Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 жовтня 2019, 18:22

Гривня зміцнилася: у НБУ назвали плюси

Зміцнення гривні позитивно впливає на співвідношення державного боргу України до ВВП, залучення інвестицій та ринок праці. Про це розповів заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб в інтерв'ю РБК-Україна.

Зміцнення гривні позитивно впливає на співвідношення державного боргу України до ВВП, залучення інвестицій та ринок праці.
Фото: segodnya.ua

«Внаслідок зміцнення гривні на кінець року співвідношення держборгу до ВВП буде менше 55%. В країні, де воно було більше 80%. Так, міцна гривня частково зменшує доходи бюджету. Але в той же час, уявіть собі інвестора, який дивиться на країну з держборгом до ВВП 60% і на інвестора, який дивиться на країну з держборгом 50%. І як це транслюється в його очікуванні процентної ставки за запозиченнями цієї країни», — сказав він.

+25% до першого депозиту на AMarkets

Інший позитивний ефект — конкурентність українських виробників з точки зору залучення робочої сили, каже Сологуб.

Читайте також: Закриття міжбанку: Долар рвонув вгору

«У нас номінальна зарплата зростає майже на 20% в річному вимірі, і гривня зміцнилася на 13%. Це означає, що в порівнянні з тією ж Польщею, де зростання зарплат було не дуже високим, люди почали отримувати майже на 30% більше. Різниця в доходах звужується, і це важливий фактор для ринку праці», — сказав заступник голови НБУ.

Також, за словами Сологуба, в Нацбанку не бачать проблем з платіжним балансом в результаті зміцнення гривні. Він це пояснює зростанням обсягів експорту у зв'язку з рекордним урожаєм зернових. При цьому, врожайність, на його думку, не наслідок будь-яких погодних факторів, а відображення зростання продуктивності в агросекторі.

Отримати торговий рахунок від WELTRADE

«У підсумку номінальна цінова конкурентоспроможність експорту начебто погіршується, тому що курс гривні зміцнюється. Але зростання продуктивності компенсує курсовий ефект, і в результаті поточний рахунок торговельного балансу не погіршується», — зазначає заступник голови НБУ.

Коментарі - 12

+
+34
bonv
bonv
11 жовтня 2019, 19:26
#
Силою зе-духу..
+
+15
Dаrk Lite
Dаrk Lite
11 жовтня 2019, 19:51
#
Бред рябой коровы
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 жовтня 2019, 20:17
#
Рост ЗП сейчас будет замедляется, с учётом укрепления гривны сейчас повышать очень трудно, хотя тенденции ещё на рост сохраняются.
+
+14
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 жовтня 2019, 21:03
#
Такий важний на фотці... до дупи співвідношення. Японія 200 %... і шо, японцям нічого кредитів не дадуть, а до нас пруть і пруть... ми і проценти зменшили, а вони пруть і пруть. Заводів настроїли, доріг та аеропортів на душу населення більше, ніж в Зімбабве уже... всьо вже, нема чого стрлїти, золотом мости криють, гади.
+
+37
Vlad3008
Vlad3008
11 жовтня 2019, 21:07
#
Номинально з/п выросла ,но также и цены номинально выросли,что же он про это молчит.
+
+37
bonv
bonv
11 жовтня 2019, 21:10
#
Ти Солодкогуб не соромся сказати завдяки чиїй владі держборг до ВВП зменшився з 80% до 58% ??
а то ти про щось замовчуєш…
+
+15
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
12 жовтня 2019, 3:55
#
Все він правильно сказав. Нічого тому експорту не станеться, в гіршом випадку людей на конверти переведуть, а от люди дійсно стали отримувати більше.
+
+68
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
12 жовтня 2019, 9:43
#
Більше, це коли ти можеш купити більше товарів, а не американських папірців. Все за вересень здорожчало на 0,7 %, навіть чистий імпорт... але йолопи радіють. А то що в експортних галузях працює чверть населення, то таке. Що рекордних врожаїв не буде, бо колгоспники не матимуть з чого добрив купити, то таке... голоане щоб Ярик міг баксів купити зараз побільше. Але йолопи не розуміють, що знищуючи експорт ми наближуємо обвал гривні, бо настрої спекулянтів, як вітер в травні. Та й не вийде безкінечно брати кредити під такі звєрські проценти, адже вже наступного року лиш для обслуговування облігацій нєрєзів муситимемо залучати від них мінімум 1,2 лярди грн ЩОТИЖНЯ. ЩОТИЖНЯ, КАРЛ. Але нехай, що нам станеться. Аби бакс не ріс, щоб Ярик не нервувався. Тому в середньовічних країнах референдуми - це зло, адже найбільш активним електоратом є недумаюче стадо, яке ведеться на популізм і не вміє поєднувати причини з наслідками. Тут взагалі лунали вислови, що гривня росте, значить крадуть менше, бо чим менший курс, тим чесніша влада, посилаючись на Англію та Швейцарію... і дипломатично забуваючи про Японію...
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
12 жовтня 2019, 10:10
#
НБУ поставив проти експортерів і економіки України
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
15 жовтня 2019, 20:01
#
Що за херню ти пишеш. Дуже класний в нас експорт, якщо треба постійно обвалювати гривню щоб він був конкурентний. І да, мені пофіг на всяких Косюків які живуть за рахунок повернення ПДВ від держави, а без цих преференцій він свою курицю не може продать, мені пофіг на Ахмета і його метал, через який так бояться посилення гривні. Я за зміцнення гривні, а економіка підлаштується.
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
15 жовтня 2019, 20:02
#
От якраз коли більше можеш купить оціх папірців, оце і є більше
+
+10
QGS
QGS
12 жовтня 2019, 14:47
#
Да уж очень большой плюс дефицит бюджета;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися