Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 жовтня 2019, 11:58

Глава НБУ повідомив попередні умови МВФ

Серед основних питань, які обговорюються на переговорах з МВФ: прийняття законопроектів про поновлення відповідальності за незаконне збагачення та ринку землі, а також бюджет 2020 року. Про це в інтерв'ю «Голос Америки» повідомив глава Нацбанку Яків Смолій.

Серед основних питань, які обговорюються на переговорах з МВФ: прийняття законопроектів про поновлення відповідальності за незаконне збагачення та ринку землі, а також бюджет 2020 року.
Фото: ukrainian.voanews.com

Про що домовляються з МВФ

«Ми продовжуємо переговори про майбутню програму співробітництва, яку очікуємо. Під час зустрічей ми обговорювали, які елементи і попередні умови потрібно виконати, наступні кроки зробити. Процес, переговори тривають і сподіваємося на їх успішне завершення», — сказав Смолій.

За словами Смолія, серед основних питань на переговорах: прийняття законопроектів про поновлення відповідальності за незаконне збагачення та ринку землі, а також бюджет 2020 року.

Один із законопроектів, про відновлення відповідальності за незаконне збагачення, знаходиться на розгляді в парламенті і серед передумов продовження програми співпраці з МВФ.

Читайте також: Переговори з МВФ: Як повернути 155 мільярдів, інвестованих в Приват

«Під час візиту місії МВФ в Україну ми проговорили основні параметри програми, накидали «драфт». Місія виїхала з відповідними напрацюваннями. Зараз у Вашингтоні команда продовжує погоджувати те, що не встигла погодити в Києві», — зазначив глава НБУ.

Він також розповів, що українська делегація провела у Вашингтоні зустрічі з заступником директора-розпорядника МВФ Девідом Ліптоном, головою місії МВФ в Україні Роном ван Рооденом і з новим директором-розпорядником МВФ Кристалиною Георгієвою.

Читайте також: В Нацбанку назвали принципове питання у переговорах з МВФ

«Ми сподіваємося, що домовимося з Міжнародним валютним фондом і отримаємо цю програму. У нас були гірші часи, коли ми знаходили спільні рішення і, я думаю, що в цьому випадку ми також знайдемо», — підкреслив Смолій.

Він нагадав, що допомога, яка була від МВФ дозволила провести певні реформи останніх чотирьох-п'яти років.

У той же час глава НБУ зазначив, що наявність програми — це не тільки фінансування, це сигнал для інших міжнародних фінансових організацій, для інвесторів.

«Це як якір для того, щоб Україна мала можливість залучати дешевий ресурс і для покриття дефіциту бюджету, для поповнення золотовалютних резервів з метою обслуговування заборгованості, у держави перед іноземними кредиторами», — сказав він.

Смолій також додав, що Україна розглядає програму строком на три роки, але при цьому обсяг фінансування поки не обговорювалося.

«Об'єм ми поки не обговорювали. Це буде визначатися в процесі переговорів. Обсяг коштів не настільки важливий як сама наявність програми. Адже це сигнал для інших міжнародних фінансових організацій і приватних інвесторів. Саме продовження співпраці для нас сьогодні є пріоритетом», — заявив він.

Передісторія

  • 16 жовтня українська делегація вирушила на переговори з МВФ. Українська делегація зустрінеться з представниками МВФ, Світового банку, міжнародного депозитарію Clearstream, найбільших міжнародних інвестиційних компаній і банків, а також проведе двосторонні зустрічі з керівниками інших центробанків.

  • 26 вересня місія МВФ завершила роботу в Києві. Глава місії МВФ Рон ван Роден позитивно оцінив досягнуті показники Україною, однак сторони не домовилися про нову програму співпраці і переговори — «в активній фазі».

Читайте також: Україна отримала від МВФ 31,4 мільярда з початку співробітництва

  • Причин, чому не вдалося досягти остаточних домовленостей з МВФ, кілька: загроза незалежності НБУ, перспективи розвитку ситуації з Приватбанком, ставлення уряду щодо очікуваної з 1 травня 2020 року лібералізації ціни на газ, невизначеність з бюджетом на 2020 рік.

Програма МВФ для України

  • За прогнозами НБУ, угода про нову програму розширеного фінансування МВФ на термін 3-4 роки об'ємом від 5 до 10 млрд дол може бути досягнуто до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній у розмірі близько 2 млрд дол.

  • Поточна програма співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by була затверджена 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько 3,9 млрд дол.

Коментарі - 17

+
+15
bonv
bonv
18 жовтня 2019, 12:11
#
Звісно що про олігарха беню і Приват вони вам не говорили...? Що за однобокість...
+
+15
laa1999
laa1999
18 жовтня 2019, 12:17
#
Среди основных вопросов, которые обсуждаются на переговорах с МВФ: принятие законопроектов о возобновлении ответственности за незаконное обогащение ... Вы не поняли чего-то?
+
+29
bonv
bonv
18 жовтня 2019, 12:24
#
Завуальовано. Для народу треба по простому щоб зрозумів нарешті а не жив каналами 1+1 з голобородьками..
Есть такая профессия — коррупцию Коломойского охранять - зе-власть.
+
+34
Kanarej
Kanarej
18 жовтня 2019, 14:06
#
Цікаво, а відповідальність за незаконне збагачення відміняв, і мораторій на продаж землі n-й раз продовжував Коломойський? Чи може Зеленський?
+
+13
bonv
bonv
18 жовтня 2019, 15:47
#
А тепер бігом цей мораторій знімають під Порошенко чи все ж Коломойського?
З ким я говорю? Не пиши мені більше канарей.. тьфу, блін..
+
+19
Gabonec
Gabonec
18 жовтня 2019, 12:18
#
«.... ответственность за незаконное обогащение». Метрополия хочет, чтобы среди аборигенов не осталось очень очень богатых людей,способных влиять на проводимую метрополией политику. Предпосылки для захода транснациональных компаний, которые тут же станут «законно обогащаться», покупая умышленно обанкроченные предприятия. Когда-то это уже было..... Пусть потом не воют, прецеденты уже были
+
+15
Mirax ☆
Mirax ☆
18 жовтня 2019, 23:33
#
А зараз хто заважає транснацiональним компанiям «законно обогащаться» в Українi? Невже нашi олiгархи не пускають в Україну Pepsi-Cola чи Samsung?
Навмисно збанкрутованi пiдприємства якраз i скупляли цi олiгархи - це не рiвень компанiй таких як Toyota чи Mac-Donalds. Не воюйте з вiтряками, вони вас не зрозумiють! :)))
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
18 жовтня 2019, 12:22
#
«Среди основных вопросов, которые обсуждаются на переговорах с МВФ: принятие законопроектов о возобновлении ответственности за незаконное обогащение и рынке земли, »  Это  ответ  от  МВФ  тем  кто  говорил  что  МВФ   не    требует  снятие  моратория  на  земли с.х. И    подписывая  программу  опускает сей  вопрос.
+
+26
bonv
bonv
18 жовтня 2019, 12:53
#
«Найбільша афера століття». Як саме Коломойський украв 5.5 млрд доларів з України, — міжнародне розслідування.
http://texty.org.ua/pg/news/textynewseditor/read/93172/Najbilsha_afera_stolitta_Jak_same_Kolomojskyj_ukrav
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
18 жовтня 2019, 12:55
#
Приватбанк, МВФ, курс: стоит ли переживать?

https://www.youtube.com/watch?v=CbRhAGPa9U8&t=1s

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и оставляйте комментарии под видео
+
0
Barbossa9
Barbossa9
18 жовтня 2019, 13:08
#
Что касается уголовной ответственности за незаконное обогащение - первые двое уже пошли.... Интересно продолжение
+
0
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
18 жовтня 2019, 16:22
#
Первые двое - это харьковская Табачка и Прилуки?
Продолжение, я так понимаю - Арселор Миттал.
+
0
bonv
bonv
18 жовтня 2019, 15:45
#
Транші в ЗВР
+
0
QGS
QGS
18 жовтня 2019, 16:54
#
По-любому договоритесь Другого выбора нет 400 млрд грн надо чем-то отдавать
+
+15
bonv
bonv
18 жовтня 2019, 16:57
#
По любому не вийде..
+
0
QGS
QGS
18 жовтня 2019, 17:21
#
Пойдут на любые условия поднимут всё что можно и нельзя или дефолт
+
+15
bonv
bonv
18 жовтня 2019, 17:22
#
Але треба з Приватом та Коломойським вирішувати.. Це червоні лінії..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися