Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2019, 17:59

В Укрпошті розповіли, чому хочуть стати банком

«Укрпошта» планує відкривати поштові рахунки для зарахування пенсій, соціальних виплат і зарплат. Завдяки цьому доступ до банківських послуг отримають 17 млн жителів сіл, — розповіли в компанії «Мінфіну». 

Про плани перетворити Укрпошту у «квазібанк» написав у Facebook міністр інфраструктури Владислав Криклій. Опосередковано підтвердив його слова і генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський. Він повідомив, що, робота над отриманням дозволу Укрпошті працювати з коштами населення в рамках обмеженої банківської ліцензії знаходиться «в процесі».

Ідея розширення функцій Укрпошти не нова. У 2017 році в Верховній Раді був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку» (№6601).

У прес-службі Укрпошти повідомили «Мінфіну», що ухвалення цього проекту дасть можливість для 17 млн жителів сіл (37% населення України) отримати сучасні фінансові послуги.

Читайте також: Кабмін зобов'язав Укрпошту здати або продати надлишкове держмайно

«Вони зможуть відкривати депозити, щоб зберігати гроші, оплачувати карткою комунальні та інші послуги, а також матимуть змогу приєднатися до величезного ринку онлайн-торгівлі», — наголошують в компанії. Водночас, зазначили в Укрпошті, про можливість надання кредитів мова не йде.

В компанії підрахували, що якщо Укрпошта виконуватиме банківські функції, держава зможе скоротити витрати на сплату комісії за послуги з доставки та виплати пенсій, грошових допомог і субсидій. Також завдяки змінам в Укрпошті планують вирішити питання безпеки листонош, яким не доведеться носити готівку.

В прес-службі наголошують, що Укрпошта не буде діяти на полі комерційних банків. «Підприємство планує надавати сучасні фінансові послуги клієнтам, яких і так обслуговує, оскільки Укрпошта працює в населених пунктах, де немає жодного банку», — наголошує компанія.

За даними Укрпошти, для будь-якого банку надання фінансових послуг в сільській місцевості є збитковим. У компанії наголошують, що банки не розширюють, а скорочують кількість свої відділень. Так, минулого року було закрито 980 офісів банків, а у 2017 – 827. Станом на 1 жовтня цього року в Україні загалом діє 8205 відділень банків. Натомість Укрпошта має 11 тис. відділень.

Хто проти

  • Негативно висловлюється щодо можливості банківської діяльності Укрпошти НБУ. Причина такої позиції регулятора в тому, що сумарна частка державних банків вже перевищує 50% ринку.
  • Критично до можливих змін поставилось також Головне науково-експертне управління Верховної Ради: «Пропозиція про можливість надання банківських послуг юридичними особами, які не є банками, доволі сумнівна», — зазначили експерти.

Коментарі - 4

+
+15
Kidav
Kidav
17 жовтня 2019, 18:20
#
Пусть научатся сначала почту доставлять.
По номеру трека уже доставлено в руки. А мне даже уведомления месяц не приходит. Пришел на почту выяснить, а они оказывается посылку назад отправили… как б… я? Отдали мне в руки и назад отправили бред- бредом.
Тоже будет с Вашими деньгами в их банке!!!
+
+42
juular
juular
17 жовтня 2019, 18:33
#
Все недорогие посылки «без сопровождения» (трекинг-номер которых не регистрируются по приходу) попросту крадут. Зарубежные трекинг-системы фиксируют прибытие в Украину... а дальше - «всё».

В отделениях работают пожилые люди, по состоянию здоровья (или по нехватке кадров/времени) не приносят даже оплаченные (с доставкой до квартиры) посылки. 

Позорная организация.
+
+21
mcart
mcart
17 жовтня 2019, 23:49
#
Все недорогие посылки мне доставлены; кому-то не повезло с отделением
+
+15
Ігор Петров
Ігор Петров
20 жовтня 2019, 14:34
#
В целом идея хорошая- укрпочта и сейчас принимает платежи, но... блин либо кривые руки сотрудников либо программное обеспечение- капец полный. У меня даже на квитанции за домофон написано - НЕ рекомендуется платить на Укрпочте.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися