Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2019, 12:16

ЄЦБ знизив депозитну ставку вперше з 2016 року

Європейський центральний банк за підсумками засідання знизив ставку за депозитами до рекордного показника і з листопада відновить програму кількісного пом'якшення. Про це повідомляється на офіційному сайт ЄЦБ, передає ЕП.

Європейський центральний банк за підсумками засідання знизив ставку за депозитами до рекордного показника з листопада і відновить програму кількісного пом'якшення.
Фото: interfax.com.ua

Що це значить

  • ЄЦБ знизив ставку за депозитами на 0,1 п. п. до мінус 0,5% річних. Одночасно з цим регулятор повідомив про запуск нової програми кількісного пом'якшення.
  • У березні 2016 року ЄЦБ знизив депозитну ставку до мінус 0,4%, і відтоді рівень ставок не міняв.
  • Базову ставку за кредитами і за маржинальними кредитами європейський регулятор залишив без змін — на нульовому рівні і на рівні 0,25% відповідно.

Порівняти умови єврових депозитів в банках України

Рада директорів ЄЦБ очікує, що ці ставки залишаться на нинішньому або більш низькому рівні доти, доки він не переконається, що інфляція стійко наближається до таргетований рівня близько 2%, ідеться в повідомленні банку.

Читайте також: У Данії почали доплачувати позичальникам за кредити

Плани ЄЦБ

Зазначається, що останнім часом стала звучати критика негативних ставок, насамперед з боку банків, які змушені доплачувати ЄЦБ за те, що тримають у нього на рахунках резерви, які вважаються надлишковими.

Це ще більше підриває і без того низьку прибутковість банків єврозони, змушуючи їх скорочувати, а не збільшувати кредитування, як хотів би ЄЦБ.

Підвищити прибутковість депозиту з допомогою бонусу від «Мінфіну»

Щоб боротися з такими негативними наслідками своєї політики, ЄЦБ вводить систему рівнів, в якій частина депозитів будуть звільнені від негативних ставок. Це має допомогти банкам північних країн єврозони, у яких є значні надлишкові резерви.

Допомогти ж банкам із південних країн, яким грошей, навпаки, не вистачає, ЄЦБ має намір, ініціюючи вже третю програму дешевого цільового довгострокового рефінансування.

Читайте також: Чому в Україні високі ставки за кредитами і як їх понизити

Попередню програму QE європейський Центробанк завершив у кінці 2018 року.

Що в Україні

  • На засіданні 5 вересня правління Національного банку України прийняло рішення знизити облікову ставку з 17% до 16,5% річних.
  • На думку банкірів, занадто висока облікова ставка заважає розвитку економіки і створює ризики для курсу.
  • Президент Зеленський доручив Кабміну, Міністерству фінансів і Нацбанку до 1 жовтня 2019 року подати рішення для поліпшення умов кредитування бізнесу.
  • Рада прийняла в першому читанні законопроект № 1085-1 про захист прав споживачів фінпослуг. Згідно з документом банки зобов'яжуть розкривати інформацію про реальні відсоткові ставки і комісії, які сплачують одержувачі кредитів.

Коментарі - 6

+
0
bonv
bonv
13 вересня 2019, 12:22
#
Активніше треба у нас знижувати.. Банки жирують.
+
0
An GenShuo
An GenShuo
13 вересня 2019, 12:36
#
«А вам, что - жалко?» :)
+
0
bonv
bonv
13 вересня 2019, 12:41
#
За державу обидно (с)
https://www.youtube.com/watch?v=zUA9hWMr3y0
+
0
Wirtschaftler
Wirtschaftler
13 вересня 2019, 14:33
#
Как может депозит быть минус 0,5% годовых?
Это я еще доплачивать должен?
+
0
vlad9486
vlad9486
13 вересня 2019, 14:42
#
Не вы, а те коммерческие банки, которые являются клиентами ЕЦБ.
+
0
An GenShuo
An GenShuo
13 вересня 2019, 22:13
#
Так.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися