одинаков, и разница только в цене и коммисиях.
На практике, вменяемый клиент-банк для юр-лиц, есть только у привата.
+
0
goroyel
goroyel
5 грудня 2019, 17:36
#
Из этого списка еще у OTP есть довольно неплохой мобильный клиент-банк для юридических лиц
+
0
m0ps
m0ps
7 листопада 2019, 22:08
#
Нет
+
+16
molchanova82
molchanova82
29 листопада 2019, 13:50
#
Користуюсь не перший рік тарифним пакетом від ОТП Банку. Повністю задоволена і тарифами і сервісом! З найприємнішого - КУРС продажу валюти по ФОП один із кращих. Прийнятний вибір карток, можна вибрати під поповнення і зняття в 0 в будь-яких банкоматах. Відсутня комісія за конвертацію в валюту при розрахунках картою (взагалі дивно, чому в деяких інших це є). Рекомендую!
+
0
hmark
hmark
10 грудня 2019, 12:46
#
У таблиці для пакету IT Professionals від Креді Агріколь Банк невірні дані щодо прив'язки карточки - як мені повідомили в банку, карточка йде в пакеті IT Professionals, проте має окремий рахунок від рахунку ФОП, кошти ФОПа необхідно самостійно перекидати.
Виправте, будь-ласка.
+
0
Олексій Писарев
Олексій Писарев
10 грудня 2019, 12:58
#
Дякую. Внесли зміни
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися