Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 листопада 2019, 16:10

Газпром знову ставить умови: пропонує Україні відновити купівлю газу

Російський Газпром назвав дві умови для продовження транзиту російського газу до Європи через ГТС України після 2019 року. Серед них — відновлення прямих закупівель російського газу. Про це заявив глава Газпрому Олексій Міллер.

Російський Газпром назвав дві умови для продовження транзиту російського газу до Європи через ГТС України після 2019 року.
Фото: riafan.ru

Умови Газпрому

У Газпромі вкотре заявили, що Україні і Росії необхідно взаємно відмовитися від претензій і припинити судові розгляди.

Читайте також: Путін запропонував знизити ціну на газ і продовжити транзит, але назвав умову

«Друге питання — готовність України до прямих закупівель російського газу до 2020 року та визначення обсягів таких закупівель. Рішення української сторони безпосередньо впливає на пропускну здатність російської ГТС, яку повинен підтримувати Газпром на кордоні з Україною», — заявили в «Газпромі».

Читайте також: Данія дозволила РФ будувати «Північний потік-2». Що кажуть у Нафтогазі

Скільки Газпром винен Нафтогазу

  • На кінець вересня 2019 року борг Газпрому перед НАК «Нафтогаз України» за результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмському арбітражі збільшився на 10% або на $257 млн до $2,817 млрд.
  • Раніше суди Люксембургу та Амстердама відхилили апеляцію Газпрому в суперечці з Нафтогазом.

Раніше повідомлялося

  • 28 жовтня 2019 року тристоронні переговори України, Росії і Євросоюзу в Брюсселі завершилися безрезультатно. Сторонам не вдалося домовитися щодо тривалості контракту, обсягів і тарифів на транзит газу. Новий раунд переговорів відбудеться в листопаді.
  • Діючий транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (у січні 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Читайте також: Газпрому доведеться прокачати не менше 50 млрд кубометрів газу в 2020 році — НБУ

  • Раніше Путін заявляв, що Росія готова підписати контракт з Україною на транзит газу на основі європейського законодавства або продовжити на рік старий контракт.
  • Тим часом Датське енергетичне агентство надало російському «Газпрому» дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». Досі Данія залишалася єдиною країною, яка не надавала Росії дозволу на будівництво.

Коментарі - 15

+
+96
bonv
bonv
6 листопада 2019, 16:20
#
Росія тільки і вміє що шантажувати і ставити умови.. 
При цьому всі добре пам"ятають хто подавав першим позови проти України. А програвши - тепер скІглить як казав Азаров..
+
+40
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 листопада 2019, 16:28
#
Так, пробачити 22 лярди... принаймні, 5 то вже відсуджено, лишилося забрати. На них можна газ роками купувати.
+
+13
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 листопада 2019, 16:34
#
Добре, ми пробачаємо відсуджені штрафи, а що пробачить нам раншя? По принципу, кому я винен - всім пробачаю? Проти України немає ніяких невирішених арбітражів. По ціні на газ... якщо буде продавати за 80% від ціни на єврохабі... то чому ні? Все одно так чи інакше, ми купуємо їхній газ, європа ж споживає його більше, ніж видобуває, а москалі є основними постачальниками
+
+48
sergiy2001
sergiy2001
6 листопада 2019, 16:38
#
Ні, тому що їм віри нема які документи не підписуй. Вони сьогодні погодяться а завтра передумают.
+
+22
bonv
bonv
6 листопада 2019, 16:40
#
А росія обіцяє що не замерзнемо:))) До пори до часу.. Щоб потім продовжувати шантаж і звинувачувати у крадіжці газу.. Та і ціни підняти типу зі знижкою щоб ми платили втридорога..
+
+15
Rebel
Rebel
6 листопада 2019, 16:43
#
Так не питання - організуємо віртуальний хаб на кордоні, який працює за правилами ЄС, і допускаємо до нього всіх бажаючих.
+
+85
bonv
bonv
6 листопада 2019, 16:46
#
«Российская сторона предлагает Нафтогазу «обнулить» почти $3 млрд по Стокгольмскому решению и отказаться от иска еще на 12 млрд. К тому же АМКУ предлагается отказаться от штрафа примерно на $7 млрд. Итого – $22 млрд – «понять и простить»», – сообщил Коболев. 
Не забути і не прощати а до копійки вирахувати. А проценти нехай капають - більше буде.
+
+69
Andrey M
Andrey M
6 листопада 2019, 16:53
#
З шантажистами перемовини не ведуть.
Для цього є міжнародні посередники.
+
0
3AMMuHuCTPA
3AMMuHuCTPA
6 листопада 2019, 17:36
#
Это предложение для ЛОХов?
+
+25
Spets
Spets
6 листопада 2019, 20:05
#
Я думаю, вопрос с прекращением транзита российского газа по территории Украины уже решён. Северный Поток 2 почти достроен. Поэтому Россия намекает по новый договор транзита и «скидки» на прямые закупки, но реально хочет отвертелся от проигранных сумм в судах. Евросоюз и международные санкции бессильны заставить Россию выполнить решения суда и продолжать качать газ через Украину. К тому же, целью Путина является максимально наказать Украину и подорвать ее экономику. Потому никаких обнулении долгов не должно быть и газ придётся покупать в Европе, где смешивается российский газ, норвежский и сжиженный американский. Украина ничего не сможет добиться. Нужно это учитывать в макропрогнозах
+
+15
squeez
squeez
6 листопада 2019, 22:31
#
Могут замораживать активы, но мы будем не против, если РФ отдаст долг газом по цене ЕРВОХАБА :D
+
+28
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 листопада 2019, 23:23
#
Або північними потоками... їх сукупна вартість менша, але то нехай, різниця братам на похмелитися.
+
0
squeez
squeez
7 листопада 2019, 20:31
#
Слеп народ Украины, «по брацки» нужно и нам поступать, если мямлить без позиции, уже не фонтан, да и смысла в этом нормадском формате нет никакого, Германия и Франция уже сливает нас по немногу... В Эти переговоры бы включить США и Великобританию, возможно был бы толк, смысл вестись дальше на поводу я вот не вижу смысла, Германия+ Франция голосует за возвращение в ПАРЕ, подисывают часть чтобы шла труба и Германия диктовала еще + свои условия на рынке ЕС в плане газа, све отстаивают свою экономику, не вижу смысла дальше вестись на поводу ...
+
+28
QGS
QGS
7 листопада 2019, 3:01
#
Они хотят не только обнулить долг а ещё потом шантажировать потоком 2) Одним губозакаточным ключем никак не обойтись;)
+
0
Mariya1201
Mariya1201
8 листопада 2019, 15:37
#
Да уж, под каблуком у них мы будем еще долгооо
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися