Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 жовтня 2019, 16:30

Коболєв: «Газпром» може відновити прямі поставки газу з 1 січня

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв вважає, що «Газпром» з 1 січня 2020 року може поновити прямі поставки газу українським споживачам у разі підписання договорів про приєднання за європейськими нормами. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв вважає, що «Газпром» з 1 січня 2020 року може поновити прямі поставки газу українським споживачам у разі підписання договорів про приєднання за європейськими нормами.
Фото: biz.liga.net

Що це значить

«Як тільки у нас будуть підписані договори про приєднання, і як тільки ми впровадимо європейські норми роботи ринку газу, „Газпром“ зможе прийти на український ринок та постачати газ споживачам у такій кількості, як вони забажають.

Більш того, вони можуть робити це досить ефективно, якщо їхня цінова політика буде дешевшою, ніж в європейських постачальників», — зазначив Коболєв.

Він додав, що Газпром відмовляється виконувати нинішній контракт з НАК через політичний підтекст, і після закінчення цього контракту компанія може знову вийти на український ринок.

Читайте також: Газпром ініціював новий арбітраж проти Нафтогазу

Також Коболєв заявив, що не бачить сенсу і вигоди для країни продовжувати транзитний контракт з російським «Газпромом» на діючих умовах.

Що відомо

  • Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що «Газпром» підпише контракт на транзит газу з Україною, якщо вона до кінця року імплементує європейське законодавство. В іншому випадку «Газпром» готовий продовжити діючий контракт на прокачування газу.
  • Під час останнього раунду тристоронніх переговорів у вересні Україна, РФ і ЄС узгодили, що майбутній контракт буде базуватися на законах і правилах ЄС. За тривалістю контракту, обсягами та тарифами домовленості поки немає.
  • Українська сторона і ЄК пропонують Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щорічно протягом 10 років. У свою чергу Росія наполягає на продовженні терміну дії існуючого угоди на рік з прокачуванням 10-15 млрд куб. метрів. Термін дії контракту закінчується 31 грудня.
  • Наступний раунд тристоронніх переговорів заплановано на 28 жовтня.

Коментарі - 20

+
0
bonv
bonv
9 жовтня 2019, 16:34
#
Та зрозуміло що росія хоче постачати газ Україні. І тому буде просувати контракт на прямі поставки разом із транзитом...
+
+92
QGS
QGS
9 жовтня 2019, 16:38
#
Стесняюсь спросить а до этого чей газ мы покупали эти 5 лет;)
+
+15
bonv
bonv
9 жовтня 2019, 16:45
#
Газ є не тільки на росії...
+
+83
Kanarej
Kanarej
9 жовтня 2019, 16:48
#
Да их же, только через европейского посредника :)
+
+123
proot
proot
9 жовтня 2019, 17:09
#
Байдуже чий газ ми купували весь цей час. За остані 5 років ми забули що то таке «гра краником» взимку  і борги які невідомо звудки з'являються. Чи ви думаєте, що повернути передноворічну ТВ програму «атключім хахлам газ» це те що дійсно потрібно зробити?

Колись був план про те що ми готові займатися транзитом газу до Європи і купувати теж на пряму, але за умови коли Європа буде купувати газ на кордоні поміж Україною та Росією. Тобто нуль схем і нуль можливостей ставити там ціни такі як вони собі надумали. Є реальна ціна енергоресурсу, то чому його не купувати за реальну вартість? Чи так важливо знову влізти в те лайно від якого тільки відшкрябались?
Якщо у вас ностальжі по потітичній вартості газу і тому до чого це призводило раніше, просто погугліть фразу «украина замерзнет».
+
+18
alex859
alex859
9 жовтня 2019, 17:57
#
Пару раз за последние 5 лет были призывы «прикрутить» отопление, так как некоторые лица не желали закачивать заранее достаточное количество газа.
+
+36
proot
proot
9 жовтня 2019, 18:10
#
Це правда. однак це було по весні. і наскільки я розумію це не було критично. вбільшості основний призив прикрутити опалення прийшов одночасно з більш менш зрозумілою вартістю газу. ті хто платить без субсидій, як я, наприклад, розуміють що різниця поміж 21м і 23рьома градусами в оселі це декілька сотень гривень (приватний будинок).
Але це лірика. Я веду до того, що нас перестали ставити ультиматуми. І не тому що вони не хочуть цього робити бо щось переоцінили в своїй поведінці, а тому що ми забрали у них змогу це робити.

+
+19
squeez
squeez
9 жовтня 2019, 22:26
#
У сырья нет национальности, а покупали мы у Польши + Словакии и Норвегии. Если вас так это интересует
+
0
Григорий П
Григорий П
25 жовтня 2019, 3:03
#
«Стесняюсь спросить а до этого чей газ мы покупали эти 5 лет;)» А в крані в тебе вода сьогоднішня, чи вчорашня? Як ти розризнятимиш російський газ та американський, якщо їх закачують в одне й те саме сховище?
+
+87
Vanga 777
Vanga 777
9 жовтня 2019, 16:41
#
Я тоже не вижу смысла и выгоды для страны продолжать платить полляма зарплаты в месяц Коболеву и его маме с Америки!
+
+119
proot
proot
9 жовтня 2019, 17:15
#
Та хоть тату з Америки. Це значно дешевше аніж платити зайві мільярди долларів «мьіжебратьям». Ефективний менеджмент вартує нормальної оплати. А ваші 500К грн це 20К долларів. Тепер будь ласка подивіться на досягнуті результати і на рівень доходів на аналогічних посадах в інших країнах.
Нам варто відходити від ідеї «атнять и поделить». Все має свою вартість і вона не може бути такою як комусь хочеться, бо це не справедливо. Точніше може, але тоді буде історія з відкатами, про яку ви вже певно забули.
+
+15
Vanga 777
Vanga 777
9 жовтня 2019, 20:18
#
Ви б краще самі подивилися на рівень зарплат німецького вчителя і менеджера і яке в них співвідношення. В Україні вчитель отримує 5k а менеджер Коболєв 500k! Де я не прав?
+
+15
proot
proot
10 жовтня 2019, 0:31
#
Окей, ця дискуссія починає мені подобатись, далі буде багато літер, прошу прочитати вас їх до кінця, тому що моя позиція буде аргументованою.

Ось оригінал зі статті щодо зарплат вчителів в ЄС, а саме абзац по Німеччині, думаю для вас не буде проблемою по цьому тексту знайти оригінал за допомогою Google:

A look at the OECD’s annual overview of worldwide developments in 34 major industrial nations reveals that German teachers are in the upper third in terms of remuneration. The starting salary for a primary school teacher is USD 46,456 per annum, while the OECD average is only USD 28,523. Based on the OECD country overview , the highest salary that a primary school teacher in Germany can earn is USD 61,209 per annum, while the OECD average is USD 45,100

Далі, нам потрібно розібратися хто і чим рулює, для мене це доволі складно, але я спробував. В інтернетах пишуть, що в Німеччині рулить RWE (нім. Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk), це великий холдинг який чим тільки не займається, але більш схожий на наші реалії саме ось цей підрозділ - RWE Supply & Trading. По пошуковому запиту «RWE Supply & Trading salary average» в тому ж гуглі  ми знаходимо табличку де
Head of Sales = 151к євро
Leiter Risk Controlling = 152к євро
і так далі

тоді як у випадку з Коболєвим, ми говоримо про посаду CEO (Chief Executive Officer)
тобто про посаду, яка м'яко кажучи вища. Нажаль знайти її мені не вдалося, окрім не підтвердженої по США в цій компанії, там вона Range: $122K - $309K
+
+15
proot
proot
10 жовтня 2019, 0:46
#
Йдемо далі, я обіцяв багато літер.
зараз ви маєте апелювати до того щов піку 62к долларів у вчителя це і нехай 300к долларів у CEO, це різниця у 5 разів, а не у 100.
Що ж, у мене є декілька аргуменів щодо цього:
1. Ви і близко не сказали про максимальну зарплату вчителя з усіми надбавками, стажем, категоріями і тд, знаєто чому? тому що там далеко не 5, і не 10, і не 15к. Ми ж говоримо про максимальні зарплати вірно?

2. У нас нема, від слова зовсім, енергетичного ринку. У нас він тільки намагається зародитись на відміну від країни яку ви навели в приклад.

3. Ви маніпулюєте однією персоною, наразі ваще порівняння виглядає як дитина що пішла до дитячого садочку і людина яка закінчує магістратуру.

4. Зарплата має відповідати займаній посаді. Лише тоді можна еффективно замінювати кадри на не менш, а інколи  - більш, якісні.

---
Я апелюю до того що потрібно зважено підходити до оцінок які ви ставите тим чи іним персонам і докладати зусиль щоб це не перетворювалось на ярлики. Більш того, не потрібно забувати про маніпуляції і фактор соціальної не справедливості які так полюбляють роздмухувати наші ЗМІ саме тоді коли їм це вигідно. Дуже часто за цим слідує «поставити свою 100500% чесну людину».
---
Ну і я був би не я, якби не нагадав обіцянку зарплати в 4000$ для наших вчителів.
---
Якщо ви дочитали до цього моменту - дякую. Буду радий продовжити з вами аргументовану дискуссію. Якщо ні, нажаль я повторю фразу якою, знову нажаль, мотивується більшість: «атнять и поделить»


+
0
Vanga 777
Vanga 777
10 жовтня 2019, 11:38
#
Про ефективний менеджмент Коболєва, підняти ціну на газ це може зробити і дурень!
+
+12
proot
proot
10 жовтня 2019, 12:17
#
Що ж, це гарний аргумент. На зразок - вода тече.
Давайте повернемося на 6 років назад.
Газ доступний кожному, всі можуть його оплатити. В квартирах опалення таке що ми регулюємо температуру фіранкою, бо душно.
Хм, чому? Газ дешевий? Зима спекотна? - ні.
Тому що у нас контракт бери або плати. Тобто взяли чи не взяли  - платити забов'язані. Є політична ціна на газ, раджу вам погуглити які були ціни на кордоні з україною і як вони змінювались вже на шляху до населення.
Суть цієї політичної ціни була в тому що «Нафтогаз» завжди був збитковим, грошей нема, мільярдні борги, і так завжди. Здавалося б, нафіга тоді його і як це можу працювати. А дуже просто, поперше нам диктували умови  - що де як і коли робити, по друге над нами потішалися і нас принижували. І що найголовніше, ніхто не дбав про оселю, не було плюсів від утеплення від слова зовсім.

Зараз у нас ринкова ціна. І нема тих проблем що були раніше. Люди почали економити. Утеплюються, на що мають пільгові теплі кредити, оновлюють котли на більш економні, батареї, перероблюють системи опалення. Хтось опалює вугіллям чи дровами ціни на які є значно нижчими чим на газ.
Тобто почався рух. Але якби у нас не було «розумних» людей, то можливо ми б пройшли цей шлях 10 чи 15 чи 20 років тому. Але ж всім було пофіг, вірно?

Зараз логіка просто - не можеш платити - не бери. Шукай альтернативи чи дохід який покриває твої розходи або мерзни.  До наших людей тільки зараз доходить що потрібно жити «по средствам»

+
0
proot
proot
10 жовтня 2019, 12:25
#
А ви, без образ, нагадуєте мені людину яка застрягла в країні якої вже доволі давно нема, в країні одним із лозунгів якої було «от каждого по воспожностям, каждому по потребностям» і сюди одразу потрібно додати картинку (можете знайти самі) про черги за туалетним папіром і пусті полиці в магазинах. і про дефіцитні товари, якими було майже все.
От скажіть мені, шановний, від того що ви «обсосали» чужу ЗП вам стало легше жити? це якось вплинуло на умови вашого буття?
Зміни потрібно починати робити з себе. і до речі, якщо чесно, я не підтримую Коболєва, він мені не імпонує, але на данний момент все що було зроблено заслуговує поваги і тому я розділяю свої оцінки як щодо людини так і щодо працівника яким він є. Напевне саме тому мені глибоко пофіг, що він робить зі своєю ЗП, рівно так як байдежу що ви робите зі своєю ЗП. Мені такий підхід здається цілком нормальним, а вам?
+
+12
proot
proot
10 жовтня 2019, 12:27
#
І ще одне питання, то де ж аргументи з вашої сторони?
чи ви просто будете закидувати мене тезами з вашого улюбленого телеканалу?
то я тєлік не дивлюсь,  вже майже 5 років. якщо аргуменів нема, то ретранслювати ТВ сигнал в коментарі не обов'язково.
+
+41
bonv
bonv
9 жовтня 2019, 17:17
#
Голова «Нафтогазу» каже, що передав увесь свій заробіток за період з середини січня та до середини вересня благодійним фондам.
«Станом на 1 жовтня я передав на благодійність 8 млн 589 тис. грн. Це увесь мій заробіток в Нафтогазі за період з середини січня та до середини вересня. Зокрема, кожному з фондів »Повернись живим«, »Таблеточки« та »Народний тил – Реабілітація« передав по 2 млн 773 тис. грн. Фонду »Благомай« — 270 тис. грн», — зазначив Коболєв.
Він зауважив, що всі ці кошти фонди спрямували на допомогу нашим захисникам та на їхнє навчання, реабілітацію та підтримку сімей загиблих військових, лікування онкохворих дітей, підтримку та профорієнтацію дітей-сиріт.
«Наприклад, »Таблеточки« за перераховані мною гроші купили більше 12 тисяч упаковок різних препаратів – дуже хочу, щоб всі вони подіяли та допомогли дітям якнайшвидше та повністю одужати», — поділився голова правління «Нафтогазу».
+
+86
AnnaGerman
AnnaGerman
9 жовтня 2019, 17:28
#
Покупать что-либо у чекистов из «Газпрома» или ещё откуда бывает выгодно. Как и покупать валюту в подвортне.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися