Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 вересня 2019, 7:00

Чи продовжиться обвал долару на цьому тижні

Останній повноцінний тиждень вересня обіцяє бути дуже цікавим на валютному ринку. Тенденція щодо зміцнення гривні доки тільки посилювалася.

Період з 16 до 20 вересня не став винятком — долар на міжбанку подешевшав з 24,76/24,80 до 24,41/24,425 гривень, а в обмінниках його продають за 24,50 гривень і навіть нижче. НБУ активно скуповував надлишок пропозиції на міжбанку і за минулий тиждень купив за нашими даними до $270 млн. Нацбанк купував валюту через Matching і поступово знизив ціну покупки з 24,77 гривень (початок торгів вівторка 17 вересня) до як мінімум 24,43 гривень (сесія п'ятниці 20 вересня). Завдяки дням бюджетних проплат у клієнтів та операцій нерезидентів з ОВДП — дефіцит гривні відчувався на ресурсному і валютному ринку практично весь тиждень.

Останні три місяці на гривню в основному впливають не показники реального сектора економіки країни, а дії нерезидентів з купівлі або продажу ОВДП. Дохідність держпаперів залишається дуже високою за міжнародними мірками. Більше того, після останніх рішень ЄЦБ і ФРС США українські гривневі облігації стають ще більш привабливими для великих міжнародних гравців. За даними НБУ вклади іноземців в ОВДП з початку року зросли в 14 разів — з еквівалента в 6,4 млрд гривень до 89,3 млрд грн.

Насичення міжбанку валютою від нерезидентів, які бажають купити гривню для операцій з ОВДП, призвело до двох основних наслідків — зміцнення гривні і викупу надлишку долара Нацбанком в ЗВР.

Істотне падіння валютних котирувань викликає оптимізм у споживачів товарів і послуг, але все більше засмучує як експортерів, так і чиновників, що відповідають за наповнення бюджету і загальні показники розвитку України.

Споживачі сподіваються на те, що імпортні товари подешевшають, хоча продавці і не поспішають знижувати свої цінники, а чиновники все більше стурбовані ситуацією, що складається. Наприклад, представник Кабміну в парламенті Ірина Верещук під час обговорення показників держбюджету на 2020 рік і фактичного виконання бюджету на 2019 рік прямо заявила: «У нас долар за 28,80 був закладений. Те, що зараз долар утримується на низькій позначці, навпаки, погано, це відбивається на бюджеті. У нас вже бюджет просідає на 10%, і це залежить від кон'юнктури ринку».

Курс є одним з інструментів управління економічними процесами в будь-якій державі і може приносити як позитивні, так і руйнівні наслідки.

Обвал економічних показників України при грі «на підвищення», коли курс долара доходив до 29-40 гривень за долар, ми вже спостерігали. Не хотілося б отримати і другий урок — розорення залишків економіки при масованій грі «на пониження».

Що буде впливати на курс цими днями


Основні фактори, які будуть впливати на поведінку учасників валютних торгів та формувати курс цього тижня:

1) Період основних виплат відшкодування ПДВ експортерам. За рахунок надходжень гривні від держави у експортерів скоротиться потреба в продажі валюти. Це зменшить її пропозицію на міжбанку на тлі посилення попиту на валюту з боку імпортерів, яким валюта потрібна для закриття своїх зовнішніх зобов'язань в кінці місяця і кварталу в цілому. Така поведінка попиту і пропозиції працює проти гривні і почне періодично «підіймати» валютні котирування;

2) Календарний фактор - наближення кінця звітного періоду у клієнтів і банків. Цей тиждень формує балансові показники клієнтів за місяць і квартал. 30 вересня (наступний понеділок) — вже буде тільки фіксувати все те, що встигнуть завершити компанії і банки цього тижня. Тому поспішати будуть всі: компанії, фінустанови і навіть нерезиденти, яким теж треба закривати квартал за своїми операціями з українськими ОВДП. Це збільшить показники торгів і буде періодично приводити до перекосів попиту і пропозиції валюти протягом дня, чим з радістю скористаються спекулянти;

3) Проведення нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 24 вересня — один їх найголовніших факторів, який вплине на рух курсу.

Цього вівторка Мінфін розміщує гривневі облігації на найбільш затребувані інвесторами терміни — 147 днів, 329 днів, 833 дня і на 1981 день (тобто від 5-ти місяців до майже 5-ти з половиною років).

При цьому — на терміни від 147 до 833 днів папери будуть розміщуватися на загальну суму в 3 млрд гривень, а на найбільш затребувані іноземцями папери терміном 5 з половиною років — без обмеження обсягу. Це знову призведе до активного продажу валюти нерезидентами, яким знову знадобиться гривня для участі в аукціоні. Власне — продаж валюти нерезидентами вже почався з минулого четверга-п'ятниці.

Валютні вливання в зв'язку з аукціоном з розміщення ОВДП продовжаться і найближчими днями, що буде працювати на зміцнення гривні. Основним покупцем надлишку долара на торгах буде НБУ. Піковий наплив валюти відбудеться у вівторок — день аукціону, і в середу — день розрахунку за куплені іноземцями облігації;

4) Дії НБУ, готівковий ринок, поведінка спекулянтів і стан ліквідності в банківській системі.

Дії НБУ. Практично весь надлишок пропозиції долара на міжбанку викуповує Нацбанк. Саме його ціна покупки, а також вихід або невихід на торги з інтервенціями, диктують ринку реальний курс протягом торгів.

Готівковий ринок і дії спекулянтів. Готівковий ринок практично став заручником ситуації на міжбанку і власники обмінників просто хеджують свої валютні ризики за рахунок розширення або звуження різниці між курсами купівлі та продажу валюти.

Єдине, що зараз може собі дозволити готівковий ринок — це обережну і менш оперативну корекцію своїх цінників без реакції на дрібні коливання на міжбанку. Курс переглядається тільки в ті моменти, коли міжбанк вже остаточно фіксує ту чи іншу вартість валюти. Суттєво на те, що відбувається на валютному ринку, обмінки зараз не впливають. Надто вже різні в даний час обсяги операцій на готівковому і безготівковому ринках, а попит на валюту з боку населення низький.

Спекулянти також мало впливають на ринок і змушені в основному обмежуватися роботою «в дві сторони», підлаштовуючись під дії великих гравців.

Стан ліквідності в банківській системі. Через приплив валюти від нерезидентів фактор стану ліквідності банківської системи на ранок кожного дня поступово втрачає свою актуальність. Протягом дня іноземці суттєво змінюють параметри ліквідності, продаючи або купуючи валюту під свої операції з облігаціями.

Велика частина зазначених чинників буде працювати на зміцнення гривні і тільки Нацбанк, здійснюючи викуп надлишку валюти, буде диктувати ринку її реальну вартість.


Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні своїх котирувань будуть орієнтуватися на:

  1. реальний попит і пропозицію з боку клієнтів, а також рівень конкуренції в даному регіоні;

  2. ситуацію на міжбанку;

  3. обсяг реальної наявності валюти і гривні безпосередньо в пунктах обміну.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15- 20 копійок, а банківські пункти обміну — в межах 20-30 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 23 — 27 вересня в обмінниках фінкомпаній в межах 24,25-24,65 гривень, а в банках — 24,20 -24,85 гривень.

На міжбанку

Коливання котирувань в цей період можуть спровокувати:

1) Активні вливання в банківську систему великих сум відшкодувань ПДВ експортерам, а також попит на валюту з боку імпортерів перед закінченням місяця і кварталу;

2) Операції нерезидентів на первинному і вторинному ринках ОВДП.

Нацбанк продовжить виходити на міжбанк і викуповувати надлишок валюти через Matching. За розрахунками «Мінфіну» без особливого впливу на котирування регулятор зможе поповнити резерви за ці дні ще на $110-140 млн. А з урахуванням інтересу нерезидентів до купівлі «довгограючих» ОВДП на аукціоні у вівторок ця сума може збільшитися і до $170-200 млн.

Інтервенції Нацбанку зі скупки валюти підтримають котирування долара на торгах, а ціна купівлі регулятором долара через Matching фактично стане орієнтиром для міжбанку.

За розрахунками «Мінфіну» в період з 23 до 27 вересня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 24,20-24,60 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — в межах $270-330 млн при укладанні до 570-650 угод як за рахунок нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП (первинний ринок облігацій) і розрахунків за ним, так і за рахунок операцій нерезидентів на вторинному ринку. Поступово будуть збільшуватися і обсяги операцій експортерів і імпортерів перед завершенням звітного періоду;

У четвер — п'ятницю — в межах $220-250 млн при здійсненні до 490-530 угод.

Коментарі - 33

+
+58
Все буде Україна
Все буде Україна
23 вересня 2019, 8:48
#
А,что можно еще ждать от наших....,конечно же нужно делать падляну дальше,конечно же обвалится....
+
+56
bonv
bonv
23 вересня 2019, 11:10
#
Це штучне зміцнення за рахунок створення дефіциту гривні..
Вистрілить з часом.
+
+167
Ferox
Ferox
23 вересня 2019, 9:25
#
Кто-нибудь знает, как это падение доллара отражается на ценах в магазинах и у бабушек продающих семачки? Цены на продукты и семачки тоже снижаются? А то как доллар растет, так и цены летят вверх, а как доллар падает, так цены падать ну никак не хотят.
+
+94
bonv
bonv
23 вересня 2019, 11:37
#
Коли бакс росте то ціни прив"язані до валюти. А коли падає то ми закупилися по високій ціні і треба розпродати залишки. Ось такі реально відмазки.
+
+19
Cez
Cez
23 вересня 2019, 17:34
#
Цена на продукты не то что снижаются, а растут вопреки всему!
+
+61
Александр Кайт
Александр Кайт
23 вересня 2019, 10:12
#
Какое хорошее название статьи, которое волнует многих, но где ответ? да продолжится, нет не продолжится, зачем столько воды и факторов, которые вы перечесняете каждую неделю?
+
+52
Алексей Козырев
Алексей Козырев
23 вересня 2019, 11:55
#
Для Александр Кайт. Ну во-первых — они в коридоре по прогнозу наличного и безналичного доллара все показали — идем вниз и даже пределы вычислили. Во -вторых — мне например нравится, что расписывают подробно, чтобы люди далекие от финансовых рынков или не имеющие времени за ним постоянно следить — понимали, что происходит и что будет дальше. Иначе, это как для водителя с завязанными глазами — куда нажимать на педали он знает, но вслепую такого на дороге может натворить, что потом ни один гаишник не разгребет… А вообще — явная глобальная игра «на понижение началась», раньше часть банков и клиентов разорили за счет взлета котировок, теперь — в обратную сторону играют. НБУ надо было бы жестче контролировать коридор по курсу от таких спекулятивных качелей, но он озабочен лишь инфляционным таргетированием ( с которым впрочем справляется тоже очень посредственно), так что нас еще ждут увлекательные разговоры:
1) почему курс упал, а инфляция гораздо выше прогнозной;
2) что делать с негативным сальдо торговли и недобором налогов;
3) какие баклажаны теперь «виноваты» в том, что рост цен выше прогнозного нацбанковского;
4) что делать с нарастанием долгов в ЖКХ, несоответствием роста ВВП с желаемым;
5) как сделать так, чтобы та земля которая будет приватизирована после реформ -в конечном итоге на была скуплена через поставные конторы теми же владельцами ОВГЗ, часть из которых только номинально иностранцы, а на самом деле — те же попередники, накупившие
+
+5
AleksandrBank
AleksandrBank
23 вересня 2019, 10:43
#
В последнее время недоразумение насчет уровня цен и падения валюты, у многих вызывает много вопросов, и собирают много плюсов. Популистические вопросы в стиле Ляшка, всегда пользуются спросом, народ такое любит.
Многие закупают товар заранее 3-6 мес. порой идет, также нужно взять калькулятор и посчитать в % уровень укрепления, даже лето 3 мес, это цифры изменяются одним знаком а не двумя, соответственно до 10% это вопрос скидок или вопрос заработка себе или сотр-м, которых сейчас не легко найти. Я не защищаю, я также был бы рад падению цен и порой также не понимаю, но вот техника упала в цене.

Бабушки с семечками - никак, хотя больше пару долларов купят. Семечки у нас производят, это чисто гривна расходы и доходы, каким боком тут доллар? Тут вопрос конкуренции и заработка на основе спроса.
+
+31
bonv
bonv
23 вересня 2019, 10:58
#
ПОЧЕМУ, ПОЧЕМУ, ПОЧЕМУ! = Смиритесь и жди. В валюте:))).
+
+4
Yris
Yris
23 вересня 2019, 11:35
#
Про цены на товары 
Было:1$ - 8 грн (газ 1 грн.) Сейчас: 1$ - 24 грн. (газ 6,5 грн.) Гривна в 3 раза, а газ – в 6 раз.

В себестоимость товаров, которые производятся в стране закладывается цена на энергоносители, производители которых сейчас не снизят существенно цены (лучше продадут за границу), даже если доллар опустят еще. Есть там разные антимонопольные комитеты, но мы помним, что идем к «свободному рынку энергоносителей», а тут какую хочу цену, такую диктую, особенно если монополист.

Зарплата, как одна из составляющих себестоимости товара уже не вернется вниз. А еще много других аргументов, которые ДЕРЖАТ цены на товары.

Импорт, да будет дешевле. Но от этого экономика страны не улучшится, это не создаст рабочие места, не наполнит казну. Для тех, кто купи-продай, да, хорошо. Кто зарабатывает на курсе тоже норм: чем больше курсовые волны, тем больше прибыль.

P.S.И только заробитчанам с матрасами плохо.
+
0
fae
fae
23 вересня 2019, 13:36
#
Так и газ был 50$ за 1000 кубов.
+
0
glintvein
glintvein
23 вересня 2019, 19:22
#
Только уровень укрепления надо считать не от абсолютной величины, а от какого-то определённого значения. Тогда ваши 10% выльются-200%. Пример: я заключил контракт на поставку по цене 110$ EXW, при курсе 26.5грн/$.Себестоимость 2650грн. Прибыль 265грн. Теперь тоже но при курсе 24.3 ,24.3×110-2650=23 грн.
+
+7
Adadad1326
Adadad1326
23 вересня 2019, 10:46
#
Будет еще проседать, пока не примут решенье по кредиту от МВФ. Дальше - снизят прибыльность от ОВГЗ и доллар поправит свое самочувствие - Мое ИМХО.
+
+31
bonv
bonv
23 вересня 2019, 10:56
#
Ціни вниз - гривня вверх - так і живемо. Штучно.
+
+47
bonv
bonv
23 вересня 2019, 11:02
#
Ничего не пишите и не используйте калькулятор, и помните - вы должны отвечать быстро.
Возьмите 1000. Прибавьте 40. Прибавьте еще тысячу. Прибавьте 30.
Еще 1000.
Плюс 20. Плюс 1000. И плюс 10. Что получилось?
Ответ 5000? Опять неверно. Правильный ответ 4100. Попробуйте пересчитать на калькуляторе.:)))...
Ловкость рук - укрепление гривны:))).. Ввести в заблуждение:)).
+
+31
Oleksiy92
Oleksiy92
23 вересня 2019, 11:17
#
Як на мене хай би долар стабільно був 26 грн.всю зиму, а коли так дешевшає а ціни ростуть то тут щось насторожує, походу нам буде *** (((
+
+25
bonv
bonv
23 вересня 2019, 11:19
#
28,1-29
+
+6
Все буде Україна
Все буде Україна
23 вересня 2019, 11:42
#
По ходу нам уже давно*******
+
+52
Oleksiy92
Oleksiy92
23 вересня 2019, 11:26
#
Ще питання, скільки ще Мінфін буде продавати боргові бумаги? Хто потом буде розплачуватися з іноземцями? Мабуть ця ноша ляже на нас українців( чи що нова влада знов задумала? Хай знімуть інтерв'ю і пояснять. Коли б гривня зміцнювалась поступово то раді бога, но тут кожень день долар падає по 20 копійок (
+
+26
bonv
bonv
23 вересня 2019, 11:33
#
Буде продавати до тих пір поки будуть користуватися попитом… Десь до 11-12%
+
0
fae
fae
23 вересня 2019, 13:37
#
О чём вы? Депо в банках 17%
Одним ОВГЗ тут не пахнет.
+
0
bonv
bonv
23 вересня 2019, 13:46
#
І депозити знижують, і ОВДП..
+
+6
fae
fae
23 вересня 2019, 14:17
#
Депозиты сильно не снизят, или перестанут нести.
+
0
bonv
bonv
23 вересня 2019, 14:18
#
Так казали і коли було 30% - якщо зменшать то не будуть нести - несуть..
+
+4
Tisha ™
Tisha ™
23 вересня 2019, 12:31
#
Как же нам не хватает фьючерса по гривне для того чтобы торговцы могли хеджироваться... :(  Да добавлю, инструмент должен быть ликвиден и, боюсь, это пока не украинская площадка. :(
+
0
bonv
bonv
23 вересня 2019, 14:19
#
Обсяги зростання інвестицій в економіку України у другому кварталі 2019 року сповільнилися до 7,9% проти 17,4% у попередньому кварталі.
Про це повідомляють у Національному банку України, посилаючись на дані Державної служби статистики.
+
+11
Olexandrenko
Olexandrenko
23 вересня 2019, 15:14
#
Знакомый аграрий рассказал о  плюсах от укрепления гривны для себя: зерно, хранить долго негде, естественно вырастил-продал. думал продаст по 27,5-28 продал по 25. сеять нужно, дизель почему-то в цене вырос. он как бы експортер, а почему то недоволен. так что скажут те, хто рассказывал о рекордном урожае? и не сожрет рекордный урожай рекордная ревальвация?
+
0
Balxash
Balxash
23 вересня 2019, 18:02
#
Готовятся к продаже земли. Надо освободить земли от аграриев, пустив их по миру.
+
0
Камал Петров
Камал Петров
23 вересня 2019, 23:31
#
Кожен українець робить заощадження в даларах або евро. Заначки у всіх знецінились. :(
+
0
Oleksiy92
Oleksiy92
24 вересня 2019, 11:22
#
Я псіхонув і продав заначку свою в доларах, мої втрати приблизно 5000 грн((( спасибі нашій державі((. Одне скажу в нас в Україні нетак як в других державах(((
+
0
Oleksiy92
Oleksiy92
24 вересня 2019, 11:24
#
Нема ні стабільності, нічого.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
25 вересня 2019, 8:34
#
Ага,а в мене заначка 20 штук,купляв по 27.5,тепер шось i мiнять нема бажання.Надiюсь,може i глупо,ну мiняти не буду.
+
0
Adadad1326
Adadad1326
25 вересня 2019, 14:54
#
Шановне панство, не нийте про заначки. Я в понеділок трошки продав, а сьогодні трошки купив і заробив, хто Вам так заважав зробити? А якби розумно подумали, подивилися за тиждень - коли великий аукціон планується(а під нього завжди бабла багато приходить), та скинули б, а сьогодні купили. Та і заробили би. Чого було так не робити? Чи не вмієти гугл використовувати?
П.С. Да, не добре шо воно так не стабільно, але все ж таки, Вам ніхто не заважає думати тим шо на плечах прикручено.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися