Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 жовтня 2019, 14:18

Експерт спрогнозував курс долара на листопад

Курс долара по відношенню до української гривні в листопаді 2019 року багато в чому залежатиме від успішності переговорів з МВФ щодо нової трирічної програми фінансування. Про це розповів аналітик «Альпарі» Максим Пархоменко, пише РБК-Україна.

Курс долара по відношенню до української гривні в листопаді 2019 року багато в чому буде залежати від успішності переговорів з МВФ щодо нової трирічної програми фінансування.
Фото: ubr.ua

Що впливатиме на курс

  • Найважливішою подією в листопаді, яке вплине на курс долара, стане питання успіху у співпраці з МВФ. Зокрема, якщо переговори про нову програму пройдуть успішно, Україна зможе очікувати припливу нових коштів з боку міжнародних інвесторів. У зворотному випадку — покращення ситуації чекати не варто.

Читайте також:JP Morgan поліпшив прогноз курсу гривні і ВВП

«У зв'язку з цим, для гривні потенціалу для зміцнення в найближчий період немає. Таким чином, при відсутності негативу є потенціал для зниження гривні в наступному місяці до відмітки у 25,50, при відсутності успіхів з МВФ гривня швидкими темпами може просісти до 26,00», — зазначив Пархоменко.

Прогноз на листопад

  • Зазвичай листопад для гривні виявляється вкрай негативним місяцем, так як з історії попередніх періодів видно, що динаміка гривні статично йде в мінус в листопаді. Однак цей рік став винятком і сезонність в цей період вже не діє.

«Причиною цього виступають інвестиції в українські папери з боку нерезидентів, які і підняли гривню вгору до більш низьких позначок по відношенню до долара. Чи зможе це відбутися у листопаді? Важливо розуміти, що попит на наш борг у даний момент зберігається на досить високому рівні та його готові купувати далі», — додав аналітик.

Читайте також: Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 років (інфографіка)

  • З листопада Європейський центральний банк запускає програму кількісного пом'якшення в розмірі 20 млрд євро, і Федеральна резервна система США збільшує свій баланс зі швидкістю $60 млрд, що рівноцінно програмі з боку європейців.

«Простою мовою, два головних центральних банки включають друкарський верстат зі швидкістю понад $80 млрд в місяць. Додаткова ін'єкція ліквідності буде підігрівати попит до сміттєвих паперів, якими є наші українські бонди. У зв'язку з цим, попит на наші папери буде залишатися вкрай високим», — зазначив Пархоменко.

Читайте також: Гривня втратила світове лідерство за темпами зміцнення долара

  • У той же час з останніх повідомлень Мінфіну видно, що майбутні аукціони ОВДП будуть проходити без участі 5 річних боргових паперів, які і формували основний попит. Відповідно Україна втрачає одну з підтримок гривні в короткому проміжку часу.

Читайте також: МВФ очікує зміцнення гривні до долара

Що відомо про транш від МВФ

  • Місія МВФ планує повернутися в Україну для відновлення переговорів з українським урядом.
  • Як відомо, Україна веде переговори з Міжнародним валютним фондом про нову позику в розмірі близько $5 млрд.

  • За прогнозами НБУ, угода про нову програму розширеного фінансування МВФ на термін 3-4 роки об'ємом від $5 до $10 млрд може бути досягнута до кінця цього року. Це дозволить до січня 2020 року отримати перший транш у розмірі близько $2 млрд.

Що відомо про зміцнення гривні

  • За вересень гривня зросла до долара США більш ніж на 4%, а з початку року – більш ніж на 12%.

  • До кінця вересня національна валюта в черговий раз оновила чотирирічний максимум — на рівні 24,08 гривні за долар.

 Інвестиції із заставною гарантією: 15% річних плюс бонус від «Мінфіну»

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися