Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 жовтня 2019, 14:18

Як створити в Україні ринок цінних паперів

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який дозволить підприємствам розміщувати цінні папери, а громадянам купувати їх.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який, за задумом авторів, дозволить підприємствам розміщувати цінні папери, а громадянам купувати їх.
фото: stockworld

Які саме зміни заплановані та хто виграє завдяки їм, розповів у колонці для «НВ» голова комітету Верховної Ради з податкової, митної та фінансової політики Данило Гетманцев. «Мінфін» наводить ключові тези його пояснень.

«Український ринок цінних паперів» та «український внутрішній інвестор» — ці словосполучення багато років були сумним жартом. Ринок цінних паперів переважно використовувався для шахрайських схем. Наприклад, коли фінансовим установам треба було показати, що у них в активах або резервах є цінні папери українських підприємств на «сотні мільйонів гривень», а насправді куплені на 1 гривню.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» (№2284) нарешті, запропонує українським підприємствам доступ до справжнього українського внутрішнього інвестора.

Говорячи більш професійними термінами, законопроект спрямований на розбудову фінансової інфраструктури, запровадження фінансових посередників та нових інструментів, а також створення умов для європейських правил роботи.

Інвестуй у ОВДП та отримай підвищену ставку від Мінфіну

Кому вигідний проект

  1. В першу чергу, українським громадянам. Цей закон у довгостроковій перспективі створить нові робочі місця, розширить можливості для громадян безпечно та надійно вкладати власні кошти у приватні пенсійні фонди та користуватись послугами страхових компаній та кредитних спілок, інвестувати у прибуткові українські підприємства та отримувати дивіденди.
  2. Українському великому бізнесові, насамперед виробничому. Він отримає нові джерела капіталу для інвестицій та розвитку підприємства і виробництва. Це, відповідно, створює нові робочі місця і нові прибутки для малого/середнього бізнесу, який обслуговує великий бізнес.
  3. Класичним фінансовим установам, таким, як пенсійні фонди, страхові компанії та кредитні спілки. Вони отримають можливість для безпечного та довгострокового інвестування коштів своїх клієнтів та формування надійних резервів. Наприклад, закон дасть поштовх для розвитку приватних пенсійних фондів — тоді громадяни отримають можливість безпечно відкладати собі на пенсію вже з 30−35 років.
  4. Закон надає можливість розвивати фактично новий для України тип бізнесу або професії — фінансовий посередник. Це може бути професіонал або компанія, які допомагатимуть українському внутрішньому інвесторові вигідно вкладати в українську економіку.
  5. Україна стане новим суб'єктом міжнародного фінансового ринку — стабільний та зрозумілий внутрішній ринок капіталу зацікавить міжнародних інвесторів.

Читайте також11 болючих питань про РРО для ФОПів

Що саме змінює законопроект

  1. регулює відносини між учасниками ринку цінних паперів та деривативних контрактів;
  2. створює єдині підходи до регулювання роботи організаторів торгівлі;
  3. створює гарантії виконання деривативних контрактів, в тому числі загальноприйнятих в розвинених економіках концепцій остаточності розрахунків та ліквідаційного неттінгу;
  4. захищає права власників облігацій;
  5. впроваджує європейські норми роботи для всіх учасників ринку капіталу.

Коментарі - 18

+
0
lika197
lika197
25 жовтня 2019, 14:39
#
А наш государственный пенсионный фонд, он инвестирует в ОВГЗ, или что с ним?
+
0
lika197
lika197
25 жовтня 2019, 14:56
#
Может это глупый вопрос - часть бюджетного дефицита
+
+36
Віталій А
Віталій А
25 жовтня 2019, 15:01
#
Ну так, смішно :) Наш ПФ працює по принципу: зібрали ЄСВ, розподілили зразу на пенсії, ще й не вистачило, добрали з бюджету. Не залишається там грошей, нема що інвестувати.
+
0
lika197
lika197
25 жовтня 2019, 15:04
#
Спасибо за ответ, я так и читал :-(
Было б хорошо иметь частные фонды, хотя опыт в США — тоже опасный после кризисов 2000 или 2008.

Можно также со временем попробовать развивать суверенный фонд благосостояния.
+
0
Віталій А
Віталій А
25 жовтня 2019, 15:26
#
Є недержавні пенсійні фонди.
Ось тут гарно про них написано, і свіжі дані:
https://voxukraine.org/uk/nederzhavni-pensijni-fondi-pokarati-ne-mozhna-pomiluvati/
В двох словах, там все погано. 855 тис. учасників, що дуже мало. Дохідність останні роки в мінус, витрати на адміністрування космічні, вкладають в основному в ОВДП.
+
0
lika197
lika197
25 жовтня 2019, 15:42
#
Хорошая статья. С 3-7% расходами! Невозможно выбрать такой фонд. А Вы не знаете, сколько это связано с «высокими лицензионными требованиями к профессиональным участникам — компаниям по управлению активами, администраторам и банкам-хранителям». Возможно ли делать процесс лицензии более эффективным.
+
0
Віталій А
Віталій А
25 жовтня 2019, 15:50
#
Це, швидше, пов'язано з мізерною кількістю учасників і мізерними сумами їх вкладів. Чим більше учасників і більші суми їх вкладів, тим менша частка зібраного йде на адміністрування. Спрощення ліцензійних умов тут сильно не допоможе. Для таких установ повинні бути високі вимоги.
+
0
lika197
lika197
25 жовтня 2019, 16:09
#
То есть пока не очень перспективный, если фонд не частично субсидируется компаниями. И
добавленная стоимость такого фонда тоже не очень высокая, пока у нас неразвитые фондовые рынки и т.д.

Мы вернулись к тому, откуда мы начали, что пока нужно просто больше депозитов.
+
0
yarg
yarg
25 жовтня 2019, 17:35
#
У нашего пенсионного фонда - дефицит 40 %  , который покрывается из бюджета.
какие «инвестиции» ? какие «суверенные фонды» ?
+
0
lika197
lika197
25 жовтня 2019, 17:50
#
Суверенный фонд может управлять частью резервов. 23 млядов есть, легко можно было б выделить сотни миллионов или пару млярдов для фонда.

Главная задача тут не капитал, а стратегии, управление рисками, и т.д.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Суверенный_фонд
+
0
yarg
yarg
25 жовтня 2019, 18:05
#
Та не вопрос. В 95 квартале наверняка найдется очередной деятель , желающий поигратся в «настоящего инвестбанкира» и под него такое создадут. И он это миллиард успешно потратит.
Вопрос в другом - зачем ?

Суверенные фонды создают страны , у которых постоянный переизбыток средств , и стоит проблема куда их девать - Сауды , Кувейты и прочие.
У нас проблема обратная.
+
+12
lika197
lika197
25 жовтня 2019, 18:37
#
«Вопрос в другом — зачем ?»

Потому что долгосрочно, инвестиции в акциях и в имуществах (
без экстремальных обстоятельств) зарабатывают больше чем сидя в наличных. Есть разные стратегии избежать хвостовой риск. Не должно быть очень сложно делать лучше чем НБУ сейчас. Мандат НБУ — это просто отчасти курсовая стабилность а не прибыли, и вы видите, что нас эксплуатируют этим.

Но я тоже бы не доверял какому-то деятелю Квартала)

Да, Украина не имеет примуществ, сидя на нефти как Норвегия, и Норвегия — останец с
рискованной стратегией, но есть спектр. Германия теперь даже хочет инвестировать в частный акционерный капитал. На другом конце, есть Китай — который в основном просто делает осторожные движения вокруг корзины валют.
+
0
Віталій А
Віталій А
25 жовтня 2019, 18:44
#
Якщо абстрагуватися від 95 кварталу і подібних підколів, то подібні фонди таки мають право на життя не тільки у ресурсних країнах. Це питання розумного управління фінансами. Інвестиції від них приносять 8-10% річних у твердій валюті. Коли держава зможе залучати значний кредитний ресурс по суттєво нижчій ставці, відразу і треба такий фонд відкривати.
У нас наразі з бюджетом ситуація первинного профіциту і загального дефіциту, саме час починати думати серйозно про подібні речі.
Ну і хто цікавиться досвідом країн, подібних Україні, з таким інструментом, цікаве посилання на статтю Reutars про дискусію стосовно такого фонду у ПАР. Проблеми там ті ж, що і в нас.
https://reuters.com/article/amp/idUSKCN1U71MY
+
0
Віталій А
Віталій А
25 жовтня 2019, 15:29
#
Суверенний фонд — в цілому хороша ідея, давно обговорюють в уряді, але далі розмов діло не йде. Та й бог з ним, хай для початку хоч Експортне кредитне агентство до пуття доведуть. Хоч, підозрюю, що пан Гончарук і не дуже в курсі що воно таке і для чого треба. А воно може робити вагомий вклад у його мету досягнення 40% росту за 5 років. При ефективній роботі, мабуть один з найкращих інструментів росту експорту з високою доданою вартістю.
+
0
lika197
lika197
25 жовтня 2019, 16:04
#
Важно тут, что мы развиваем наше ЭКА, а не наоборот)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
26 жовтня 2019, 12:12
#
В свете таких грандиозных планов интересует простой вопрос - «Квартал 95» планирует размещать свои акции на украинском рынке ценных бумаг или как и раньше, всё через офшоры...
+
0
Валентин Ковальчук
Валентин Ковальчук
28 жовтня 2019, 14:46
#
Створювати умови потрібно через зменшення бюрократичної складової. Процес випуску і реєстрації в НКЦПФР емісійних ЦП так зарегулювали, норматив без сарказму читати еможливо, створюються такі штучні умови, що легше випускати в Лондоні, Варшаві, Берліні. Тай середньо статистичний інвестор в Україні бідний,а якщо часовий горизонт від 5 років ніхто не буде гратися в ці коломийкі. Ще на машину, річний відпочинок і будиночок вистачає, а які цінні папери?Краще примусити тих, в яких активи в Україні, а торгуються на іноземних площадках, вернути емітовані ЦП на площадки в Україні, тоді інфраструктурні крихти залишались на Україні. А з пересічного населення, крім доларів на чорний день, взяти нічого, особливо на інвестування.
+
0
yarg
yarg
28 жовтня 2019, 17:17
#
Наша регуляция раз в 20 проще чем в лондоне или варшаве. но размещают акции там. потому, что там есть капитал, а у нас его нет. собственно все.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися