Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 вересня 2019, 15:43

Почати з чистого листа. Що принесе новий кодекс про банкрутство

21 жовтня 2019 року почне діяти новий Кодекс з процедур банкрутства. Серед ключових змін розширення прав кредиторів, зменшення підстав оскарження  проміжних судових актів, а головне - запровадження банкрутства фізичних осіб.

21 жовтня 2019 року почне діяти новий Кодекс з процедур банкрутства.
Фото: dt.ua

На які зміни варто звернути увагу боржникам і кредиторам, та як вони застосовуватимуться на практиці, «Мінфіну» розповіли у юридичній фірмі Avellum. 

Що потрібно знати фізичним особам

  • Вперше в історії України кодексом передбачена можливість та визначені умови банкрутства фізичних осіб.
  • Тільки сам боржник може ініціювати своє банкрутство. Провадження у справі про банкрутство може бути відкрито, якщо заборгованість перед кредиторами становить не менше 30 мінімальних заробітних плат (зараз – 125 190 грн) і боржник не здатний її погасити.
  • Процедура банкрутства фізичних осіб закінчується реструктуризацією боргів фізичної особи або оголошенням такої особи банкрутом і розпродажем її майна. Протягом п'яти років після визнання боржника банкрутом така особа зобов'язана перед укладенням кредитних і деяких інших договорів письмово повідомляти контрагентів про свою неплатоспроможність.

Читайте також: Як заробити на банкрутстві 

Що потрібно знати юридичним особам

  • Боржник повинен самостійно подати заяву про своє банкрутство протягом одного місяця з моменту появи ознак неплатоспроможності. В іншому випадку менеджмент компанії буде нести значну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.
  • Скорочується тривалість процедур банкрутства. Крім цього, оскарження судових рішень у процедурі банкрутства не тягне за собою припинення провадження у справі.
  • Зменшилася можливість оскарження проміжних судових актів в касаційній інстанції. Залишилося кілька видів основних рішень, які можна оскаржити у Верховному Суді, інші ж – не підлягатимуть оскарженню після апеляції. Такі зміни можна вважати позитивними, оскільки несумлінні учасники процесу не матимуть змоги його затягувати, подаючи безпідставні скарги.

Читайте також: Банкрутство фізосіб: важливі нюанси нового Кодексу

Що потрібно знати кредиторам

  • Скасовані суворі критерії, дотримання яких раніше було потрібне для початку процедури банкрутства. Наприклад, гранична сума вимог до боржника – від 300 мінімальних заробітних плат, необхідність попередньо отримати рішення суду про стягнення боргу та постанову про відкриття виконавчого провадження. Такі нововведення спрощують відкриття процедури банкрутства.
  • Кредиторам та комітету кредиторів тепер надані ширші права в процедурі банкрутства. Наприклад, забезпечені кредитори отримали статус сторони у справі про банкрутство, а разом з цим – можливість оскаржувати угоди боржника та інші способи впливати на хід провадження у справі про банкрутство боржника. Арбітражний керуючий повинен буде погоджувати умови продажу майна боржника з комітетом кредиторів і забезпеченими кредиторами (в частині майна, яке є предметом забезпечення).
  • Кодекс надає комітету кредиторів право звернутися до суду для усунення арбітражного керуючого від виконання його повноважень. Таке право може бути реалізоване в будь-який час незалежно від наявності підстав.
  • Передбачено лише дві підстави для відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство: погашення боргу або наявність спору про право. Щодо другої підстави – ймовірно, вона буде активно використовуватися боржниками в якості основного способу протидії відкриттю процедури.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися