Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 жовтня 2019, 15:30

Мінфін запустив е-контракт: що він дає

Уряд запустив новий інструмент для роботи з відкритими даними - е-контракт. Він інтегрує і автоматизує процеси трьох державних систем: Держказначейства, Мінфіну й Мінекономрозвитку. Про це повідомила прес-служба Мінфіну.

Уряд запустив новий інструмент для роботи з відкритими даними - е-контракт.
Фото: facebook

Що таке е-контракт

Е-контракт - це новий проект у сфері публічних фінансів. Він дозволить поєднати інформацію з баз даних Держказначейства, Мінфіну (E-data - Spending - витрати бюджетних коштів), Мінекономрозвитку (Prozorro). Також спростить подання звітності, тому що частина процесів буде автоматизована.

Наприклад, у системі держзакупівель Prozorro величезний масив даних щодо договорів поки що залишається у форматі, непридатному для аналізу.

«Сьогодні ми даємо старт проекту, який покладе цьому край. І у нас з’явиться Е-контракт, який повністю переведе всі договори, що укладаються на Prozorro і, які ми бачимо в Казначействі, в повноцінну електронну форму», - зазначила Оксана Маркарова.

Як е-контракт працюватиме в ProZоrro

За словами Маркарової, після перемоги на тендері через майданчик електронних торгів ProZоrro договори можна буде одразу підписати.

У Мінфіні зазначають, що е-контракт скоротить час на документообіг, значно знизить його паперову частину і допоможе уникнути помилок, зумовлених «людським фактором».

«Це буде великий подарунок для бухгалтерів всієї країни, тому що після укладення та виграшу тендера через ProZоrro можна буде одразу ці договори підписати (за допомогою електронного цифрового підпису - ред.)», - додала Маркарова.

Повідомляється, що вже зараз створено робочу групу, яка працює над проектом, а його реалізація займе в середньому 4-6 місяців.

Які проекти у сфері публічних фінансів вже діють

Єдиний веб-портал використання публічних коштів - надає доступ до інформації про використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів, суб'єктами господарювання державної і комунальної власності, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування. На порталі можна знайти транзакції держави, інформацію про стан виконання договорів та фінансові звіти. Всі у форматі open data.

Читайте також: У Мінцифри розповіли, як будуть впроваджувати блокчейн

Бюджет для громадян (Open Budget) - відритий модуль інформаційно-аналітичної системи «Прозорий бюджет». У доступній формі інформує про цілі, завдання та пріоритетні напрями бюджетної політики, містить обґрунтування бюджетних витрат і обсягів доходів, про планові та досягнуті результати використання бюджетних грошей.

Портал реєстру проектів МФО (IFIs projects) - офіційний державний портал з реєстром проектів соціального та економічного розвитку України, які фінансують міжнародні фінансові організації. На порталі можна знайти інформацію про проекти, які реалізовувалися протягом усіх років співпраці України з МФО.

Раніше повідомлялося

  • Міністерство цифрової трансформації (Мінцифри) планує за 5 років перевести 100% адміністративних послуг в онлайн.
  • Раніше віце-прем'єр-міністр — міністр цифровий трансформації Михайло Федоров анонсував старт надання держпослуг з використанням системи ідентифікації громадянина Smart-ID грудні 2019 року або січні 2020 року.

  • Крім того, міністерство зараз працює над запуском цифрових водійських посвідчень та студентських квитків, відмовою від трудових книжок, а також над легалізацією криптовалюти.

Коментарі - 2

+
0
Григорий П
Григорий П
23 жовтня 2019, 6:16
#
*скажите ему, что она (криптовалюта) и так легальна, без его разрешения
+
0
Італій .
Італій .
23 жовтня 2019, 7:45
#
Я один так и не понял как е-контракт объединяет информацию трёх министерств?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися