Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 вересня 2019, 11:46

Експерти порахували, скільки землі у приватній власності українців

В Україні майже 3 млн гектарів сільськогосподарської землі особистих домогосподарств вже понад 20 років перебувають у приватній власності. Про це заявив директор Аналітичного центру, заступник виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рабошук, передає Укрінформ.

В Україні майже 3 млн гектарів сільськогосподарської землі особистих домогосподарств вже понад 20 років перебувають у приватній власності.
Фото: pogliad.ua

Що це значить

  • Експерт нагадав, що в цілому в Україні майже 40 млн га сільськогосподарських угідь, велика частина яких під мораторієм. Однак 75% цих земель фактично знаходиться у приватній власності.

За словами Рабошука, перш ніж запроваджувати ринок землі, треба завершити передачу угідь з державної власності в комунальну, щоб територіальні громади могли приймати рішення, як розпоряджатися ними.

«Цей процес вже розпочато в 2017 році, майже 1,5 млн га сільськогосподарських угідь було передано об'єднаним територіальним громадам», — зазначив експерт.

Читайте також: Українці розповіли, що будуть робити з землею після відкриття ринку (соцопитування)

Він наголосив, що іще одним важливим викликом є питання безкоштовної приватизації земель, яка діє в Україні.

«Якщо центральна влада вирішить ввести ринок землі, то що робити з безплатною приватизацією земель? Це більше соціальний момент. Адже, наприклад, ветерани АТО можуть отримати до 2 гектарів земель особистого селянського господарства безкоштовно і потім вільно ними розпоряджатися, в тому числі продавати. Якщо буде існувати паралельно і ринок землі, і інститут безоплатної приватизації, зрозуміло, що такий ринок буде дещо спотворений, і ціна на землю буде неправильною, неекономічною», — зауважив Рабошук.

Читайте також: Земельна реформа: які виникнуть ризики для власників, покупців і держави

Разом з тим, на його думку, запровадження ринку землі буде залежати від політичної доцільності.

«Я думаю, що на це рішення будуть дуже сильно впливати саме політичні ризики і політичні дивіденди, які можна буде отримати від впровадження цього ринку. Якщо центральна влада побачить плюси, прибутковість (умовно — політичну), я думаю, ринок буде введений. Якщо це буде політично невигідно, думаю, влада притримає вирішення цього питання», — підсумував аналітик.

Читайте також: В Україні запровадять комплексну е-послугу з оформлення землі

Що відомо

  • Президент Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати в Раду законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення. Парламент повинен прийняти його до 1 грудня.
  • За словами Зеленського, земельна реформа дозволить створити ринок землі в 2020 році в 40 мільйонів гектарів.
  • Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була введена в 2001 році. З 2002 року мораторій неодноразово продовжувався. У грудні 2018 року ВР продовжила до 1 січня 2020 року.

Коментарі - 3

+
+36
bonv
bonv
11 вересня 2019, 11:54
#
Розпродати - заробити і чкурнути з України разом зі своїм патроном-олігархом Коломойським - «слуги народу».
+
+21
bonv
bonv
11 вересня 2019, 12:12
#
Умираючи, дід шепоче онукові:
— Я закопав скарб!
— Де, дідусю?
— У землі.
— Точніше, дідусю, точніше!
— Земля — третя планета від Сонця…
+
0
squeez
squeez
11 вересня 2019, 18:18
#
Вообще сейчас развитые государства выкупают землю у людей и сдают в аренду - самое государство т.е. сама земля принадлежит им, а нам предлогают распродать плевать кому и на каких условиях - особенно не грамотным людям... жаль что так все будет ...
хотя я ЗА рынок земли - но в каком виде это будет ..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися