Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2019, 16:02

Мінфін роз'яснив механізм єдиного рахунку для сплати податків

Законопроекти №1049 та №1051, ухвалені у першому читанні Верховною Радою 13 вересня, запроваджують єдиний рахунок для сплати податків з 1 січня 2020 року. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Законопроекти №1049 та №1051, ухвалені у першому читанні Верховною Радою 13 вересня, запроваджують єдиний рахунок для сплати податків з 1 січня 2020 року.
Фото: ukrinform.ru

У чому суть

  • Єдиний рахунок – це рахунок, який платник податків за власним бажанням зможе відкрити у Державній казначейській службі та використовувати його для сплати податків і зборів, адміністрування яких контролює Державна податкова служба (ДПС).
  • Через єдиний рахунок можна буде сплатити податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), єдиний соціальний внесок (ЄСВ), єдиний податок (ЄП), рентну плату.
  • Проте єдиний рахунок не можна буде використати для сплати податку на додану вартість (ПДВ) та акцизного податку з пального та спирту, оскільки для їхньої сплати є дві інші, спеціальні системи електронного адміністрування.
  • Крім того, платник податків матиме право вільно розпоряджатися коштами на єдиному рахунку, перераховуючи їх, наприклад, і на рахунки для сплати ПДВ.
  • Для відкриття єдиного рахунку платники податків зможуть подати заяву до ДПС, через свій електронний кабінет. У свою чергу, ДПС надсилатиме Казначейству усі дані про платника, які будуть необхідні Казначейству для перерахування його податкових платежів.
  • Платник податків у будь-який час зможе поповнити єдиний рахунок своїми коштами, які він планує витратити на сплату податків та зборів.
  • Поповнити рахунок можна буде як зі свого банківського рахунку, так і через касу банку або інші платіжні пристрої.
  • Доступ до єдиного рахунку платник матиме через свій електронний кабінет.

Читайте також: Звітність з податку на доходи фізосіб і ЄСВ об'єднають (законопроект)

Які переваги надасть єдиний рахунок

  • Основна мета законопроєктів – спростити процедуру сплати податків.
  • Завдяки єдиному рахунку платники податків витрачатимуть менше свого часу на формування платіжних доручень.
  • На платника більше не впливатиме зміна реквізитів бюджетних рахунків, оскільки вони оновлюватимуться у його кабінеті автоматично.
  • Наслідком стане зменшення кількості помилково та надміру сплачених податків.

Коментарі - 6

+
+29
DedM03ay
DedM03ay
13 вересня 2019, 16:38
#
Рахую досить правильним рішенням (по крайній мірі з точки зору ФОП). А то останні зміни по рахунках ЄСВ побачив випадково за декілька днів до оплати (а міг би заплатити по старому і думати що все ок). 
Я ще б прибрав цю рутину з поданням звітів по ЄСВ за найманих працівників. Чому в 21 столітті не можна просто в кабінеті платника податків вказати скільки в тебе працює робітників, з якого числа і яка в кожного заробітна плата і все. Навіщо кожного місяця подавати одну і ту саму форму (при умові що не було звільнень/прийняттів на роботу)????
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
13 вересня 2019, 19:05
#
Спец-счета по НДС остаются в силе - значит никакое это не послабление, а ещё один дополнительный счёт...
+
0
squeez
squeez
14 вересня 2019, 18:42
#
Сейчас же нет вроде как спец счетов для НДС, в СХ сфере знаю у людей лежит товара они продали и сразу что-то покупают чтобы закрыть НДС - иначе остатки «сгорают »
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
14 вересня 2019, 19:14
#
Кроме СХ сферы есть и другие предприятия, работающие на общей системе налогообложения и с НДС.
+
0
squeez
squeez
14 вересня 2019, 20:19
#
Понял, жаль что в сх такая засада... особенно у производителей, а нам с ними приходится работать...
+
0
pov78
pov78
14 вересня 2019, 13:41
#
Еще один способ привлечения дополнительных средств в бюджет
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися