Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 вересня 2019, 13:36

9 мільярдів кредиторам: скільки буде коштувати Україні економічне «диво»

Новий уряд обіцяє Україні економічне диво. За словами нового прем'єр-міністра Олексія Гончарука, у наступні п'ять років економіка України має зрости щонайменше на 40%. 

На такі заяви нової команди вже відреагували боргові папери України. Котирування ВВП-варрантів, випущених в ході реструктуризації українського боргу в 2015 році, подорожчали на 4,6% і досягли історичного максимуму — 92,43% номіналу.

Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій на своїй Facebook-сторінці пояснив, як зростання економіки вплине на борги країни і скільки Україна виплатить кредиторам.

Дороге зростання

5% зростання економіки у 2020 і 7% щороку у 2021-2024. Я не вірю, хоча не виключаю, що це можливо. Іноземні інвестори теж не вірять – і це добре. Бо якщо уряд серйозно бачить перспективи такого зростання, то йому потрібно якнайшвидше іти в гості до іноземних інвесторів, які тримають наші ВВП-варанти, і пропонувати обмін на інші цінні папери (наприклад, на єврооблігації з фіксованою ставкою купона і довгим строком погашення).

Бо якщо уряд таки «виконає» план по зростанню економіки, то лише у 2022-2026 Україна буде вимушена заплатити десь 9 мільярдів доларів тримачам варантів, які були випущені на суму 3,24 млрд доларів (саме стільки боргів держави та Києва було «списано» у 2015 році).

3 вересня варанти торгувались лише по 88% від номіналу, тобто теоретично, їх можна було би сьогодні викупити за 2,85 млрд доларів, — і тоді не мати проблем з імовірною сплатою 9 мільярдів доларів лише у наступні сім років. А чим ближчими будуть перспективи українського економічного дива (за умови, якщо воно буде), тим дорожче нам той викуп обійдеться.

Час купувати

На випуску варантів ми умовно «зекономили» на сьогодні десь 4,17 млрд доларів: 3,24 млрд боргу нам «тимчасово списали», що дало змогу нам ще зекономити на відсотках з 2015 року десь 0,93 млрд. Хоча Насправді якщо враховувати, що за випуск варантів ми «заплатили» вищою ставкою по облігаціям, які були випущені в результаті реструктуризації 2015 року, то зекономили менше.

Надійні валютні депозити з бонусом від «Мінфіну»

Це означає, що на сьогодні, якщо ми поміняємо варанти інвесторам на інші цінні папери у сумі меншій, ніж 4,17 млрд. доларів (або 129% від номіналу варантів), — то «боргову операцію» можна буде вважати успішною.

Якщо ж інвестори вже сьогодні повірять у економічне диво від нового уряду, то вони не погодяться обміняти варанти дешевше, ніж на 6-7 млрд доларів (а це вже більше 185% від номіналу варантів). Тому бігти до інвесторів треба швидко. Поки не повірили і не задерли ціни. А можна і не бігти – якщо наш уряд не вірить у свої прогнози. Або якщо не вірить, що він «доживе» до великих виплат по варантам.

Довідка «Мінфіну»:

Угода про реструктуризацію частини держборгу між Україною і Комітетом кредиторів була укладена у в 2015 році.

Тоді Кабмін домовився про списання 3 мільярдів доларів та відстрочку платежів на 8,5 мільярда доларів на 4 роки. Також було зафіксовано ставку купона за всіма бондами на рівні 7,75% річних.

Натомість на суму списаних єврооблігацій було випущено ВВП–варранти. За їх умовами, інвестори зможуть претендувати на частину приросту реального ВВП (з урахуванням інфляції), що перевищить показник в 3% в 2019-2038 роках. Це стане можливим, якщо номінальний ВВП (без урахування інфляції) перевищить 125,4 млрд доларів.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у червні заявив про необхідність дострокового викупу ВВП-варантів.

Коментарі - 1

+
0
squeez
squeez
5 вересня 2019, 9:32
#
Ну а че 3% в год - и все будет отлично, и так до 38 года - романтика :D
Хорошая статья, понимаем это, ЗЕвлада вроде как должна понимать это - и пока деньги есть - выкупить эти варраны - дерзайте хлопцы !
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися