Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2019, 15:24

США ввели мита щодо Європи на 7,5 мільярда доларів

Світова організація торгівлі схвалила введення мит Вашингтоном щодо Європейського союзу. Експерти вже назвали основну причину – незаконні субсидії, отримані Airbus. Мита будуть введені з 18 жовтня. На новину відразу ж негативно відреагували азіатські ринки, повідомляє lblv.com.

Розбираємося у ситуації

Сьогодні азіатські фондові індекси впали до мінімуму останнього місяця. До середини торговельної сесії індекс Nikkei 225 опустився на 2,1%, Hang Seng впав на 0,5%, а S&P/ASX 200 – на 2,3%.

Торговельні відносини між Європою та США в останні місяці істотно загострилися. Вчора представники Білого дому повідомили, що США введуть мита на європейські товари, вартістю 7,5 мільярда доларів. Так, 10% збори будуть введені на літаки Airbus, а 25% – на вино, віскі і сир.

СОТ схвалила введення мит, оскільки вважає незаконними субсидії, отримані авіакомпанією Airbus. У США відзначають, що це негативно вплинуло на конкурентоспроможність американської компанії Боїнг. При цьому в Європі можуть вжити заходи у відповідь.

Триває зниження американських індексів

Вчора на американських ринках також спостерігалося зниження. Так, індекс Dow Jones Industrial Average знизився на 1,8%, S&P 500 опустився на 1,7%, а NASDAQ Composite – на 1,5%.

Ринок не відреагував на заяву Білого дому, оскільки новину опублікували вже після закриття бірж. Як стверджує lblv.com, індекси знизилися в основному через негативну статистику.

Ринок праці в США фіксує зниження. Так, в середньому, кількість робочих місць збільшилася на 145 тисяч, тоді як рік тому показник був на рівні 214 тисяч. Кількість працівників несільськогосподарського сектора збільшилася на 135 тисяч, тоді як аналітики прогнозували підвищення на 140 тисяч робочих місць.

Яна Баріна, фінансовий аналітик LBLV.ru

Джерело: Мінфін