Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 жовтня 2019, 13:16

Хромаєв розповів, коли в Україні запустять накопичувальну пенсію

Обов'язкові накопичувальні пенсійні внески для всіх працюючих громадян введуть в Україні не раніше 2023 року. Про це інтерв'ю LIGA.net повідомив голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв.

Обов'язкові накопичувальні пенсійні внески для всіх працюючих громадян введуть в Україні не раніше 2023 року.
Фото: delo.ua

Перспективи і плани

«Другий рівень (пенсійної реформи -ред.) – це один з пунктів програми президента Зеленського. Але його запуск – це точно питання не найближчої перспективи», — зазначив Хромаєв.

«Поки ми працюємо над законопроектом, але що точно можу сказати, що запуск другого рівня не може відбутися раніше 1 січня 2023 року. Такий орієнтир ми наразі закладаємо в законопроект», — додав він.

Читайте також: В Україні запустили «Пенсійний фонд в смартфоні». Як це працює

Що заважає запуску реформи

За словами Хромаєва, в Україні поки що не готова інфраструктура, ще одна перешкода — дефіцит Пенсійного фонду (168 млрд грн в 2019 році).

«Враховуючи демографічну ситуацію в Україні, потрібно розуміти, що перший рівень у нас, найімовірніше, залишатиметься дотаційним ще дуже довго, — додав він. — Тому українцям критично важливо починати думати про додаткові пенсійні накопичення вже зараз».

Накопичуйте на пенсію в НПФ «Династія»:
22,7% річних в гривні +50 балів від «Мінфіну»

Трирівнева пенсійна система: що це

Класична трирівнева пенсійна система складається з трьох частин:

  • солідарна — Пенсійний фонд, який наповнюється за рахунок єдиного соцвнеску;
  • обов'язкова накопичувальна — паралельно з ЄСВ працююче населення робить відрахування, як правило, в недержавні пенсійні фонди (НПФ);
  • добровільна накопичувальна — ті самі НПФ, але тільки за бажанням окремих громадян.

З 2002 року в Україні працюють перший та третій рівні системи.

Пенсійна реформа, яку парламент ухвалив у 2017 році, повинна була запустити другий рівень, але поки все зупинилося на першому.

Уряд Гройсмана провів «осучаснення» існуючих виплат пенсіонерам та підвищення з 15 до 25 років мінімального страхового стажу (період відрахувань ЄСВ в Пенсійний фонд) для виходу на пенсію в 60 років.

Читайте також: Як дізнатися свій стаж і майбутній розмір пенсії (формула)

Обов'язкові накопичувальні пенсії в Україні планували запровадити з 2019 року, але відклали. Зокрема, через те, що депутати і НКЦПФР не змогли визначитися з єдиною концепцією реформи.

Що ще відомо

  • Раніше про те, що накопичувальні пенсії ще рано впроваджувати в Україні, заявляла і новий міністр соцполітики Юлія Соколовська.
  • За результатами опитування фонду Демініціативи та центру Разумкова, пенсійна реформа входить в топ-5 першочергових. Так вважають 52% українців.

Коментарі - 6

+
0
bonv
bonv
1 жовтня 2019, 13:25
#
Немає з чого пенсії платити? Менше популізмом займайся зе-влада..
+
+54
Kanarej
Kanarej
1 жовтня 2019, 14:03
#
А попередникам було з чого?
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
1 жовтня 2019, 16:30
#
То же самое как под копирку.
+
0
bonv
bonv
1 жовтня 2019, 16:38
#
Встигни накопичити..
+
+32
Bischof
Bischof
1 жовтня 2019, 13:30
#
У нас нагрузка на ФОТ и так составляет 41.5%, и Гончарук обещал её снижать. Вводить новые отчисления с зарплаты можно только уменьшив другие.

Солидарную систему нужно демонтировать, так как она и так уже давно мертва, при нашей то демографии. Вместо неё пенсионеры должны получать фиксированное пособие по возрасту на уровне прожиточного минимума из бюджета, как это сделали в Грузии. А вот хочешь больше прожиточного минимума – будь добр, накапливай сам за жизнь.
+
0
Andrey M
Andrey M
1 жовтня 2019, 15:15
#
+15
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися