Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 вересня 2019, 18:41

Чи обвалиться долар нижче 24,50 гривень

Кінець літа і перша половина вересня були наповнені в Україні подіями, які кардинально змінюють розклад на вітчизняному валютному ринку.

Період з 11 до 13 вересня додав ще і новин з міжнародних ринків. ЄЦБ оголосив про свої плани відновити з листопада політику кількісного пом'якшення. Європейський центробанк має намір викуповувати облігації в межах 20 млрд євро щомісяця і знизити ставку до «мінус» 0,5%. Після цього пройшли валютні ралі за парою євро/долар.

У перші дні минулого тижня гривні допомогли хороші результати аукціону з розміщення ОВДП. Інвестори купили облігації на суму 16,5 млрд гривень, з них гривневі — на 2,82 млрд і валютні — на $546,89 млн. Естафету підхопив вторинний ринок. За даними Нацбанку, на 13 вересня нерезиденти вже купили українські облігації на загальну суму в 88,09 млрд гривень, і ця тенденція лише посилюється.

Гривня швидко реагувала на такі новини і активно зміцнювала свої позиції. За тиждень долар на міжбанку подешевшав з 25,08/25,12 до 24,785/24, 815 гривень. Готівковий долар до кінця п'ятниці продавався в обмінниках за 24,90 гривні і навіть нижче.

Схоже, іноземці повірили в Україну і готові нарешті вкладати в неї значні кошти. Щоправда, поки що в основному на дуже вигідних для себе умовах через купівлю понаддохідних, за їхніми мірками, ОВДП. Але це вже щось.

Читайте також: Мінфін підрахував, скільки залучив до бюджету за допомогою ОВДП

Зняття депутатської недоторканності, відкриття ринку землі найближчим часом, чутки про потенційне виділення до 10 млрд доларів за новою програмою з МВФ, ухвалення закону про спліт і, найголовніше, — активні розпродажі нерезидентами валюти для покупки нових порцій гривневих облігацій — ось той мінімум подій, який призвів до чергового обвалу котирувань долара.

До кінця тижня через рішення ЄЦБ почалися ще і ралі за парою євро/гривня. Наприклад, 12 вересня євро з ранкових 27,4579/27,4994 гривень провалився до 27,0888/27,1082 гривень до 16:00 по Києву. Потім він все ж таки частково відновився до рівня 27,3196/27,3447 до кінця дня. Періодично «скакали» котирування з євро/гривні і 13-го числа.

Від напливу валюти на міжбанку, в першу чергу, виграв Нацбанк. Він активно скуповував долар на торгах у резерви. За даними «Мінфіну», регулятор викупив за цей тиждень близько $ 198 млн, плавно знизивши ціну своїх покупок з 25,03 гривень (минулого понеділка) до 24,68 гривень (минулої п'ятниці). Останні покупки в п'ятницю НБУ хотів провести ще дешевше — за 24,65 гривень, але бажаючих йому продати долар за такою ціною не знайшлося.

Читайте також: Чисті міжнародні резерви збільшилися до 12 мільярдів доларів

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На поведінку учасників торгів вплинуть:

1. Виплати авансу персоналу, господарська діяльність компаній і настання періоду бюджетних платежів у клієнтів. Цього тижня бізнесу треба буде розрахуватися з персоналом за авансами за першу половину місяця (16-17 вересня) і закрити свої зобов’язання перед бюджетом (до 20-го числа).

Це збільшує загальну потребу в гривні і стимулює, з одного боку, зростання продажу валютної виручки експортерами, а з іншого — знижує можливості імпортерів у частині її покупки.

На тлі загального тренду зі зміцнення нацвалюти дефіцит гривні грає тільки на користь подальшого падіння валютних котирувань;

2. Новий аукціон з розміщення ОВДП і дії Нацбанку.

17 вересня Мінфін України проведе нове розміщення гривневих облігацій на 77 днів, 336 і 1050 днів. Інтерес іноземців до облігацій України зберігається. До того ж, обсяг пропозиції цих паперів буде досить низьким — за номіналом всього на 3 млрд гривень. Тому чиновники розраховують на подальше зниження дохідності облігацій за рахунок конкуренції між покупцями. Поки що це їм важко, але поступово вдається. Хоча і останні рівні дохідності ОВДП знаходяться на дуже високому рівні відносно міжнародного ринку.

Читайте також: Кінець сезону: нерезиденти незабаром можуть охолонути до ОВДП

На особливі успіхи цього аукціону в частині зміцнення гривні розраховувати не варто. Невеликий обсяг пропозиції на первинному ринку не стимулює величезних продажів валюти нерезидентами. Але разом з покупками облігацій іноземцями на вторинному ринку, це додасть пропозиції валюти на міжбанку і буде працювати на нацвалюту.

Нацбанк продовжить викуповувати з ринку надлишок пропозиції долара для поповнення резервів і застосовувати для цього інтервенції через Matching. Це частково утримає котирування долара від ситуативних обвалів в момент пікових розпродажів валюти нерезидентами під операції з ОВДП.

3. Ліквідність банків і готівковий ринок.

Розрахунки клієнтів з бюджетом в кінці тижня, авансові виплати персоналу, а також операції нерезидентів і місцевих компаній з купівлі/продажу ОВДП — призведуть до періодичних і істотних коливань ліквідності в банківській системі.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень зростання амплітуди коливань залишків на коррахунках банків у межах коридору 44 — 58 млрд гривень. Це періодично буде впливати на можливості спекулянтів з розгойдування курсу протягом сесій міжбанку.

Готівковий ринок залишиться в якійсь мірі заручником поведінки курсу на міжбанку і буде змушений постійно озиратися на ситуацію на торгах. Але в цілому — продовжить орієнтуватися тільки на реальний попит та пропозицію з боку населення.

«Мінфін» не бачить зараз особливих загроз для гривні з боку готівкового ринку.

Прогноз міжбанківського курсу на 16-20 вересня

За рахунок фактора нового аукціону з розміщення ОВДП (вівторок-середа), операцій нерезидентів з облігаціями на вторинному ринку (всі дні тижня) і розрахунків бізнесу з бюджетом (четвер-п'ятниця) — перекоси попиту і пропозиції на валютному міжбанку посиляться.

Ситуативні дії найбільших клієнтів під час сплати податків, розрахунки нерезидентів за придбані ОВДП та інтервенції Нацбанку з викупу надлишків долара на міжбанку — все це буде формувати курсовий тренд на торгах. НБУ спробує поповнювати резерви практично щодня.

За нашими розрахунками, Нацбанк має шанси поповнити резерви в ці дні на суму до $95-130 млн. без особливого збитку для тренду за курсом. Застосовувати він буде «тихий» формат через Matching.

Якщо результати аукціону виявляться досить середніми — Мінфін продасть облігації в обсязі до 1,4-1,8 млрд гривень, а вторинний ринок буде млявим — сума покупок регулятора без особливого тиску на курс не повинна перевищити поріг в $75-85 млн. Якщо суми викупу перевищить ці пороги — це почне грати проти гривні та призведе до зростання котирувань долара понад 25-25,10 гривень.

Якщо НБУ не перестарається з викупом валюти на торгах, курс безготівкового долара в період з 16 до 20 вересня буде перебувати в межах коридору 24,55-24,95 гривень.

Прогнозні обсяги операцій на торгах:

У понеділок-середу — поступове зростання обсягу угод та їх кількості за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП та розрахунків за ним (вівторок-середа). Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в цей період в межах $250-310 млн при вчиненні до 510-640 угод;

У четвер — п'ятницю — невелике зниження активності клієнтів за рахунок ефекту завершення тижня. Але особливого падіння статистики цього разу не відбудеться, так як клієнтам треба розраховуватися з бюджетом. Багато з них будуть активно продавати валюту для погашення своїх зобов'язань перед державою. За нашими розрахунками обсяги операцій складуть $220-235 млн при вчиненні до 440-480 угод.

На готівковому ринку курси обмінників будуть орієнтуватися в першу чергу на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, але з оглядкою на ситуацію на міжбанку.

Обмінки продовжать працювати в режимі «з обороту» при середньому рівні спреду в 15 -20 копійок за доларом, в межах 25-30 копійок — за євро і 0,005-0,008 гривні за рубль.

Якщо не буде суттєвих стрибків курсу на міжбанку, політичних або інших потрясінь, то «Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 16-20 вересня в обмінниках фінкомпаній в межах 24,65-25,05 гривень, а в банках 24,50-25,10 гривень.

Коментарі - 15

+
+21
AleksandrBank
AleksandrBank
15 вересня 2019, 19:13
#
Если кратко - угроз для гривны нет, укрепляться не даст НБУ.
+
+98
Maleficarum
Maleficarum
16 вересня 2019, 8:35
#
« укрепляться не даст НБУ.»  А  24.75  это  ещё  не  укрепление ?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 вересня 2019, 8:42
#
Это лёгкие игры, хотя курс 24.75 сильно действует всем на мозг, как и курс ниже.
+
+27
Profff
Profff
16 вересня 2019, 8:57
#
Будет на этой неделе 24.5 и ниже. Позитивные ожидания в экономике зашкаливают. Дали будэ...
+
+88
Captain  Cisco
Captain Cisco
16 вересня 2019, 9:24
#
У плохо учивших в школе арифметику да,зашкаливают)
+
+29
Profff
Profff
16 вересня 2019, 9:30
#
Тут не про арифметику. Смотреть в завтрашний день могут не только лишь все)))
+
+1
fae
fae
16 вересня 2019, 11:21
#
Ставлю на то что средний на пятницу не просядет ниже 24.51, не дадут.
Локальные проседания, - да, возможны.
Поправьте меня, урожай вроде как не фонтан, экcпортировать больше обычного не будут? Цены тоже не взбесились и не прыгнули выше крыши.
+
+20
OdinTor
OdinTor
16 вересня 2019, 13:12
#
Поправляю. С урожаем все норм. Ранние и озимые собрались в объёме 39,2 ляма тонн, против прошлогоднего в 34,5 ляма . Кукурузу только начали собирать и урожайность не хуже прошлого года, но это на этой недели не имеет значения, так как кукурузу сейчас экспортируют по минимуму. Соя и подсолнух сейчас тоже роли не играю. Так что , если брать эту неделю, то с урожаем на экспорт полный порядок
+
+31
AleksandrBank
AleksandrBank
16 вересня 2019, 11:35
#
16.09.2019
Неделя расчетом с персоналом, и оплаты налогов. Все факторы пока в пользу гривны. Удерживать курс от проседания опять будет НБУ с самого утра. Неделя будет очень активной и среди депутатов, пока МВФ у нас опять примут ряд законов, чтобы уже все было готово и МВФ уехал со спокойной душой, а не обещаниями. В мире нефтяные войны, и некоторые гос-ва готовы на теракты, ради повышения цен на нефть. Какой будет ход за США, в ответ на атаки нефтеперераб.заводов в Саудовской Аравии. Градус напряжения в мире никуда не девается, в ход идут любые методы. Украине важно быстро меняться или мир изменит нас в худшую сторону, так как врагов полно.
После такого проседания, выйдет и часть Импортеров, они в связке с НБУ будут играть курсом. Сейчас выработался некий средний коридор, от которого «пляски» 24,70-24,85, ранее это был 25,05-25,20. Интересно изменится ли коридор за эту неделю. Опять завтра аукцион ОВГЗ, думаю заход будет на уровне 2,5-2,9 млрд.грн., спрос опять вернулся, НБУ будет пытаться сбить %.

Доллар 24,68-24,84
Евро 27,29-27,50
Рубль 0,3865-0,3889

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/123152/#com3655607
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 вересня 2019, 11:48
#
Остатки сейчас  61,2 млрд., слегка многовато.
+
+38
Olexandrenko
Olexandrenko
16 вересня 2019, 13:00
#
За неделю в мире одолжили 150 млрд$, рекорд, признак кризиса, но мы верим что вечно будем продавать наши гривневые овгз. цена на нефть пошла вверх, но мы верим что вечно будем продавать наши гривневые овгз. мы делаем ошибки 1998 и 2008 годов, украина часть мировой экономики.
+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
16 вересня 2019, 13:19
#
Цена на нефть пошла после террористической атаки, не нужно считать это как следствие повышения цен.
+
+15
Olexandrenko
Olexandrenko
16 вересня 2019, 13:59
#
Никто не знает, сколько продержиться эта цена и будет ли обострение с ираном в ответ. если газ вырос с 2,2 до 2,65 это значит что наша промыдленность будет платить больше, себестоимость выростет. если брент была 60, стала 65 значит эти 10% перекинутся на потребителя и больше нужно валюты для покупки тех же обьемов. такие реалии.
+
+37
zaNOza :)
zaNOza :)
16 вересня 2019, 14:03
#
Похоже, иностранцы поверили в Украину и готовы наконец-то вкладывать в нее значительные средства. — память у них короткая.
На этой неделе бизнесу надо будет рассчитаться с персоналом по авансам за первую половину месяца (16-17 сентября) и закрыть свои обязательства перед бюджетом (до 20-го числа). — ну читайте же бух учет!!! аванс с 16-25, выплаты в бюджет до 30 числа, более того Ваш любимый ПДВ ВСЕГДА пополнен ВПЕРЕД и на счетах КАЗНАЧЕЙСКИХ (с 1,07, 2015), иначе не зарегистрируешь НН. Пополнить его ты можешь, а вот вернуть… на «поклон» сначала в налоговую сходишь. Списывает он, НДС, с твоего счета в казначействе 30 числа. Зайдите в электронный кабинет и посмотрите проводки наконец-то
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
16 вересня 2019, 14:53
#
Https://bank.gov.ua/news/all/inozemni-investori-zmojut-repatriyuvati-koshti-vid-prodaju-tsinnih-paperiv-i-korporativnih-prav-bez-limitiv
онлайн, без лимитов и  27/7 - ох и качелька стоит за кулисами... с12 до 40+ будет просто пасочками
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися