Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 серпня 2019, 9:41

Скільки можна заробити на ринку землі

Відкриття ринку сільськогосподарських земель може приносити економіці щорічно від 700 мільйонів до 1,5 мільярда доларів.  Про це на брифінгу заявила в.о. міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева, передає LIGA.net.

Відкриття ринку сільськогосподарських земель може приносити економіці щорічно від 700 мільйонів до 1,5 мільярда доларів.
Фото: ukrinform.ua

«Цивілізований, з електронним Держгеокадастром, відкритою базою даних, нормально функціонуючий ринок як оренди, так і продажу землі, дійсно забезпечить нам, за найскромнішими оцінками, від 700 млн до 1,5 млрд доларів надходжень щороку плюс дасть мінімум 1,5% до росту ВВП», — підкреслила вона.

За її словами, на перших етапах роботи ринку землі повинні діяти деякі обмеження, наприклад, на концентрацію земель в одних руках, а також купівлю сільськогосподарських ділянок іноземцями.

Крім цього, в.о. міністра аграрної політики виступає за поетапну лібералізацію ринку. Але законопроект президента Зеленського, за її словами, із самого початку передбачає допуск до ринку землі юросіб.

Читайте також: Земельна реформа: які виникнуть ризики для власників, покупців і держави

На думку Трофімцевої, потрібна система відкритості та простежуваності кінцевих бенефіціарів компаній, які хочуть придбати сільськогосподарську землю.

«Тут ми переходимо до дійсно великого виклику, який стосується простежуваності з юридичної точки зору кінцевих бенефіціарів, і це той великий шматок підготовчої роботи, який повинен бути зроблений. Але поки це проблематичне питання», — сказала вона.

За її словами, Україна майже готова до завершення земельної реформи та відкриття ринку землі, а інші технічні питання можуть бути вирішені протягом півроку.

Що відомо

  • Президент Зеленський заявив, що вже цього року в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить створити ринок землі в 2020 році в 40 мільйонів гектарів.
  • Через мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення в 2018 році Україна, за оцінками експертів, втратила 22,5 мільярдів доларів ВВП — це на 17% більше від її фактичного рівня.
  • Закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні діятиме до 1 січня 2020 року.

Коментарі - 23

+
+49
Skpablo17
Skpablo17
29 серпня 2019, 9:53
#
Ой, как будет хорошо! Вот заживем-то! Фермеры уже рады. Рог изобилия.(Для кого-то, кто и отношения к Земле не имеет). Западу уже бояться нечего- потенциал Украины будет уничтожен полностью. Сельхоз потенция на ноль.
+
+28
AleksandrBank
AleksandrBank
29 серпня 2019, 10:28
#
В ЕС и США отлично развивается, и урожаи выше, несмотря на то что земля хуже.
+
+21
Skpablo17
Skpablo17
29 серпня 2019, 10:43
#
Да картошку возили в Украину из Египта. Это козни. На гос уровне. Если нима дотаций. то хотя бы лапы свои убрали от тружеников.
+
+27
AleksandrBank
AleksandrBank
29 серпня 2019, 10:52
#
У нас картошку не выращивают в таких масштабах как кукурузу или пшеницу и т.д. Картошка это лишь малая часть, плюс укр.народ ее выращивают физ.лица себе, и все.
+
0
Zed99992
Zed99992
29 серпня 2019, 11:04
#
Все говорят что там урожаи выше а пруфы есть?
+
0
squeez
squeez
29 серпня 2019, 22:09
#
Выше там урожаи, но никто не учитывает что наш фермер не имеет столько бабок закинуть в удобрения , не имеет такой техники, чтобы качественнее обрабатывать + у нас климат хуже , в Америке осадков в 3-4 раза больше, и там идут дотации от государства, чтобы они покупали технику и все необходимое, у нам они (фермеры) кому-то нужны? - сейчас холдинги , техника и берут не колчеством уржая и просто в тупую площадью, вот и все, у фермеров рентабельность всегда была и будет выше, потому что они стараются с этого клаптика получить больше, чем холдингу, он за счет количества в + выйдет.
AleksandrBank
касаемо картофеля, в Украине много выращивают в Чернигове/Киевской/ Ровенской обл , в большей мере, нет складов чтобы хранить картофель, поэтому его сливают с осени, и потом если пропадает или «заканчивается» то завозят, это в очень редких случаях. а вообще «завозят» громко очень я думаю это тот же нашь картофель, гречка и т.п. Ни в каких Китаях гречка не выращиается вообще, то что нам продавали в 2012-13 году то фикция, это Украинская греча.
+
+34
Qwerty1999
Qwerty1999
29 серпня 2019, 10:06
#
Откройте рынок оружия и доступ к нему физлиц — заработаете миллиарды.

Разрешите азартные игры и казино, легализуйте проституцию и лёгкие наркотики — доходы будут ещё больше.

Если цель — увеличить доходы и рост ВВП — есть различные варианты, если же цель — распродать землю сельхоз назначения, то тогда деваться некуда — продавайте и побыстрее…
+
+59
Andrey M
Andrey M
29 серпня 2019, 10:18
#
Начеб то селяни зараз є фактичними власниками землі.
Якщо сьогодні земля завуальовано не продається, то звідки взялися агрохолдинги? Там земля в оренді на 49 років з правом викупу, що юридично означає її власність селянами, але де-факто — латифундистами.
А відсутність ринку землі не дає можливості її власникам продати за реальною ціною, і вони змушені її здавати в оренду за копійки, чи продавати по схемам в рази дешевше від реальної ринкової вартості.

Якщо не помиляюся, що зовсім недавно (до Президентських виборів) ви були не проти ринку землі. Що трапилося? Чи це аби покритикувати будь-які дії нової влади?
+
+11
Qwerty1999
Qwerty1999
29 серпня 2019, 14:45
#
Я против всего, что делается без мозгов.
Сначала сделайте нормальный земельный кадастр на блокчейне и внесите в него всю украинскую землю — без белых пятен и перекрывающихся участков разных собственников, чтобы было доступно не только текущее состояние но и цепочка владельцев, начиная с акта приватизации или раздачи паев.
А у нас сначала говорят о рынке земли и только потом вспоминают, что электронный земельный кадастр полу-пустой.
Будет очень печальное зрелище, когда у одного участка, не внесенного в кадастр, найдётся несколько официальных владельцев.
И конечно до продажи земли приведите правоохранительную систему и суды в порядок, а не наоборот, как это планируют делать сейчас.
Я понимаю, что Коломойский отвёл нынешнему составу ВРУ всего один год — но это не значит, что за один год надо все раздерибанить.
+
+15
Andrey M
Andrey M
29 серпня 2019, 14:47
#
А що Порошенко за 5 років  нічого з вказаного вами не зробив? Виявляється він просто барижничав і все? То чому ви його так активно підтримували та підтримуєте?:)
+
+10
Qwerty1999
Qwerty1999
30 серпня 2019, 0:23
#
Andrey M
«А що Порошенко за 5 років  нічого з вказаного вами не зробив?»

Я понимаю, что вам наплевать на тот факт, что в обязанности Президента Украины не входит работа по наполнению земельного кадастра информацией - для этого есть соотвествующие министерства и ведомства, которые в своё время усиленно саботировали этот процесс, как и БТИ до сих пор противятся против оцифровки их бумажной документации и внесения данных в реестр недвижимого имущества - то у них нет денег, то людей, то техники, а по факту - нет желания расставаться с золотой жилой.
Поэтому и тормозят на местах все, как только могут...

«То чому ви його так активно підтримували та підтримуєте?:)»

Возможно потому, что хорошо понимаю суть происходящего и вижу реальные изменения в стране, произошедшие  при президенте Порошенко и с его подачи.
+
+25
bonv
bonv
29 серпня 2019, 14:48
#
Слуги олігарха а не народу будуть цей рік знатно відробляти..
+
0
Andrey M
Andrey M
29 серпня 2019, 14:48
#
Невже так як злодій Насалик на Порошенко та Ахметова?
+
+15
bonv
bonv
29 серпня 2019, 14:51
#
Боротьба з народом а не олігархами.. Слуга народу?
Домовленості/боротьба  Зе з олігархами:
 Наприклад, пан Пінчук забезпечить зараз же квартирами 24 родини наших полонених моряків і далі буде опікуватися проблемами соціальної допомоги всім військовослужбовцям. Це наша домовленість", - заявив Зеленський.

За його словами, із Рінатом Ахметовим він домовився  про те, що він інвестуватиме у місцеву медицину та дороги. Зеленський повідомив, що перший результат цих домовленостей – нещодавнє придбання 200 автомобілів швидкої допомоги.

«Пан Ігор Коломойський буде вкладати дуже великі гроші в інфраструктуру Донбасу, але він про це ще не знає», - наголосив український президент. 
Скоро буде притягувати до відповідальності - тримай кишеню ширше:)..
+
+54
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 серпня 2019, 10:26
#
А що не так з продажем землі в усьому світі? Чи ми якісь особливі? А з легалізацією легких наркотиків, грального бізнесу та проституції яка проблема? Всі ці явища були, є і будуть, але вони можуть ще й наповнювати держбюджет, замість мафіозного, можна впровадити контроль та убезпечити учасників. Тільки не кажіть, що в США з дозволеної зброї людей повбивали. Тут немає ніякого звязку. В США за останніми даними 325 млн жителів і розстріляли два десятки, в Норвегії, в якій не можна вільно купити зброю 5 млн і Брейвік вбив 16 чоловік, в перерахунку на США це понад 1000 чоловік. В Німеччині машиною потовкли, в Англії також було, ну і в Новій Зеландії... дурень знайде зброю, якщо захоче. І по легким наркотикам... горілка стоїть на другому місці по небезпеці, а коноплі на шостому... то що страшніше? Треба виховувати культуру замість заборон.
+
0
Skpablo17
Skpablo17
29 серпня 2019, 10:51
#
Мы -особенные. Если в Арабских эмиратах по конституции распределяют выручку от нефти, то у нас- тупое нарушение Конституции. И то что народное, заграбастали злодеи. С землей будет так же. Просто нужно учитывать актуальность времени. @А что Бог? Бога нет. Медицинский факт. Небо щас неактуально. Все ангелы-на земле. Не тот отрезок времени. Щас в аберватории можно посмотреть небеныя светилы под антирелигиозную лекцию"(Бендер Ося)
+
+23
Andrey M
Andrey M
29 серпня 2019, 10:56
#
Що з землею буде «так же»?
Що ви путаєте грішне з праведним?
При чому тут розподіл корисних копалин в ОАЕ до права продавати вже отриману власність в Україні?
+
+34
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 серпня 2019, 10:29
#
А по ринку землі хочуть зробити всьо красіво, спочатку юрособам, щоб вони зібрали вершки задешево, а потім відкриють фізособам те, що з носа спаде. Браво Зепрезидент. Очікуйте купу судів в ЄСПЛ, відміни закону, відміни проведених угод і т.д.
+
+30
bonv
bonv
29 серпня 2019, 11:15
#
Хтось геморой а інші бабосики:))))
+
+15
bonv
bonv
29 серпня 2019, 11:16
#
Курс гривні на 20
+
0
bonv
bonv
29 серпня 2019, 16:25
#
Розпродати землі - багато розуму не потрібно..
+
+15
Mess
Mess
29 серпня 2019, 20:45
#
Не пойму на каком основании собственникам земли запрещают распоряжаться их собственностью? Да еще и те кто этой землей не владеют. Давайте оставим все как есть и пусть агрохолдинги обдирают пайщиков и дальше. И по какой причине запрещаем продажу иностранцам, наверно чтоб мясные скупили дёшево а потом открыть продажу и продать дорого загранку (известный бизнес). Может сразу дадим пайщикам заработать а не олигархам.
+
0
squeez
squeez
29 серпня 2019, 22:16
#
Это все правильно, пусть  сделают реестр для начала, цену сформируют, программы какие-то фермерам чтобы могли купить, просто ввести это легко, а сделать это «правильно» вопрос другой, да и смешно 700 млн баксов в год, на этом, это же копейки люди ... о чем мы ??? неужели вся проблема в этой реформе? - ну смешные же цифры в масштабах страны, а реформа не готова еще и ней никто даже не занимается, потом сделают в «тихаря» и купит тот у кого денег больше, а продавать нужно, но не так как сейчас это точно...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися