Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 вересня 2019, 11:03

Мінсоцполітики: Поки в Україні не буде накопичувальної пенсійної системи

У короткостроковій перспективі накопичувальна пенсійна система в Україні вводитися не буде. Про це заявила міністр соціальної політики України Юлія Соколовська, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У короткостроковій перспективі накопичувальна пенсійна система в Україні вводитися не буде.
Фото: fincult.info

«У короткостроковій перспективі навряд чи. У нас ще немає створеної інфраструктури, щоб це запрацювало, але вже є багато напрацювань. Взагалі дослідження за накопичувальною системою показують, що очікування людей щодо цієї системи занадто великі, люди не до кінця розуміють, скільки це буде коштів», — зазначила Соколовська.

За її словами, для запровадження накопичувальної системи спочатку потрібно створити її дизайн, а саме: хто буде платити внески, скільки вони будуть відсотків, зробити актуарні розрахунки, чи буде це вигідно людині.

+50 балів: Пенсійні накопичення від НПФ «Династія»

«Плюс накопичення — це довгі гроші, тобто заощадження. Зазвичай це працює так, що кошти інвестуються, а значить, повинен бути ринок, куди можна інвестувати. На сьогодні в Україні такого ринку фактично немає. Ви знаєте, що був прийнятий законопроект про „спліт“ — в ньому також є питання регулювання недержавних пенсійних фондів, Комісії з цінних паперів фондового ринку. Це перші кроки, про яких можна сказати, що якщо будемо рухатися в цьому напрямку ефективно, то за якийсь період часу зможемо ввести накопичувальну систему», — розповіла вона.

Соколовська також зазначила, що необхідно подивитися на досвід інших країн, щоб переймати тільки кращі практики.

«Я скажу таку річ — нам сьогодні нічого не заважає накопичувати собі на старість, але, на жаль, ми чомусь цього не робимо. Це насправді людська природа. Тому стимулювати людей накопичувати — це один з виходів. Але було б добре, якби люди розуміли і думали про старість заздалегідь», — вважає міністр.

Що відомо

  • В кінці лютого представники громадських організацій і недержавних пенсійних фондів вимагали від Кабміну посприяти впровадженню накопичувального рівня пенсійної системи з 2020 року та висловили побоювання, що другий етап пенсійної реформи буде відкладено на невизначений час.

  • В кінці грудня 2018 року з Меморандуму про економічну та фінансову політику стало відомо, що Україна на період дії програми stand-by співпраці з МВФ припинить введення другого (накопичувального) рівня пенсійної системи.

  • Нагадаємо, у серпні екс-віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив, що система накопичувальних пенсій в Україні може запрацювати через 3 місяці після того, як Верховна Рада прийме відповідний законопроект.

  • Раніше Розенко стверджував, що накопичувальний рівень пенсій можна фінансувати, забравши частину надходжень від податку на доходи фізосіб або від Єдиного соціального внеску.

Коментарі - 5

+
+29
400kg
400kg
27 вересня 2019, 11:16
#
Зараз йде бурхливий ріст, все розвивається стрімкими темпами, як і зростання рівня життя, який росте на 5-8% щомісяця. При такому зростанні рівня життя і доходи люди без проблем самі відкладуть на безбідну старість.
+
0
Andrey M
Andrey M
27 вересня 2019, 12:48
#
Десь 80 % людей живуть сьогоднішнім днем. І це далеко не завжди залежить від рівня доходів.
У мене є деякі знайомі які з доходом в 3-5 тис у.е. в місяць на сім"ю взагалі не думають про накопичення на старість. Як вони говорять - живемо один раз, на старість у мене залишаться враження.
Ну і давайте не забувати про те, що для декого просто фізично нема можливості формувати такі накопичення. Там би «день простоять и ночь продержаться».
+
+15
QGS
QGS
27 вересня 2019, 11:17
#
Вестись просто некому а так бы давно сделали;)
+
0
Італій .
Італій .
27 вересня 2019, 11:20
#
Зробимо їх разом? Поздоровляю, зробили.
+
+15
brigadirius
brigadirius
27 вересня 2019, 12:55
#
Логічний вчинок. При нашій інфляції зробити заощадження в гривні не пенсію в принципі неможливо.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися