Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 вересня 2019, 15:24

Україна запропонує «Газпрому» контракт на 10 років

Україна на переговорах з «Газпромом» запропонує підписати новий контракт на транзит газу з РФ строком на 10 років і мінімальним об'ємом 60 млрд куб. м в рік. Про це повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, передає Уніан.

Україна на переговорах з «Газпромом» запропонує підписати новий контракт на транзит газу з РФ строком на 10 років і мінімальним об'ємом 60 млрд куб.
Фото: capital.ua

Що це значить

  • Зазначаэться, що при цьому російській стороні буде запропоновано прописати можливість збільшення обсягу транспортованого газу до 90 млрд куб. м в рік.

«У нас є позиція, яку озвучив пан Шефчович, єврокомісар, ми підтримуємо її. Там були названі певні обсяги щодо транспортування та визначені терміни. Ми повністю підтримуємо цю позицію – 60 плюс 30 і на 10 років. Будемо підтримувати в переговорах цю позицію», — сказав міністр.

Читайте також: Мінфін прийняв в управління «Магістральні газопроводи України»

Водночас Кремль не чекає від майбутніх переговорів конкретних домовленостей.

«Не варто очікувати від цієї зустрічі якихось конкретних домовленостей, безумовно, там потрібно вести ще багато кропіткої роботи», — сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

«Це питання економічної доцільності, тому профільні відомства будуть домовлятися», — додав він.

Що відомо

  • Тристоронні газові переговори між Єврокомісією, Україною і Росією відбудуться в Брюсселі 19 вересня.
  • Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.
  • «Нафтогаз» готовий скоротити позовні вимоги до «Газпрому» з 12 млрд доларів до 2 млрд доларів у разі укладення довгострокового контракту про транзит газу через територію України.
  • З метою посилити регіональну безпеку газопостачання і знизити залежність України від РФ представники України, Польщі та США нещодавно підписали угоду про співпрацю.

Коментарі - 7

+
+48
Toxa David
Toxa David
18 вересня 2019, 15:59
#
Я так понимаю россия готова подписать контракт со роком год — два и с минимальными обьемами прокачки до 30млрд куб. м в год. И еще ««Нафтогаз» готов сократить исковые требования к «Газпрому» с 12 млрд долларов до 2 млрд долларов» — да чего уж там может еще и доплатить Газпрому по «бери или плати» — откуда такая щедрость?
+
+18
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
18 вересня 2019, 16:12
#
Економічна ефективність так економічна ефективність. При 30 лярдах прокачки ГТС працює в ноль. Тоді законсервувати її і все. Чому не хотять, щоб Європа на кордоні росії купувала, а про транзит сама парилася, всі за, а баба Яга проти.
+
+5
bonv
bonv
18 вересня 2019, 16:41
#
Не погодиться росія на умови України то Європа буде купляти газ з росії на кордоні з росією.. Як варіант..
Але росія дуже хоче  щоб Україна і газ купляла...
+
0
allexpl
allexpl
18 вересня 2019, 21:26
#
«лебедь, рак и щука»
+
+15
Григорий П
Григорий П
19 вересня 2019, 1:12
#
Я в шоке, еще не начали торговаться, уже 10кк слили..««Нафтогаз» готов сократить исковые требования к «Газпрому» с 12 млрд долларов до 2 млрд долларов в случае заключения долгосрочного контракта по транзиту газа через территорию Украины.»
А може ну его на.. з їх транзитом...- подавати на примусове стягнення, та конфіскацію північного потоку...
Ну як так...10 лярдів!!! А хтось вже премії отримав...
Розведення, Штанмайер, вибори в Ордло, новососія і вітаю вас новососи...капець
+
0
Григорий П
Григорий П
19 вересня 2019, 2:26
#
«Нафтогаз» готов сократить исковые требования к «Газпрому» с 12 млрд долларов до 2 млрд долларов в случае заключения долгосрочного контракта по транзиту газа через территорию Украины.» Чувак уверенно шел к успеху, зарабатывал на импичмент как мог!
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
19 вересня 2019, 7:00
#
А где же страна-агрессор и оккупант с аннексией?. Или Россия опять станет агрессором после подписания 10-ти летнего контракта на наших условиях?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися