Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 вересня 2019, 17:28

Рівень стресу у фінансовій сфері наблизився до історичного мінімуму

Індекс фінансового стресу (ІФС), який розраховує НБУ, наблизився до історичного мінімуму. Про це свідчать дані Звіту про введення заходів захисту за серпень, опублікованого на сайті регулятора.

Індекс фінансового стресу (ІФС), який розраховує НБУ, наблизився до історичного мінімуму.
Фото: delo.ua

Що це значить

«У першому півріччі 2019 року значення ІФС після тимчасового зростання, викликаного агресією Росії в Керченській протоці і введенням воєнного стану в Україні терміном на один місяць, знизилося і наблизилося до свого історичного мінімуму», — повідомили в Нацбанку.

За даними НБУ, поточний ІФС наблизився до значень, які були зафіксовані після кризи 2008-2009 років.

«Поступово рухалися вниз всі субіндекси. Істотно знизився рівень стресу в банківському секторі, зокрема складова ліквідності. Зменшення субіндексу державних цінних паперів зумовлено зростанням ліквідності державних єврооблігацій України. Валютний субіндекс скоротився внаслідок зміцнення курсу гривні. За останні тижні ІФС не сигналізував про істотні зміни умов на фінансових ринках», — йдеться у звіті.

Що таке індекс ІФС

Нацбанк розраховує ІФС на основі аналізу чотирьох сегментів фінансового ринку: банківського, корпоративного, державних цінних паперів і валютного, для кожного з яких розраховує окремий субіндекс.

Читайте також: Новий уряд обіцяє зростання економіки на 40%

ІФП дозволяє порівняти поточний стан фінансової системи зі значеннями за попередні періоди та під час минулих криз, оцінити ефективність заходів, спрямованих на зниження системних ризиків, а також є одним з індикаторів завершення фінансової кризи.

Оптимальним є якомога індексу на якомога більш низьких рівнях без тенденції до зростання.

Що це значить

  • Аналітики JP Morgan переглянули свій прогноз зростання ВВП України в цілому за 2019 рік, поліпшивши його з 3,6% до 4,3%, а також на 2020 рік, поліпшивши його до 3,8% з прогнозованих раніше 3,4%.
  • Залишок коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) в серпні збільшився на 26,3% з 48,968 млрд гривень (на 1 серпня) до 61,83 млрд гривень (на 1 вересня). Ця цифра близька до історичного максимуму.
  • Новий уряд обіцяє зростання економіки на 40% у найближчі 5 років.

Коментарі - 2

+
0
bonv
bonv
2 вересня 2019, 17:34
#
Обіцяти не значить виконати..
+
+29
05974950
05974950
3 вересня 2019, 1:08
#
Глубокие мысли интернетного Конфуция...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися