Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2019, 16:46

Гривня. Сезонне падіння почалося

Останні дні розчаровують тих, хто сподівався, що зміцнення гривні — це «всерйоз і надовго». Долар швидко відіграє позиції, і цьому сприяє кілька факторів.

Останні дні розчаровують тих, хто сподівався, що зміцнення гривні — це «всерйоз і надовго».
фото: flipboard.com

Чому гривня слабшає, на своїй сторінці у Facebook розповів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» пропонує ознайомитися з його думкою.

А чи була піраміда?

Судячи з усього, аномально міцна гривня закінчилася. І тепер ми бачимо, як валютний ринок швидко відіграє втрати. Межбансковский ринок вже наблизився до 25, чорний — взагалі вилетів вище 25,5.

Чому? Для початку давайте зрозуміємо, чому гривня була міцною. Навіть надто міцною, як для вересня місяця.

Спочатку цього року Україні сприяє світова кон'юнктура. Ціни на український експорт були високі, ціни на імпорт – знижувалися. Це вже приємно для національної валюти. Плюс додався фактор іноземної участі на внутрішньому борговому ринку. У цьому моменті має заграти тривожна музика і всі можуть подумати про теорію змови, про піраміди держборгу та іншу нісенітницю, якою люблять годувати довірливих обивателів.

Але ніякої піраміди немає. Тому що, з одного боку, боргове навантаження на Україну постійно знижується. Якщо 2017 рік ми починали з відношенням боргу до ВВП на рівні 80%, то зараз цей показник становить 55%. Це значний прогрес. І зростання боргового навантаження, коли будують піраміду, зазвичай виглядає з точністю до навпаки.

З іншого боку, дохідність постійно знижуються. По мірі того, як конкуренція іноземців підвищує попит, а НБУ поступово знижує ставку, падали і дохідності розміщення облігацій. Тож піраміди немає. Але є повернення іноземців на борговий ринок. І з початку року їх зайшло в країну вже на 4 млрд доларів.

Повірили в диво

В результаті гривня увійшла в вересень в бадьорому настрої і хорошій формі. І ми не побачили початку осінньої сезонності. Що допомагало гривні восени? З одного боку, величезний оптимізм, який поділяли і інвестори і суспільство. Споживчі настрої українських покупців близькі до історичного максимуму, рівень довіри до влади – безпрецедентно високий.

Це не може не позначитися на курсі національної валюти. Люди вірять у диво і це допомагало гривні. Інвестори бачать приклад Словаччини, яка зробила реформи і це призвело до зміцнення її валюти майже в 2 рази. У підсумку, гривню купували і купували. Або, вірніше, сказати, не продавали українські гравці.

Обирайте валютні депозити зі ставкою до 6% річних і додатковим бонусом

І вишенька на торті – останній аукціон з розміщення державних облігацій у вересні. Там Мінфін запропонував 5-річні облігації і несподівано зіткнувся з супер попитом. У підсумку, іноземці купили папери більш ніж на 500 млн доларів за один аукціон. Тобто в країну за тиждень зайшло більш ніж 500 млн доларів. І навіть враховуючи активний викуп НБУ, гривня на цьому тлі підстрибнула і дійшла аж до 24,0. Чергова психологічна позначка.

Читайте також: S&P дав прогноз курсу гривні та зростання ВВП України

Удар по оптимізму

А що тепер? Мінфін публічно оголосив, що більше не буде пропонувати ринку найдовші ОВДП терміном на 5 років. А це означає, що вливання нерезидентів на валютний ринок цього року будуть мінімальні.

А що оптимізм? По ньому теж був нанесений удар. Його добре видно на графіку єврооблігацій України. Вони росли місяць за місяцем, показавши вражаючу динаміку. Але потім приїхала місія МВФ і почалося. Спочатку будинок Гонтарєвої спалили невідомі шанувальники однієї відомої людини. Потім раптом виявилося, що Україна може піти на компроміс з Коломойським. І інвестори злякалися. І від'їзд місії МВФ без укладення домовленостей теж їх не порадував. Не налякав, але змусив насторожитися. А потім ще й Данилюк, той чоловік, завдяки якому інвестори сприйняли перемогу Зеленського позитивно ще в квітні, подав у відставку і пов'язав її з впливом Коломойського.

Цілий набір приємних новин у стислі терміни. І багато хто вирішив, що було б непогано зафіксувати прибуток після тривалого періоду зростання. Це ще не розпродажі, але вже і не оптимізм. Такі настрої не пройшли і повз локального ринку. І бізнес тепер теж напружився. Він все ще оптимістичний, але вже напружений. Ще й на тлі інформаційного бардаку, який породила геніальна комунікація великих комунікаторів від влади про формулу Штайнмайєра.

Читайте також: Ворожіння на валютній гущі: Хто найбільш точно прогнозує курс гривні

У підсумку, економічні агенти отримали сигнал, що більше гривня рости не буде. А отже можна купувати долари, поки вони дешеві. «всі побігли і я побіг». Поки що ситуація в економіці стабільна і далеко бігти сенсу немає. Але за рахунок виносу до 24-ох вийшов ефект стиснутої пружини. І тепер гривня здійснює стрибок назад замість тихого відходу на підготовлені позиції.

А як же оптимізм населення? Начебто він ще залишається. Але. Тиха українська ніч, але сало краще сховати.

Коментарі - 12

+
0
Antonim54
Antonim54
2 жовтня 2019, 18:05
#
Для любителей «реформаторки» Гонтаревой настали хорошие дни.
+
+83
Captain  Cisco
Captain Cisco
2 жовтня 2019, 18:29
#
Какой Фурса разговорчивый. А на эфире с Коломойским сидел, засунув язык… в задний карман своих штанов. Мог и вопрос задать, и недовольство свое высказать. А чего-то молчал.Загадка)
+
+64
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
2 жовтня 2019, 18:59
#
+100%  Фурса знает что кому и при ком говорить! ))))
+
+38
SAndreyS
SAndreyS
2 жовтня 2019, 22:29
#
Фурса, все правильно говорит, или вы можете поспорить? Думаю, аргументов не хватит даже минут на 5.
+
+28
SAndreyS
SAndreyS
2 жовтня 2019, 22:28
#
Фурса экономист, а не балабол-политик, он сказал все четко: «Приват - пирамида, Коломойский вор и мошенник, по мнению иностранцев (МВФ, США, ЕС) и им пофиг, что решат суды в Украине».
+
0
Oligarh
Oligarh
3 жовтня 2019, 11:51
#
Когда не общаешься в этом круге, то и фурса покажется ангелом ;)
+
+25
Captain  Cisco
Captain Cisco
3 жовтня 2019, 12:23
#
Фурса именно проплаченный псевдо-эксперт. Вы бы наверное тоже хотели таким быть. Но не берут)
Если хотел сказать Коломойскому, что он вор и мошенник-имел такую возможность на эфире у Шустера. Но язык застрял между половинками.
+
+12
SAndreyS
SAndreyS
3 жовтня 2019, 12:26
#
Когда нет аргументов опровергнуть, переходят на обвинения и личности.
+
+27
nykand
nykand
4 жовтня 2019, 15:55
#
Капитан Киско,это страх перед Беней,Вы же не всё в глаза говорите людям от которых зависите или сильно боитесь,то что думаете о них...
+
0
enlightener
enlightener
2 жовтня 2019, 23:15
#
Критику часто вырезают из эфира
+
+15
n0mad
n0mad
3 жовтня 2019, 8:17
#
«Если 2017 год мы начинали с отношением долга к ВВП на уровне 80%, то сейчас этот показатель составляет 55%. Это значительный прогресс»... минфин дает  иные цифры на начло 2017  81% и 61% на 2019 соответственно... но какое это отношение имеет к пирамиде?  Отношение стоимости  обслуживания долгов к бюджету страны, наверное более точно отразит строим мы пирамиду или нет? Не? Дальше читать не стал... Экономисты, эксперты... бухгалтера рулят!
+
0
lika197
lika197
3 жовтня 2019, 16:58
#
Нет никакой связи курс 25 с экономикой, а только с мегаделабином страны
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися