Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2019, 18:38

Зростання економіки в 2 кварталі перевищило прогноз НБУ

Фактичний показник зростання економіки України у другому кварталі 2019 року на 4,6% в річному вираженні перевищив оцінку Нацбанку, опубліковану в інфляційному звіті за липень. Про це йдеться в коментарі НБУ щодо зміни реального ВВП в II кварталі.

Фактичний показник зростання економіки України у другому кварталі 2019 року на 4,6% в річному вираженні перевищив оцінку Нацбанку, опубліковану в інфляційному звіті за липень.
Фото: pro.cn.ua

Причини швидшого зростання ВВП

Основною причиною більш швидкого зростання економіки в НБУ назвали високі темпи зростання споживчого попиту, які також перевищили очікування. Відзначається, що в розрізі видів діяльності очікувано прискорилося зростання в сільському господарстві завдяки високому врожаю.

Національний банк очікував зростання ВВП на 3%.

Кінцеві споживчі витрати домогосподарств зросли на 11,8% р / р проти 10,7% р / р у попередньому кварталі. Цьому сприяло зростання доходів населення і посилення споживчої впевненості.

Читайте також: У Раді представили реалістичний бюджет-2020. Деталі

Водночас споживання сектору державного управління і в подальшому знижувалося (до 6,4% р/р). Основні причини — ефект від впровадження на початку поточного року монетизації субсидій та стримана фіскальна політика.

Зростання інвестицій стрімко сповільнилося. Темпи зростання валового нагромадження основного капіталу склали 7,9% р / р проти 17,4% в I кварталі. Це пов'язано з завершенням капітальних ремонтів на промислових підприємствах і окремих великих проектів в енергетичному секторі, уповільненням зростання капітальних видатків державного бюджету, зокрема на будівництво доріг.

Запаси досі зменшуються, але не так істотно, як в I кварталі. Це пов'язано з високим урожаєм ранніх зернових культур та нарощуванням поставок енергетичних ресурсів. Тому негативний внесок зміни запасів у ВВП істотно зменшився.

Читайте також: Лагард розповіла, чому світова економіка під загрозою

Високий урожай підтримував експорт, але його зростання сповільнилося (до 4,4%), зокрема через падіння фізичних обсягів експорту металургійної продукції. А зростання імпорту, навпаки, прискорилося (до 9,1% р/р). Основні причини — високий споживчий попит і нарощування поставок енергетичних ресурсів. Як наслідок, негативний внесок чистого експорту в зростання реального ВВП збільшилося (до 2.8 п. п.).

Що відомо

  • Національний банк у липні підвищив прогноз зростання реального ВВП України в 2019 році до 3% з 2,5%, прогнозованих раніше.
  • Міжнародний валютний фонд і Світовий банк прогнозують зростання економіки України в поточному році на 2,7%.

Коментарі - 1

+
+35
QGS
QGS
21 вересня 2019, 12:51
#
Займы творят чудеса;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися