Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 серпня 2019, 7:50

Долар в кінці літа: чи чекати на сюрпризи

Весь минулий тиждень на вітчизняному міжбанківському валютному ринку тривали «американські гірки» як з курсом долара, так і з курсом євро.

Відчувалося, що продавці і покупці вступили в дуже серйозне протистояння і що у них абсолютно різне бачення ситуації, що склалася.

Стрибки курсу євро щодо всіх валют, в тому числі і гривні, мали зовнішню причину. Позиції євровалюти на міжнародних ринках істотно змінювалися протягом минулого тижня, що знаходило відображення у котируваннях. А ось курс гривні до долара реагував на суто українську специфіку.

Покупці (імпортери) вважають, що долар повинен був би давно подешевшати до позначки нижче 25 гривень і звинувачують регулятора в підтримці високих котирувань міжбанку за рахунок викупу надлишків валюти. А заодно лають і Міністерство фінансів за те, що воно зацікавлене в більш «дорогий» валюті для виконання тих статей дохідної частини бюджету, які прив'язані до офіційного курсу.

Продавці (експортери) зі свого боку говорять про те, що низький курс не стимулює розширення експорту продукції, призводить до зниження конкурентоспроможності українських товарів за кордоном і зменшує прибутковість місцевих компаній.

Окремо в цьому протистоянні стоять нерезиденти, які періодично то зацікавлені в зростанні курсу (в момент покупок ними гривневих ОВДП і продажу для цього валюти на міжбанку), то в його падінні (в період, коли вони виводять прибуток за кордон). З огляду на, що нерезидентські операції з гривневими ОВДП зараз за обсягами угод на міжбанку (за рахунок покупок / продажів валюти для їх проведення) періодично можна порівняти, а іноді і вище всіх валютних операцій самих експортерів і імпортерів разом узятих — поведінка іноземців істотно відбивається на курсоутворенні.

Після злетів і падінь котирувань — в кінцевому підсумку за минулий тиждень долар на міжбанку подешевшав з 25,18 / 25,22 до 25,09 / 25,12 гривень, а в обмінниках курс його продажу опустився до 25,25 і нижче.

Завдяки дням бюджетних проплат у клієнтів відчувався дефіцит гривні на ресурсному і валютному ринку. Це призводило до періодичного збільшення обсягу продажів валюти на торгах з боку тих компаній, які не мали гривнею в достатній мірі для своєчасних розрахунків з державою.

У моменти, коли пропозиція валюти перевищувала попит, Нацбанк мав можливість поповнювати золотовалютні резерви. Купував долар НБУ як завжди через Matching і придбав за нашими даними за період з 19 по 23 серпня близько $ 80 млн, поступово знизивши ціну скупки з 25,15 гривень (минулого понеділка і середу) до 24,99 гривень (минулого четверга).

Що вплине на курс в ці дні

Ось основні чинники, які будуть робити «курсову погоду» на цьому тижні:

1. Період виплат основних сум відшкодувань ПДВ експортерам. За рахунок надходжень гривні від Держказначейства у експортерів знизиться потреба в продажу валюти. Це станеться на тлі стабільного попиту на валюту з боку імпортерів, яким потрібно закривати зовнішні зобов'язання на кінець місяця. Ця ситуація працює проти гривні і почне «підігрівати» валютні котирування;

2. Календарний фактор (завершення звітного періоду, вихідний понеділок в Україні і неробочий наступного понеділка в США). Вихідний в Україну Понеділок зробить цей тиждень дуже короткою на міжбанку — всього 4 робочих дня. Крім цього, наступного понеділка (2 вересня) — неробочий в США, де буде відзначатися День Праці в результаті чого американські банки не проводять операції в доларі. У клієнтів виникне цейтнот з проведення валютних операцій перед завершенням місяця.

Брак часу у компаній, з одного боку — збільшить статистику торгів з вівторка по п'ятницю, а з іншого — призведе до того, що час від часу буде посилюватися то попит на валюту, то її пропозиція на міжбанку.

Найбільш істотними ці перекоси будуть у вівторок (коли наші банки зарахують клієнтам валютну виручку практично за два дні) і в четвер-п'ятницю (коли бізнес буде закривати свої зовнішньоекономічні операції на звітну дату і одночасно з цим — старатися вчасно провести свої доларові розрахунки, щоб «не зависнути» з ними на вихідний понеділок в США 2 вересня).

Наближення звітної дати змусить також і самі банки активізувати свої валютні операції, що ще більше збільшить обсяги торгів на міжбанку;

3. Проведення нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 27 серпня. Цього вівторка Мінфін розміщує гривневі облігації на різні терміни (від 168 до 2009 днів) при загальному обсязі виставлених паперів за номіналом на 3 млрд гривень. Прибутковість по них залишається цікавою як для нерезидентів, так і для українських інвесторів.

Чиновники розраховують на зростання конкуренції між потенційними покупцями цих ОВДП, що має знизити вартість їх обслуговування для держави і забезпечити надходження грошей від їх розміщення в бюджет в середу — 28 серпня.

Частина валюти, що продається на міжбанку, буде заведена в Україну саме під аукціон Міністерства фінансів, що дасть Нацбанку нову можливість поповнити резерви за рахунок її викупу на торгах;

4) Готівковий ринок, дії спекулянтів і стан ліквідності в банківській системі.

Готівковий ринок і дії спекулянтів. Свята в Україні — традиційний період активної здачі валюти населенням. Під час триденних вихідних обмінники постараються закупитися «дешевої» валютою у населення, яку потім банки будуть активно продавати через валютну позицію на міжбанку. Це створить додаткове джерело пропозиції валюти на торгах і буде працювати на зміцнення гривні.

А спекулянти на цьому тижні спробують заробляти не тільки за рахунок роботи «в дві сторони» на міжбанку по безготівковій валюті, але і за рахунок гри на різниці між готівковим і безготівковим курсами при переміщенні валюти з одного сегмента валютного ринку на інший;

Стан ліквідності в банківській системі. В кінці минулого тижня в банківській системі проходили великі погашення депозитних сертифікатів Нацбанку, а також гасилась частина раніше випущених ОВДП. Разом з виплатами відшкодувань ПДВ експортерам це дає додатковий гривневий ресурс як для розрахунків клієнтів, так і для спроб окремими гравців розгойдати курс.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні своїх цінників будуть орієнтуватися на:

1. реальний попит і пропозиція з боку клієнтів, а також рівень конкуренції в регіоні;

2. курсової тренд на міжбанку;

3. реальна кількість готівкової валюти і гривні в пунктах обміну;

4. ступінь загальної насиченості мережі обмінників фінкомпаній і банків «дешевої» валютою за попередній триденний період вихідних.

Спред по долару більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15- 20 копійок, а банківські точки обміну — в межах 20-35 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару на 27 — 30 серпня в обмінниках фінкомпаній в межах 24,90-25,30 гривень, а в банках — 24,85 -25,35 гривень.

На міжбанку. Істотні коливання котирувань в цей період можуть спровокувати:

1) активні вливання в банківську систему великих сум відшкодувань ПДВ при зростанні попиту на валюту з боку імпортерів перед закінченням місяця;

2) дії нерезидентів на первинному і вторинному ринках за операціями з ОВДП;

3) об'єктивні перекоси в обсягах надходжень валюти після вихідного понеділка в Україні (відіб'ється на операціях вівторка) і прискорення операцій з купівлі / продажу валюти клієнтами перед майбутнім наступного тижня вихідним 2 вересня в США (відіб'ється на поведінці учасників ринку в четвер-п'ятницю).

При наявності надлишку долара на міжбанку Нацбанк продовжить його скупку через Matching. За розрахунками «Мінфіну» без особливого впливу на котирування регулятор зможе поповнити резерви за ці дні ще на суму до $ 60-90 млн.

Якщо нерезиденти будуть активні з покупкою ОВДП у вівторок, то ця сума може збільшитися і до $ 130-160 млн. Інтервенції Нацбанку по скупці валюти підтримають котирування долара на торгах.

За розрахунками «Мінфіну» в період з 27 по 30 серпня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 24,90-25,35 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У вівторок — середу — в межах $ 340-390 млн при укладанні до 530-610 угод як за рахунок чергового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП (первинний ринок облігацій) і розрахунків по ньому, так і за рахунок операцій нерезидентів на вторинному ринку. Додасть обсягів міжбанку і зарахування вівторком валютної виручки на рахунки компаній за неробочий в Україні (але робочий в ЄС і США) вівторок;

У четвер — п'ятницю — в межах до $ 290-320 млн при здійсненні до 450-510 угод. Ця статистика відобразить вплив фактора завершення звітного періоду і активізації операцій клієнтів в доларах перед неробочим наступним понеділком в США.

Коментарі - 5

+
+26
AleksandrBank
AleksandrBank
27 серпня 2019, 11:39
#
27.08.2019
Конец недели и лета, в этом году август нас удивил, все пошло не совсем так как все полагали. Главные факторы: ОВГЗ, еще лучше урожай, хорошие цены с начала года. А также ключевой фактор монетарная политика, которая заработала с сентября 2018 г. Потому и осень мы встретим не так «нервозно» и «политически» заангажировано, как ранее. Расклады понятны, на этой неделе соберется новая ВР, на следующей будет уже новый КМ. Обещают все быстро принять что нужно МВФ, Мировому банку и т.д. посмотрим на деле, но пока вдохновляет гривну.
Эта неделя короткая, не смотря на НДС не вижу потрясений, нужна будет и гривна. Как по мне коридор 25.00-25.35 не «вылезим». Очередной аукцион скорее будет «скупой» как и ранее, НБУ все выкосит.

А сегодня:
Доллар 25,10-25,23
Евро 27,85-28,04
Рубль 37,90-38,10

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/122673/
+
+36
Captain  Cisco
Captain Cisco
27 серпня 2019, 12:37
#
Не вылезЕм.
+
+17
AleksandrBank
AleksandrBank
27 серпня 2019, 12:41
#
Смотря как лезть )
+
+10
BexOne
BexOne
27 серпня 2019, 12:51
#
Спасибо. Отлично пишите.
+
+15
bonv
bonv
27 серпня 2019, 11:39
#
Бики проти ведмедів:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися