Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 серпня 2019, 15:30

Смолій розповів, чому НБУ не стримував зміцнення гривні в липні

Національний банк не веде політику фіксованого курсу. Курс гривні формує ринок. Про це заявив голова НБУ Яків Смолій в інтерв'ю виданню The Page, відповідаючи на запитання про те, чому регулятор не викуповував весь надлишок валюти на міжбанку під час надмірного зміцнення гривні в липні.

Національний банк не веде політику фіксованого курсу.
Фото: unian.ua

Політика НБУ щодо викупу валюти

«Ми не можемо для себе поставити мету більше або менше купити. Якщо є надлишок, який спричиняє різкі коливання, – ми викуповуємо. Якщо на ринку не вистачає валюти – ми продаємо. У червні ми продавали, дійсно, бо там був попит, коли сказали, що буде дефолт. У липні ситуація стала протилежною, і ми викупали надлишки з ринку», — пояснює Смолій.

З початку року Нацбанк викупив майже 3 мільярди доларів. За словами Смолія, мало це чи багато – можна порівняти з попередніми роками. Рівень міжнародних резервів сьогодні – 22 мільярди доларів. Все, що купується, йде у державну скарбницю.

Читайте також: Міжнародні резерви зростуть до $23 млрд за умови співпраці з МВФ — НБУ

«Ви кажете, що треба було більше викупити. Якщо б ми викупили більше, ніж дозволяв ринок, ми б сформували дефіцит валюти і переламали тренд курсу, і гривня почала би знецінюватися. Це не є нашою ціллю. Наша ціль – не допустити великої волатильності курсу, оскільки це погано позначається на ціновій стабільності, і поповнювати золотовалютні резерви, що ми і робимо», — зазначив голова НБУ.

Як це впливає на бюджет

На зауваження журналіста про те, що бюджет недоотримав кошти через такий стриманий викуп валюти, Смолій відповів: 

«Тут є декілька складових. Якщо ми подивимось на структуру державного боргу країни, ми маємо 40 мільярдів у доларовому еквіваленті зовнішніх зобов’язань. Укріплюючи національну валюту на одну гривню, ми зменшуємо зобов'язання на 40 мільярдів гривень. За процентними виплатами для обслуговування боргу аналогічна ситуація».

Читайте також: Мінфін восени планує ще одне розміщення євробондів на $1 мільярд

«Інша складова – імпорт. У процесі виробництва всіх бізнесів є якась імпортна складова. Як мінімум – це паливо, яке ми сьогодні ввозимо. Його вартість при зміцненні національної валюти дешевшає. Треба в комплексі дивитись, а не лише на ті доходи, які недоотримали від курсової різниці», — додав голова НБУ.

Що відомо

  • Станом на 1 серпня 2019 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 21 840,13 млн дол.

  • У період з 19 по 23 серпня НБУ купив на міжбанку 79,5 млн дол., що на 32,9% більше, ніж тижнем раніше.

  • За останній місяць прибутковість українських держоблігацій суттєво знизилася і на первинному, і на вторинному ринках. Особливо різко просіла дохідність «коротких» цінних паперів.

Коментарі - 9

+
+57
magmerlin
magmerlin
28 серпня 2019, 15:54
#
>>Национальный банк не ведет политику фиксированного курса. Курс гривны формирует рынок. Об этом заявил председатель НБУ...
Хотя при этом:
Відповідно до Конституції України основною функцією Національного банку є забезпечення стабільності грошової одиниці України. 
Стаття 99. 
https://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80

надо почаще вспоминать эту статью при «качелях» нац. валюты благодаря действиям НБУ.
+
+44
SAndreyS
SAndreyS
28 серпня 2019, 16:08
#
Стабильность - понятие относительное. 
+
+55
bolex
bolex
28 серпня 2019, 16:21
#
«Стабільність грошової одиниці» — це не те саме що «фіксований курс».
+
+40
locustsucol
locustsucol
28 серпня 2019, 19:20
#
Как раз фиксированный курс, как єто делали рыги в 2010-2013 - есть не стабильность, а то, что приводит к резким скачкам рано или поздно.
Стабильный и фиксированный курс - прямо противоположные понятия.
+
0
54022684
54022684
28 серпня 2019, 19:37
#
> надо почаще вспоминать эту статью при «качелях» нац. валюты благодаря действиям НБУ.
Ну, вообще-то, это минфин лодку качает
+
+53
AAAA2000
AAAA2000
28 серпня 2019, 22:25
#
Можете не писать такого. Здесь людей понимающих что есть стабильность курса, зачем и как она нужна, очень не много. Вам понапишут всякого. Одно только «Если мы посмотрим на структуру государственного долга страны, мы имеем 40 миллиардов в долларовом эквиваленте внешних обязательств. Укрепляя национальную валюту на одну гривну, мы уменьшаем обязательства на 40 миллиардов гривен.» - чего стОит. Вот на кого рассчитана эта ахинея и из уст кого!? Главы НБУ. Отдавать кого? что? Доллары. Сколько? 40 лярдов. Брали сливали по сколько? По разному. В т.ч. и по 28. Откупаем у народа по чём? По разному. В т.ч.и по 25. Брали одни. Но отдают за счёт других. За топливо этот пример с его уст звучит вообще как вроде народ за конченных уродов эта тварь держит.
+
+29
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 серпня 2019, 9:26
#
А що по пальному не так? Він правду сказав, меншає мито - дешевшає пальне. А заправками Смолій не керує, тому пишіть на інший форум, чому пальне не дешевшає. Але причина є, крім змови трейдерів. Не вірять вони в тривалий курс по 25. Та й нафта не так сильно подешевшала.
+
+55
AAAA2000
AAAA2000
29 серпня 2019, 9:37
#
Вы в какой стране живёте? Где оно пальне дешевшаэ? На 0,20 копеек? Тут недавно СашаБэнк за газ ценников падение ратовал в начале августа? А на прошлой неделе на 1,5 грн. вверх взлетели? Да. У Вас везде змовы. Трейдеров, спекулянтов и пенсионеров. А змовы *** от власти (не Зе пока) мы в упор ептеть не видим. ИМХО.
+
+26
AAAA2000
AAAA2000
29 серпня 2019, 9:44
#
Смолий ценниками не керуэ - от и нечего трындеть что «капуста занимает не абы какое место в рационе пересичного украинца», а то устали пересични от звиздаболов с миллионами в карманах (Валерка на субсидию на островах и этот скоро где то там же будет) и их умных комментариев. Мне 100 баксов по 27+ лучше поменять чем по 24.9 и бак по стабильно 32 заправить. А то те кто очпуенную зп получают за стабильность нацвалюты нехрена ее эту зп не отрабатывают да ещё и приворовывают на всех этих оборудках, а нам будут рассказывать сказки бабушки Арины. Или всё же шоколадного дедушки?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися