Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 жовтня 2018, 13:17

Банкрутство фізосіб: важливі нюанси нового Кодексу

Кодекс України з процедур банкрутства, прийнятий 21 жовтня 2018 року Верховною Радою, впроваджує новий інститут — неплатоспроможність фізичних осіб. Ключові моменти, що стосуються підстав для ініціації банкрутства та наслідків такого кроку, роз'яснює Юрій Кацер, Директор KPMG Law Ukraine.

Кодекс Украины по процедурам банкротства, принятый 21 октября 2018 года Верховной Радой, внедряет новый институт – неплатежеспособность физических лиц.
Фото: IDC

Відповідно до Кодексу справу про неплатоспроможність може ініціювати виключно боржник — фізична особа або фізична особа-підприємець.

Підставою для відкриття справи може бути одна з наступних умов:

  • розмір прострочених зобов'язань боржника становить не менше тридцяти мінімальних розмірів заробітної плати (111 690,00 грн);

  • боржник за останні два місяці припинив погашати кредити або здійснювати інші планові платежі у розмірі більше п’ятидесяти відсотків місячних платежів з кожного із зобов'язань;

  • у рамках виконавчого провадження винесено постанови про відсутність у фізичної особи майна, на яке можна звернути стягнення;

  • в разі наявності загрози неплатоспроможності боржника (наявність обставин, які свідчать про неможливість виконання боржником своїх зобов'язань).

При наявності однієї з вищевказаних підстав, фізична особа може звертатися до суду та відкривати справу про неплатоспроможність. У той же час слід враховувати: якщо боржник був притягнутий до адміністративної або кримінальної відповідальності за неправомірні дії, пов'язані з неплатоспроможністю, або ж протягом попередніх п'яти років був визнаний банкрутом — йому буде відмовлено у відкритті справи. При цьому Кодекс не передбачає особливості тимчасових рамок притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності, необхідних при оцінці наявності підстави для відмови у відкритті справи.

Які наслідки для фізособи матиме визнання себе банкрутом

Запровадження інституту банкрутства фізичних осіб надає можливість фізичним особам «почати все з чистого аркуша» — погасити існуючу заборгованість шляхом її реструктуризації або ж за рахунок реалізації майна, яке перебуває у власності боржника. Після проведення вищевказаних процедур всі борги будуть списані.

Однак в період розгляду справи про неплатоспроможність боржника можуть застосувати забезпечувальні заходи. Наприклад, заборонити укладання угод, зобов'язати передати цінні папери або здійснити/утриматися від вчинення окремих дій, заборонити виїзд за кордон і т. п. Крім того, протягом трьох років після закриття справи про визнання боржника банкрутом боржник не може вважатися особою з бездоганною діловою репутацією. Більш того, протягом п'яти років на боржника покладається обов'язок письмово повідомляти про свою неплатоспроможність перед укладенням кредитних договорів або договорів поручительства.

Кодексом передбачається особливий режим прав власності боржника на своє майна з моменту визнання його банкрутом. Наприклад, розпоряджатися майном, яке входить до ліквідаційної маси, від імені боржника може тільки керуючий реалізацією. Господарський суд може вивести деяке майно з ліквідаційної маси за умови, що загальна вартість такого майна не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати.

В цілому Кодекс покликаний захистити права кредиторів і, в той же час, створює умови реструктуризації заборгованості для фізичних осіб, які мають значні боргові зобов'язання. Однак рівень його ефективності можна буде оцінити під час практичного застосування.

Коментарі - 14

+
0
yarg
yarg
23 жовтня 2018, 13:28
#
«В целом Кодекс призван защитить права кредиторов»

какое-то противоречие между текстом и выводами.
2 страницы рассказа о том, что покупателям разрешили мелкие магазинные кражи и вывод « В целом это должно защитить права владельцев магазинов».
+
+9
Jack Nox
Jack Nox
24 жовтня 2018, 10:13
#
Если квартиры снова забирать не будут-никто платить по долгам тоже не будет
+
+11
Виктор  Николаев
Виктор Николаев
24 жовтня 2018, 10:28
#
Т.наз.«банкроту»главное-чтобы простили все долги… Поэтому при действ.раскладе банкротиться будет выгодно тому, кто до этого успел переписать все движимое и недвижимое имущество на родственников, а судебн.исполнителям предъявил только старый поломанный телевизор:)
+
+24
yarg
yarg
24 жовтня 2018, 10:45
#
Ну значит и беззалоговых кредитов под 20 % годовых не будет.
золото в ломбард — ссуда под 700 % годовых. И это останется единственным вариантом. Такие вот «ипотеки»…
+
+19
ballistic
ballistic
24 жовтня 2018, 17:09
#
Якщо заборонити «ломбарди з 700 %», то залишиться третій варіант — жити по своїм можливостям.
І він мені виглядає набагато кращим, ніж «кредит під 20%».

Кредитувати потрібно бізнес, а не фінансових наркоманів.
+
+20
yarg
yarg
24 жовтня 2018, 17:25
#
Если есть потребность — будет и ее удовлетворение. значит будут нелегальные ломбарды со ставками 1000 %. надбавка за риск. Паршивых 3 % в день. фигня для пацанов.
+
+15
ballistic
ballistic
24 жовтня 2018, 17:42
#
«будут нелегальные ломбарды со ставками 1000 %»
— кількість клієнтів зменшиться в рази — і це головне.
Тут повна аналогія з наркодилерством і наркоманією.
+
+4
yarg
yarg
24 жовтня 2018, 17:43
#
Запретили игровые автоматы. Залов стало меньше? наоборот — даже больше. И постоянно новые открываются.
+
+20
ballistic
ballistic
24 жовтня 2018, 17:52
#
Це питання до регулятора (контролюючих органів).
Погана реалізація не означає, що сама ідея погана.
+
+9
yarg
yarg
24 жовтня 2018, 18:21
#
Какого регулятора? нет никакого регулятора у этой деятельности. Только участковый.
+
+19
ballistic
ballistic
24 жовтня 2018, 19:06
#
Регулювати має держава, в даному випадку в особі контролюючих органів.

Суть в тому, що невірно виправдовувати байдужість до фінансової наркоманії прикладом поганого контролю в ігроманії. І звісно, ніхто не заперечує важливість просвітницької діяльності в цих питаннях.
+
+9
yarg
yarg
24 жовтня 2018, 21:56
#
А еще бабушки молоком у метро торгуют. тоже контроля нет… и все это на бедном участковом…
+
0
Jack Nox
Jack Nox
25 жовтня 2018, 20:51
#
В РФ подобный закон уже давно приняли, но он не пользуется популярностью. Должники хотят полного прощения долгов, но не хотят добровольно расставаться со своим имуществом
+
0
yarg
yarg
25 жовтня 2018, 21:18
#
Было бы странно :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися