Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 серпня 2019, 10:26

Кінець сезону: нерезиденти втрачатимуть інтерес до ОВДП

За останній місяць прибутковість українських держоблігацій суттєво знизилася і на первинному, і на вторинному ринках. Особливо різко просіла дохідність «коротких» цінних паперів.

Причини, чому падає прибутковість державних облігацій, і що очікує ринок ОВДП найближчим часом, вивчали аналітики Райффайзен Банку Аваль. «Мінфін» публікує ключові тези свіжого огляду Focus Ukraine.

На первинному ринку дохідність державних облігацій продовжує стрімко знижуватися за всією кривою. Причина - високий попит на папери з боку нерезидентів у липні та зниження облікової ставки НБУ на 0,5%. Це спричинило зниження дохідності і на вторинному ринку.

Щоб оптимізувати строкову структуру держборгу, Мінфін продовжив обмеження пропозиції тримісячних, піврічних і річних державних облігацій. А на першому аукціоні серпня — ще й трирічних. Це допоможе наростити частку довгострокових паперів.

Ці обмеження ймовірно і надалі будуть продовжені, адже річний план з державних запозичень вже виконано на 76,5%. Тож Міністерство фінансів не матиме гострої потреби випускати облігації у значних обсягах. Разом із збільшенням активності інвесторів на вторинному ринку, це стане тригером подальшого зниження прибутковості на тлі високого попиту й обмеженої пропозиції.

Ще місяць тому «найкоротші» облігації строком на 3 і 6 місяців розміщалися із дохідностями 16,50% і 16,52%. А вже на початку серпня їх розміщували на рівні 17,44% і 17,94% — вони втратили, відповідно, 0,94% і 1,42%.

1-річні та 2-річні державні облігації у липні також втратили 2,02% і 1,2% відповідно. Що стосується довгострокових цінних паперів, то 3-річні облігації на останніх аукціонах торгувалися із дохідністю 16,19%. А ще 5,5-річні облігації було розміщено 30 липня на рекордні 10,1 млрд грн. Їх прибутковість знизилася несуттєво — з 15,85% місяць тому до 15,50%.

Прибутковості за паперами усіх строків на вторинному ринку ОВДП у червні знизилися більш ніж на 1% кожна. Істотне зниження — понад 1,5%, відбулося на середині кривої, по одно- та дворічним паперам. Прибутковості ОВДП з погашенням 0,5 і 3 роки знизилися не так істотно — більше, ніж на 1%.

Щодо середньострокових паперів, спостерігалося значне звуження спредів на 0,4-0,7 грн. В той же час за короткостроковими облігаціями спреди звузилися на 0,05 грн. Це пов'язано із тим, що рівень попиту-пропозиції на облігації з середніми термінами обігу стабілізувався.

Курс гривні у липні також зміцнився, і зараз коливається у діапазоні 25,10-25,30 (у порівнянні з 25,60-25,66 у червні). Ліквідність банківської системи України в цілому залишається на достатньо високому рівні, а український ринок облігацій продовжує поступове зниження дохідностей. Частка нерезидентів зростає і вже досягла 10,8% — проти 0,8% на початку року.

Збільшення попиту на ОВДП у липні пов'язане зі стабільною макроекономічною та макрофінансовою ситуацією та послідовними діями Мінфіну щодо залучення позик. А також із запуском лінка з міжнародним депозитарієм ClearStream.

Ключові причини втрати нерезидентами інтересу до покупки ОВДП

1. Зниження апетиту інвесторів до ризику і відтік інвестицій з активів країн, що розвиваються, зокрема, на тлі негараздів в Аргентині та Гонконгу. А також зростання ризику розгортання світової економічної рецесії.

2. Істотне зниження ставок залучення на тлі сильного зміцнення курсу гривні знижує інвестиційну привабливість ОВДП. Тим більше, ймовірність девальвації зростає.

3. Певна раціональність є у рішенні відкласти покупки до моменту формування уряду, після чого можна буде точніше оцінити інвестиційні ризики.

4. У серпні інвестиційна активність на світових ринках традиційно знижується.

5. На останніх аукціонах не пропонувалися до розміщення досить «довгі» папери терміном на 5-6 років, які раніше користувалися особливим попитом.

Фактори, які можуть відновити попит з боку нерезидентів

1. Тренд на зниження ключових ставок в США та ЄС якоюсь мірою буде підтримувати апетит інвесторів до ризику. Тому на тлі більш турбулентних ринків країн, що розвиваються, є імовірність зберегти інтерес інвесторів до українських фінансових інструментів.

2. Ослаблення курсу гривні.

3. Формування технократичного уряду, збереження політичної стабільності, інтенсифікація структурних реформ і відновлення співпраці з МВФ.

4. Можливо, нерезиденти будуть більш охоче «входити» в 5-ти і 6-ти річні папери, якщо у майбутньому такі будуть запропоновані до розміщення.

Але в цілому не варто очікувати того буму, який спостерігався у попередні місяці. Політична і фінансова турбулентність у світі зростає і фонди, які зазнали збитків у Аргентині і т.д., якийсь час, ймовірно, будуть обережними з нарощуванням портфелів активів країн, що розвиваються.

Коментарі - 19

+
+15
bonv
bonv
21 серпня 2019, 11:00
#
Інтерес втрачають олігархи.. Є куди гроші вкладати з більшою вигодою..
+
+30
bonv
bonv
21 серпня 2019, 11:03
#
Чекають на відновлення співпраці з МВФ під цікавий %
+
0
Михайло Ребрик
Михайло Ребрик
21 серпня 2019, 11:39
#
Тема, почему же нерезиденты могут охладеть к украинским ОВГЗ, осталась в тексте нераскрытой :) Но об этом упоминается в других частях обзора. 
Если обобщить, то можно тому назвать несколько причин:
1) снижение аппетита инвесторов к риску и отток инвестиций из активов развивающихся стран, в частности, на фоне неурядиц в Аргентине, Гонконге и т.д. а также роста риска разворачивания мировой экономической рецессии;
2) существенное снижение ставок привлечения на фоне сильного укрепления курса гривны снижает инвестиционную привлекательность ОВГЗ, тем более, что вероятность некоторой девальвации растет;
3) определенная рациональность есть в решении отложить покупки до момента формирования правительства, после чего можно будет чуть более точно оценить инвестиционные риски;
4) август – традиционный месяц снижения инвестиционной активности на мировых рынках;
5) на последних аукционах  не предлагались к размещению достаточно «длинные» бумаги , которые ранее пользовались особым спросом (5, 6 лет)
+
0
Михайло Ребрик
Михайло Ребрик
21 серпня 2019, 11:43
#
В целом, мы ожидаем некоторого возобновления спроса со стороны нерезидентов, т.к.:
1) тренд на снижение ключевых ставок в США и ЕС в какой-то мере будет поддерживать аппетит инвесторов к риску. Поэтому есть вероятность сохранения интереса инвесторов к украинским финансовым инструментам на фоне более турбулентных рынков развивающихся стран;
2) возможно, дождавшись некоторого ослабления курса гривны, нерезиденты возобновят покупки ОВГЗ;
3) формирование технократического правительства, сохранение политической стабильности, интенсификации структурных реформ и возобновления сотрудничества с МВФ, безусловно, позитивно отразятся на спросе на украинские ОВГЗ;
4) август имеет вполне фиксированные временные рамки и скоро деловая и инвестиционная активность возрастет;
5) возможно, нерезиденты более охотно будут «входить» в 5-ти и 6-ти летние бумаги, если таковые будут предложены к размещению в будущем.

Тем не менее, бума, подобного тому, какой наблюдался в предыдущие месяцы ожидать сложно. Политическая и финансовая турбулентность в мире растет; фонды, которые понесли убытки в Аргентине и т.д., вероятно, будут какое-то время осторожничать с наращиванием портфелей активов развивающихся стран...
+
0
Светлана Волкова
Светлана Волкова
21 серпня 2019, 13:14
#
Спасибо! Добавила в текст.
+
+40
yarg
yarg
21 серпня 2019, 13:21
#
Ну и отлично. Пузырь ОВГЗ, надутый с весны этого года , нужно аккуратненько «сдувать».
+
+28
Михайло Ребрик
Михайло Ребрик
21 серпня 2019, 14:10
#
По каким признакам Вы судите, что речь о п«узыре»?
+
+14
yarg
yarg
21 серпня 2019, 15:07
#
ОВГЗ выпускаются много лет. Нерезидентам - тоже продаются давно. Но именно за период с конца февраля  - доля нерезидентов в покупках ОВГЗ выросла лавинообразно. Никакими экономическими факторами это н еобосновано (признак пузыря).
+
+18
vlad9486
vlad9486
21 серпня 2019, 15:31
#
Это объясняется фактором удобства. У нас валютная либерализация и подключение к clearstream. Иностранцам банально удобнее стало покупать долг минфина.
+
+8
yarg
yarg
21 серпня 2019, 19:21
#
Валютная либерализация на эти операции не повлияла.
+
+15
Михайло Ребрик
Михайло Ребрик
21 серпня 2019, 17:56
#
Это не так. Наши макрлпоказатели на фоне других развивающихся стран выглядят вполне неплохо + стабильный курс (посмотрите на валюты других развивающихся стран в 2018) + вкусная ставка + Clearstream = притокот нерезов
+
0
nykand
nykand
23 серпня 2019, 14:04
#
Михайло Ребрик,это не пузырь...похоже на пирамиду)
+
0
vlad9486
vlad9486
21 серпня 2019, 14:55
#
Мінфін позичає стільки, скільки записано у бюджеті, а не скільки дадуть. Коли мінфін все позичить що заплановано на рік, буде не важливо чи є попит на ОВДП, пропозиції не буде.
+
+6
Михайло Ребрик
Михайло Ребрик
21 серпня 2019, 17:51
#
Спрос тоже важен. Вот на последнем аукционе предлагали 3, а купили только 1 млрд
+
+14
bonv
bonv
21 серпня 2019, 18:16
#
А минулого вівторка із заявлених 3 млрд - купити тільки 2 млрд..  А тепер взагалі 1 млрд..  Тенденція однако:))
+
0
vlad9486
vlad9486
21 серпня 2019, 20:29
#
Государственный бюджет это закон. Никто не будет нарушать закон только потому что спрос еще есть.
+
+8
Михайло Ребрик
Михайло Ребрик
22 серпня 2019, 9:37
#
Это да. я к тому, что можно по закону хотеть X млрд грн привлечь, но для этого нужно, чтобы кто-то хотел эти Х млрд предоставить
+
0
vlad9486
vlad9486
22 серпня 2019, 11:22
#
А я к тому, что если тех, кто хочет предоставить Х млрд. будет больше - закон от этого менять не будут в сторону увеличения расходов и дефицита.
+
0
Михайло Ребрик
Михайло Ребрик
23 серпня 2019, 11:27
#
При желании, можно внести законодательные изменения. план по приватизации не выполняется. я б вот подумал, что болезненнее - урезать финансирование по определенным статьям или увеличить лимит заимствований...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися