Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2019, 10:50

НБУ і МВФ почали роботу над новою програмою співпраці

Національний банк України і Міжнародний валютний фонд (МВФ) розпочали спільну роботу над новою програмою співпраці, йдеться в повідомленні прес-служби НБУ в Facebook.

Національний банк України і Міжнародний валютний фонд (МВФ) розпочали спільну роботу над новою програмою співпраці, йдеться в повідомленні прес-служби НБУ в Facebook.
Фото: facebook

Деталі зустрічі

Повідомляється, що в четвер відбулася перша зустріч правління НБУ з місією МВФ, яка прибула в Україну 11 вересня.

У ній взяли участь голова НБУ Яків Смолій, його перший заступник Катерина Рожкова і заступник Олег Чурий, а також представники місії МВФ на чолі з Роном ван Роденом.

У ході зустрічі Смолій наголосив, що співпраця з МВФ є надзвичайно важливою для підтримки макрофінансової стабільності в Україні. Насамперед тому, що це запорука подальшого здійснення реформ в країні, без яких неможливий довгостроковий зростання української економіки. Також співпраця з МВФ відкриває Україні доступ до офіційного і приватного фінансування.

Читайте також: У МВФ сказали, що «критично важливо» для продовження співпраці з Україною

Представники МВФ висловили намір продовжувати конструктивний діалог щодо нової програми співпраці.

Раніше представник Фонду Джеррі Райс повідомляв, що місія планує працювати в Києві приблизно до 26 вересня. За його словами, місія проведе консультації з Україною за статтею IV статуту МВФ.

Очікування уряду

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук напередодні повідомив, що метою переговорів з місією є отримання staff agreement (рекомендації раді директорів) для відкриття нової програми співпраці для України до кінця року. Раніше він зазначав, що намічено провести переговори щодо нової 3-4-річної програми співпраці.

Поточна програма співпраці між Україною та МВФ у межах механізму stand-by була затверджена 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько 3,9 млрд дол.

Читайте також: МВФ оновив прогноз щодо курсу гривні до долара

Одним з основних проблемних питань в ході першого візиту місії у травні було прийняття нової редакції закону про відповідальність за незаконне збагачення після скасування попередньої Конституційним судом у лютому цього року. На сьогодні цей законопроект прийнятий у першому читанні.

За прогнозами НБУ, угода про нову програму розширеного фінансування МВФ на термін 3-4 роки обсягом від 5 до 10 млрд дол. може бути досягнута до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній у розмірі близько 2 млрд дол.

Коментарі - 4

+
0
bonv
bonv
13 вересня 2019, 11:05
#
Оціночна комісія і не більше. В цьому році траншу не буде. імхо.
+
0
QGS
QGS
13 вересня 2019, 11:59
#
Рынок земли будет ближе к лету 2020 а транш дадут авансом весной.
+
+28
bonv
bonv
13 вересня 2019, 12:08
#
Більше питання не у відкритті ринку землі а ефективна антикорупційна структура.
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
15 вересня 2019, 5:38
#
По-моему «детали встречи» ничем не отличаются от деталей всех предыдущих встреч. Просто нажали клавиши «копировать» и «вставить».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися