Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 жовтня 2019, 7:42

Хто контролює НБУ

Незалежність Національного банку означає, що на його рішення не можуть впливати політики. А хто ж тоді контролює НБУ, чи він є повністю безконтрольним? Відповіді на ці питання надав екс-член Ради Нацбанку Тимофій Милованов на своїй сторінці в Facebook

НБУ звітує політично-технократичному органу, який називається Рада НБУ. Я там працював до призначення міністром.

На жаль, на мою думку, Рада НБУ не виконує свого мандату. Наприклад, нікому невідома позиція Ради НБУ поситуації з Приватбанком. Також, невідомо, що Рада НБУ думає про курс чи рівень відсоткової ставки. Так, Рада формально виконує задачі, покладені на неї законом. Пише звіти, оцінює правління. Але Рада ніколи не стала справжнім органом, якому довіряє суспільство і якого дослуховуються політики, експерти, та міжнародні партнери. Це моя думка, у вас може бути інша.

Чому так сталось? Чому Рада НБУ не стала органом, що балансує незалежність і підзвітність НБУ? Думаю попередній президент і ВР не були в цьому зацікавлені.

Що можна зробити зараз? У мене є кілька рекомендацій.

1. 22-го жовтня будуть перевибори голови Ради НБУ. Потрібно обрати людину, яка зможе значно посилити інституційну спроможність Ради НБУ і гарантувати підзвітність НБУ Раді та суспільству.

2. Рада НБУ має отримати фінансову та операційну незалежність від правління. На сьогодні, зарплата членів Ради НБУ залежить від зарплати правління, а зарплата правління від рішень членів Ради НБУ. Замкнуте коло, яке створює мотивацію не йти на конфлікт. Більше того, в свій час правління НБУ жорстко пролобіювали обмеження зарплати членів Ради НБУ. Це обмежує можливість Ради НБУ залучати професіоналів високого рівня. І нарешті, у Ради НБУ має бути свій окремий бюджет, достатній для того, щоб проводити аналітичну роботу незалежно від НБУ. Наприклад, наглядова рада НАК Нафтогаз має достатньо ресурсів щоб найняти собі незалежну консалтингову компанію високого рівня, яка буде давати незалежну оцінку діям правління НАК Нафтогаз. А Рада НБУ такої можливості немає. Моя пропозиція була б надати Раді НБУ бюджет, яким вона може розпоряджатись незалежно від правління.

Читайте також: Які зарплати отримують члени правління НБУ

3. Завтра, 16-го жовтня, профільний комітет Верховної Ради буде обирати нового члена Ради НБУ, на заміну мені. Там біля 30-ти кандидатів. Юристи, банкіри, економісти. На мою думку потрібен незалежний макроекономіст, з ідеальною репутацією. Чому економіст? Бо ця людина має бачити загальну картину того, як впливають політики НБУ на економіку України. І добиватись від НБУ підзвітності від імені і задля суспільства, при цьому не порушуючи незалежність політик НБУ.

Коментарі - 11

+
+24
yarg
yarg
16 жовтня 2019, 9:06
#
Опять милованов облажался. и опять ему порошенко работать не давал..... может уже пора писать 3 конверта?
+
+5
bonv
bonv
16 жовтня 2019, 10:51
#
Ми почули на прес-конференції, що позиція президента збігається з позицією Коломойського і щодо націоналізації Приватбанку. Це теж мало допомагає реформам, бо загрожує зруйнувати співпрацю з МВФ. А без співпраці з МВФ країна буде думати не про реформи, а про те, як би вийти з кризи. Не кажучи вже про те, що важко вважатися одночасно і реформатором і співучасником олігарха з пограбуванню платників податків на 5,5 млрд доларів.
НБУ теж під впливом цієї ж команди…
+
+15
laa1999
laa1999
16 жовтня 2019, 11:22
#
Из статьи, какие должны быть выводы? Что у нас министр, на прошлой работе, фигней занимался. Вообще, интересно читать, что член Совета НБУ, интересуется мнением Совета НБУ по Приватбанке на интернет ресурсе, вообще в прессе. Думаю, теперь Милованов будет интересоваться мнением Кабмина здесь же… Интересно, что этих руководителей не устраивает работа госслужащих… Нет слов. Сходить, что ли, к начальнику, поинтересоваться, чем я на работе занимаюсь…
+
0
irakez
irakez
16 жовтня 2019, 11:26
#
Ну наконец-то хоть кто-то одумался. Этому самоуправству отдельных лиц в правлении НБУ давно пора положить конец.
+
+15
yarg
yarg
16 жовтня 2019, 11:28
#
А в чем состоит их самоуправство ? И почему его не присек Милованов , будучи членом совета НБУ ?
+
+15
laa1999
laa1999
16 жовтня 2019, 12:34
#
Они лозунгами живут...
+
0
bonv
bonv
16 жовтня 2019, 12:35
#
Бо НБУ як годинник працює під чутким керівництвом зе-команди.
+
0
irakez
irakez
17 жовтня 2019, 12:36
#
Неоправданно жесткая монетарная политика, с полной зашоренностью и глухотой относительно мнений и предложений совета НБУ, Минфина и всей страны. История с набсоветом Ощада. И т.д.
+
0
yarg
yarg
17 жовтня 2019, 16:11
#
Не раздают забесплатно гос. кредиты нужным пацанам?
+
+75
laa1999
laa1999
16 жовтня 2019, 12:33
#
Я так и не понял, за что Милаванов получал зарплату в НБУ, если интересуется мнением Совета НБУ, членом которого он был? Теперь, будет интересоваться мнением Кабмина в Facebook? Он же просто министр...И эти люди не довольны госчиновниками...
+
0
bonv
bonv
16 жовтня 2019, 12:36
#
Тільки зе-команді не зрозуміла позиція по Привату. Приват націоналізований а олігарха Коломойського треба судити за шахрайство у 5,5 млрд баксів.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися