Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 жовтня 2019, 8:36

Цигарки можуть подорожчати на 13 гривень — «Укртютюн»

Окремі норми прийнятого Верховною Радою законопроекту №1049 про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів можуть призвести до зростання середньої ціни на сигарети на 18%. Про це йдеться у зверненні асоціації «Укртютюн» до народних депутатів, пише ЕП.

Окремі норми прийнятого Верховною Радою законопроекту №1049 про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів можуть призвести до зростання середньої ціни на сигарети на 18%.
Фото: epravda.com.ua

Що відомо

4 жовтня Верховна Рада підтримала у другому читанні і в цілому законопроект №1049 про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів та ЄСВ. Як наголошується в листі «Укртютюна», документ містив нелогічну для його змісту поправку депутатів «Слуги народу» Олександра Дубинського та Олександра Юрченка.

«Зазначена поправка була внесена з порушенням регламенту і ніяк не пов'язана зі змістом законопроекту», — зазначають в Асоціації.

Виходячи із згаданої поправки до законопроекту:

  • Депутати запропонували до 1 січня 2021 зобов'язати виробників сигарет продавати свою продукцію компаніям, які отримали ліцензію на оптову торгівлю тютюном, за цінами, що не перевищують 80% від максимальної ціни в роздробі з урахуванням ПДВ і акцизного збору.

  • За невиконання штраф — 100% вартості реалізованої продукції, але не менше 200 тис гривень.

  • У свою чергу, компанії, які отримали ліцензію на оптову торгівлю тютюном, повинні продавати тютюнові вироби підприємствам, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю за цінами, що не перевищують 87% від максимальної ціни в роздробі з урахуванням ПДВ і акцизного збору. За невиконання штраф — 100% вартості реалізованої продукції, але не менше 100 тис гривень.

  • Зазначений розподіл не буде поширюватися на виробництво сигарил, сигар та тютюну для самокруток.

Фактично йдеться про розподіл доходів від продажу тютюну між трьома групами: перша — виробники сигарет, друга — оптові продавці, третя — дрібні торговці, які продають в роздробі. Друга група фактично представлена одним гравцем — скандально відомою компанією «Тедіс Україна».

За інформацією ЕП, роздрібні торговці отримують зараз від компанії «Тедіс», яку підозрюють у монополізації ринку, не більше 5% від кінцевої ціни. Як розподіляють дохід виробники тютюну і «Тедіс», невідомо.

У листі «Укртютюн» зазначає, що це призведе до обмеження конкуренції як між виробниками та імпортерами, так і між підприємствами роздрібної торгівлі, а також до подорожчання тютюнових виробів і зростання обсягів нелегальної торгівлі.

За підрахунками Асоціації, таке нововведення призведе до зростання середньої ціни сигарет на 18% (в середньому 7 грн на пачку) додатково до підвищення ціни, обумовленої збільшенням акцизного податку на 20% з січня 2020 (в середньому 6 грн на пачку), як це передбачено Податковим кодексом.

«Це означатиме подорожчання сигарет в середньому на 13 гривень, що призведе до додаткового зростання обсягу нелегальної торгівлі», — запевняють в Асоціації.

Коментарі - 7

+
+49
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
7 жовтня 2019, 9:22
#
А у нас что делают сигареты? У нас делают «никотина содержащие палочки». То что у нас производят по качеству далеко от заявленных брендов.
+
0
Oleksandr M
Oleksandr M
7 жовтня 2019, 11:18
#
Сравните с теми, что продаются в Европе. В Италии, Испании, Германии такие же «никотино содержащие палочки» с таким же качеством как у нас, только немного вкус может отличатся
+
+30
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
7 жовтня 2019, 13:57
#
Я не хочу ни с кем спорить, да и это бесполезно, но сравнивать классическое «Марльборо» наше с тем которое продается в ЕС просто глупо. Такая ситуация и с марками которые у нас не продаются. А по по воду «здорового образа жизни» , проблема комплексная, и называется «качество жизни» , есть бумажную колбасу, пить воду с крана, дышать в городе воздухом после «богданчиков» и радоваться, что не куришь как то ущербно.
+
0
QGS
QGS
7 жовтня 2019, 12:39
#
Не курил и вам не советую спонсором быть;)
+
0
bonv
bonv
7 жовтня 2019, 14:01
#
Курив - кинув давно - задоволений собою:)
+
0
bonv
bonv
7 жовтня 2019, 13:22
#
У нас тепер все буде дорожчати...
+
+15
Oligarh
Oligarh
7 жовтня 2019, 13:37
#
Бросайте курить - ребята
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися