Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2019, 13:29

НБУ спростовує заяву про відшкодування акціонеру Радикал Банку 129 мільйонів

У Національному банку України заперечують заяву народного депутата Олександра Дубинського про відшкодування майнової шкоди на користь акціонерів Радикал Банку в розмірі 129 млн грн. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

У Національному банку України заперечують заяву народного депутата Олександра Дубинського про відшкодування майнової шкоди на користь акціонерів Радикал Банку в розмірі 129 млн грн.
Фото: stockworld.com.ua

Коментар регулятора

  • «Національний банк не відшкодовував акціонеру Радикал Банку кошти і жодних законних підстав для такого відшкодування немає. 27 серпня Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу Національного банку україни та скасував відповідні рішення судів», — йдеться в роз'ясненні НБУ.

При цьому регулятор зазначає, що НБУ сформує забезпечення під можливі майбутні зобов'язання Нацбанку по цій судовій справі відповідно до вимог законодавства України та міжнародних стандартів фінансової звітності.

Читайте також: Стало відомо, які документи шукала поліція в Приватбанку

«Наголошуємо, що формування забезпечення під можливі майбутні зобов'язання не є відшкодуванням матеріального збитку», — підкреслюють в НБУ. Крім того, регулятор упевнений у своїй правовій позиції і «очікує неупередженого розгляду справи судом першої інстанції».

Що відомо

  • Радикал Банк був створений в 2009 році на базі київського філіалу харківського Зембанку. Тоді найбільшим власником банку був депутат Київської обласної ради Андрій Пасічник (43,4% акцій). Згідно з документами, знайденими в Межигір'ї після втечі Віктора Януковича в лютому 2014 року, Радикал Банк був пов'язаний з екс-президентом.

  • 9 липня 2015 року НБУ відніс Радикал Банк до категорії неплатоспроможних, а вже 10-го в банк увійшла тимчасова адміністрація ФГВФО.

  • 4 липня 2018 року Верховний суд скасував рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним. У зв'язку з цим власник банку вирішив стягнути з НБУ отриману майнову шкоду у вигляді позбавлення належних йому корпоративних прав вартістю 129,9 млн.

  • У березні 2019 року НБУ програв спір власнику Радикал Банку в Госпсуді Києва і зобов'язаний виплатити йому 128,9 млн грн грошової компенсації. Нацбанк подав апеляцію, але в травні програв її.

  • За даними Фонду гарантування вкладів, станом на 1 січня 2019 року вкладникам Радикал Банку були виплачені компенсації на 137,9 млн грн (89,7% запланованих виплат).

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися