Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2019, 7:20

Чому іноземці і холдинги не зможуть скупити українську землю, — заступник міністра

Кабінет міністрів затвердив проект закону, що регулюватиме ринок землі. Серед тих, хто зможе її купувати, - і юридичні особи, зареєстровані в Україні. Це викликає острах того, що ринок захоплять іноземці та латифундисти.

Заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький пояснив у колонці на ЕП, чому, на його думку, цього не відбудеться. «Мінфін» пропонує ознайомитись із ключовими тезами.

З усіма не домовишся

Великим гравцям – світовим інвестиційним фондам, міжнародним компаніям та вітчизняним агрохолдингам – цікаві великі та цілісні масиви землі, на яких можна вести рентабельний бізнес. А з цим в Україні проблема.

Єдині великі масиви землі, що залишились в Україні, – це державні землі.

Середній розмір ділянок державних земель, що надаються зараз в оренду, – більше 80 га. Для порівняння у приватників – в середньому це лише близько 3,6 га.

Відповідно, щоб зібрати значний масив землі, треба домовлятися одночасно з десятками пайовиків, які можуть у найнесподіваніший момент відмовитися від співпраці, утворивши «острівець незалежності» посеред єдиного масиву землі.

Ходити домовлятися з окремими власниками паїв, умовляти їх продати землю, буде дуже небагато бажаючих.

Ще менше буде бажаючих створити «шахматку» та намагатися викупити решту паїв, використовуючи право сусідів для першочергового викупу.

Великі гравці – чи то китайські компанії, чи українські латифундії – цим точно займатися не будуть.

Набагато частіше фермерам чи середнім аграріям доведеться захищати свої інтереси від таких само фермерів-сусідів, які бажатимуть купити землю, а не від агрохолдингів.

0,5 в одні руки

В законопроекті прописане обмеження по концентрації сільгоспземлі – 15% у межах області та 0,5% у межах країни для пов'язаних осіб.

Буде ще й обмеження по кількості землі у межах ОТГ, але цей запобіжник ще розглядається. Тож великі масиви просто неможливо буде купити.

До того ж не факт, що землі ще захочуть продавати. Продаж буде виключно за власним бажанням, яке може й не з’явитися.

Читайте також: Скільки коштуватиме гектар землі після зняття мораторію

Крім того, ніхто не гарантує, що компанії захочуть купувати землю – в умовах невизначеності ринку перших років його існування, виводити гроші з обігу та витрачати їх на викуп всієї орендованої землі не вигідно.

Гроші до урожаю

Часто питають, чи у разі запровадження ринку землі малий і середній фермер отримають доступ до фінансування, без якого не зможуть викупити землю, на якій працюють?

Я не бачу причин, чому малий і середній фермер під реальні активи не зможе отримувати банківське кредитування. З точки зору банківського бізнесу, він може бути навіть більш цікавим позичальником, ніж великий холдинг.

Адже, по-перше, для невеликого фермера його агробізнес – єдиний, і він зробить все, щоб його тримати у доброму стані, у тому числі мати надійну кредитну історію.

По-друге, невеликі фермери часто мають кращу якість управління своїми земельними ділянками.

Надійні інвестиції в ОВДП: до 16% річних плюс бонус від «Мінфіну»

Говорять, що у невеликих фермерів є проблеми з якістю звітності, необхідної для отримання банківського фінансування. Але й звітність великих компаній не завжди правдиво описує те, що відбувається в їхньому бізнесі насправді.

Крім того, державна підтримка, хоча комусь здається й не дуже суттєвою – 4,4 млрд грн., але допоможе при правильному адмініструванні суттєво зменшити видатки.

Коментарі - 11

+
+45
Bux Rus
Bux Rus
26 вересня 2019, 11:49
#
Просто появиться кучка фирм занимающаяся выкупом земель в пользу кого то.
+
0
lika197
lika197
26 вересня 2019, 12:33
#
Для этого можно смотреть на валютный рынок. Рынок говорит нам что большие покупки ожидаются, а именно со стороны иностранцев, которые нужно будет продавать валюту для покупок.
+
0
Kanarej
Kanarej
26 вересня 2019, 12:40
#
Рынок говорит нам, что большие покупки ОВГЗ происходят
+
0
lika197
lika197
26 вересня 2019, 12:47
#
А кто будет покрывать 6 миллиард долларов позиций?
+
0
lika197
lika197
26 вересня 2019, 12:58
#
Мелкий фермер точно не будет более надежный кредит чем холдинг. У нас даже нет системы определить кредитный рейтинг кого-то, кредит пока вообще не пользуется пока ставки высокие.
И кредит 5 процентов когда ОВГЗ продаётся по 15 процентов, во первых кто будет за это платить, во вторых за конечными бенефициарами юрлиц никто не будет следить. будем субсидировать покупку земли иностранцами.
Крупным игрокам не нужен кредит.

Я думаю, для такого чувствительного вопроса, уместно был б референдум.
+
+23
Цой Жив
Цой Жив
26 вересня 2019, 14:22
#
І ще треба референдум з продажу житлової нерухомості.
Маю чудових сусідів. А раптом вони продадуть будинок. А замість них поселяться якісь китайці?! Чи геї?!
+
0
lika197
lika197
26 вересня 2019, 14:31
#
Во-первых, Вам нужно волноваться о студентах из третьего мира. У нас их больше и больше с каждого года, благодаря представителям международных спекулянтов, Израиля в правительстве
http://studyinukraine.gov.ua/en/life-in-ukraine/international-students-in-ukraine/

Квартиры в городах — никому это не проблема, с каждого года больше и больше новостроек.
Гектары и гектары земли? Вы не имеете права решить это для всего народа.
+
+14
Mess
Mess
27 вересня 2019, 7:14
#
Да и референдум по продаже газа, украинского производства! Это мой газ и может я считаю что его рано добывать, и надо подождать пока он подорожает. Кстате вот полный список собственности Украинского народа и я считаю по вопросам использования надо по всему из списка провести референдум-«Земля, ее недра, атмосферный воздух, водные и другие природные ресурсы, находящиеся в пределах территории Украины, природные ресурсы ее континентального шельфа, исключительной (морской) экономической зоны являются объектами права собственности Украинского народа.»!
+
0
lika197
lika197
27 вересня 2019, 11:45
#
Господи что Вы курите, давайте я куплю целую набережную в Киеве, Вам нужно платить мне и Вы не можете плавать в Днепре без моего разрешения
И давайте ещё я куплю Софийский Собор

Есть ли у Вас здравый мысль?
+
+29
Mess
Mess
27 вересня 2019, 7:16
#
Ахметов например мой уголек,руду добывает без моего согласия.
+
0
Kalluri
Kalluri
4 жовтня 2019, 18:58
#
КАломойский все выкупит и продукты подорожают в 2 раза
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися