Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 серпня 2019, 10:18

10 найбільш затребуваних професій у містах-мільйонниках

За результатами другого кварталу до ТОП-10 затребуваних вакансій в найбільших містах України потрапили досить універсальні професії. У більшості випадків шукають бухгалтерів, продавців, водіїв, а не ювелірів або страховиків.

Яким фахівцям було легше знайти роботу у столиці та регіональних центрах, і на яку зарплату вони могли розраховувати, аналізувала HR-експерт Rabota.ua Тетяна Пашкіна.

Затребуваність професії зовсім не означає, що роботодавці готові платити таким фахівцям високі зарплати. Наприклад, зарплатні побажання тих, хто претендує на посаду бухгалтера, інтернет-маркетолога і кухаря вищі, ніж пропонують відповідні вакансії. Навіть роботу без кваліфікації здобувачі сприймають як тяжку повинність, що вимагає солідної винагороди — як мінімум більшої, ніж припускають роботодавці.

Логічно, що середня зарплата по Києву в півтора рази вища середньоукраїнської. Проте, якщо порівнювати рейтинги найбільш затребуваних професій і рівень оплати в столиці і містах-мільйонниках, можна виявити чимало цікавих закономірностей.

Але є й помітні відмінності. Наприклад, зарплата київських шеф-кухарів у другому кварталі нижча, ніж у одеських (і навіть харківських) колег. Швидше за все, причина криється в курортному сезоні, який і підніс одеських гуру смачної їжі на зарплатний олімп.

Що стосується інших спеціальностей, Київ лідирує за розміром зарплати практично у всіх категоріях. Наприклад, столичним бухгалтерам пропонують майже 13 000 грн, в той час як в Одесі — 10 500 грн, а в інших містах і того менше. Єдине виключення – це професія водія, за яку в регіонах платять на 500 — 2 000 грн більше, ніж у Києві.

Цікаво, що в списку найбільш популярних вакансій Одеси немає інтернет-маркетологів і веб-розробників, зате є торгові представники і охоронці.

«Фішка» харківської десятки — продажі по телефону, не дуже затребувані в інших регіонах. Зате це єдиний український мегаполіс, де в топ-10 немає вакансії водія.

У Харкові доволі скромний рівень зарплат. Навіть айтішникам пропонують набагато менше, ніж в інших містах: київські веб-розробники можуть розраховувати в середньому майже на 39 000 грн, львівські – майже на 30 000 грн, а харківські – всього лише на 22,5 тис.

Як уже зазначено вище, у Львові один з найвищих у країні рівень заробітної плати IT-фахівців. Крім того, дохід у бухгалтерів тут майже на 1000 грн вищий, ніж у їх колег з Харкова і Дніпра.

Дніпро — єдиний великий обласний центр, де в десятку потрапили фінансові консультанти. В цілому на тлі інших міст-мільйонників зарплати учасників рейтингу виглядають досить скромно. Наприклад, дніпровський продавець може розраховувати на 8,5 тис., харківський або львівський заробляє на 400-500 грн більше, одеситу перепадає майже 10 тис., а київські продавці отримують 11 тис. грн.

Тільки зарплата для робочих спеціальностей на виробництві в Дніпрі вища, ніж в Харкові або Львові, — така вже специфіка міста.

Коментарі - 9

+
0
yarg
yarg
14 серпня 2019, 10:38
#
Не совсем понял прикол с водителями. Люди ищут работу и готовы пойти на 14000 гривен , а работодатели ищут водителей - и готовы платить им 20000. И они никак не встретятся ?  Что-то здесь не так...
+
+100
Tisha ™
Tisha ™
14 серпня 2019, 11:32
#
Может, работодатели ищут с машиной, а не каждый готов использовать личный транспорт в качестве рабочего...
+
+65
AleksandrBank
AleksandrBank
14 серпня 2019, 14:36
#
Это правильное замечание. Если посмотреть требования более детально, там важно наличие своего Авто. Так работодатели пытаются уйти от покупки Авто за свои средства, обслуживание и т.д. 
За копейки предлагают типа «компенсацию» с предлогом - а типы и так ежедневно же используете Авто, а тут еще и заработаете и т.д.
Хитрая замануха - чтобы человек работал в Убыток себе.
+
0
squeez
squeez
14 серпня 2019, 18:27
#
Плюсую, но не в убыток, а с минусами, если ездить на периферии, то ходовая хорошо так убивается ...
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
14 серпня 2019, 11:59
#
Ну главбуху нада примерно 45-60 тысяч, для обычных бухгалтеров 10к вообще беспонтовые деньги и проще экономистом устроится за теже  бабки без гемора.
+
+15
squeez
squeez
14 серпня 2019, 18:30
#
В Харькове достаточно скромный уровень зарплат. Даже айтишникам предлагают гораздо меньше, чем в других городах: киевские веб-разработчики могут рассчитывать в среднем почти на 39 000 грн, львовские – почти на 30 000 грн, а харьковские – всего лишь на 22,5 тыс.

О чем я вечно и говорю, прожив там 10 лет почти, ЗП дно потому что город студентов, где те готовы за копейки гаситься на любой работе ... Проезд насколько я знаю, сейчас там как в Киеве, даже некоторые дороже, а ЗП меньше
+
0
Tisha ™
Tisha ™
15 серпня 2019, 9:59
#
« Даже айтишникам предлагают гораздо меньше, чем в других городах:» - айтишники как никто другой может работать удаленно в любой точке как Украины, так и мира. Не уверен, что есть смысл харьковчанину искать работу в Харькове в этой сфере, раз там так мало платят.
+
0
mega5
mega5
14 серпня 2019, 23:05
#
В Киеве за 39000 разработчики готовы работать? Сомневаюсь. Разве студенты на половину ставки.
+
+7
Ігор Петров
Ігор Петров
15 серпня 2019, 21:48
#
Приколу с водителем с собственной машиной много много лет. Помню в 90х отец искал работу, предложений работы почти не было зато водитель со своей машиной - куча вакансий
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися