Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 червня 2019, 13:10

Гетманцев: ВВП-варанти, випущені в 2015 році, є «міною уповільненої дії»

ВВП-варанти, випущені в ході реструктуризації українського боргу в 2015 році, є «міною уповільненої дії», тому потрібно розглянути можливість їх дострокового викупу. Про це написав радник президента з економіки, фінансів та податкових питань Данило Гетманцев.

ВВП-варанти, випущені в ході реструктуризації українського боргу в 2015 році, є «міною уповільненої дії», тому потрібно розглянути можливість їх дострокового викупу.
Фото: delo.ua

Що це значить

«Одночасно з бездоганним обслуговуванням існуючого боргу необхідно вести проактивну політику з управління ним, яка полягає у переговорах з нашими кредиторами про достроковий викуп боргових зобов'язань (в першу чергу, VRI) на вигідних для України умовах...», – написав Гетманцев.

Він охарактеризував VRI як «закладену попередньою командою фінансову міну уповільненої дії надруйнівної сили».

Читайте також: Мінфін хоче знизити держборг до 42,4% ВВП до 2022 року

«Цінні папери, випущені на кабальних умовах, не лише можуть стати стримувальним чинником економічного зростання, до якого ми всі прагнемо, а й призведуть до виплат, що кратно перевищують реструктуризований в 2015 році борг», – вважає експерт.

Серед інших заходів цієї політики Гетманцев назвав залучення кредитних ресурсів у гривні і перекредитування існуючого боргу на дешевший.

Довідка

Україна і Комітет кредиторів у 2015 році досягли угоди про реструктуризацію частини державного боргу загальним обсягом 18 мільярдів доларів.

Реструктуризація припускає повне списання 3 мільярдів доларів, відстрочку платежів по тілу кредиту в сумі 8,5 мільярда доларів на 4 роки, а також фіксування ставки купона за всіма бондами на рівні 7,75% річних.

Україна випустила ВВП-варанти на суму списаних кредиторами єврооблігацій.

За умовами випуску VRI (реструктуризовані борги України), інвестори претендують на частину приросту реального ВВП (з урахуванням інфляції), що перевищить показник у 3% в 2019-2038 роках, за умови, що номінальний ВВП (без урахування інфляції) перевищить 125,4 млрд доларів.

Коментарі - 5

+
+69
neverice
neverice
10 червня 2019, 13:47
#
А в чем же разрушительная сила этих варрантов? По валютным ОВГЗ процентная ставка примерно такая же. Рост ВВП выше 3% в год нам пока не грозит. Ну и не забываем, что $3 млрд в 2015 нам уже списали. А проценты еще только капают. И чтобы накапало процентов на $3 млрд, нам нужно показать рост ВВП процентов на 15 в год. Начались уже манипуляции про «папередников»?
+
+30
Kanarej
Kanarej
10 червня 2019, 18:08
#
Разрушительная сила в том, что для того чтобы вылезти из задницы - нужно расти быстрее 3%. Может у нас пока меньше, но до 38-го года времени еще много. А даже 0.1% ВВП чтобы заплатить кредиторам - это огромная сумма.
+
0
neverice
neverice
12 червня 2019, 12:12
#
Фурса уже по этому поводу статью написал. https://minfin.com.ua/2019/06/12/38056628/
И он абсолютно прав. Условно разрушительная сила очень-очень условна и дело далекого будущего. В любом случае - возможности выкупить эти варранты сейчас нет. Стоят они сейчас 70% от номинала. Значит никто от нас роста не ждет в обозримом будущем. К чему поднимать их стоимость заявлениями?
+
+30
krendel
krendel
10 червня 2019, 14:02
#
Важно не просто запустить пук в воздух - а предложить конкретное решение проблемы и не отделываться общими фразами. А то учёный-теоретик  этим и занимается пока...
+
0
bampi
bampi
10 червня 2019, 15:21
#
В целом — это правильное решение, даже больше. Когда проходила реструктуризация долга, то всем в равных суммах раздали варранты (пакетная сделка). Поэтому при buy back их и нужно было выкупать так же.
Зачем выкупать сейчас? ВВП Украины — сырьевой придаток. VRI — обычные барьерные опционы. Для основных формирующих компонентов ВВП проще и эффективней в управлении продублировать модель, где VRI — неликвид, а вот барьерных опционы под такую сумму реально набрать (Мексика, как пример). Занижать показатели роста и дуть инвнсторов. На разнице еще и заработать можно — риск ликвидности в цене.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися