Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 серпня 2019, 12:05

Інвестиції у валюту призвели до збитків? Розбір причин та помилок

Зміцнення гривні призвело до того, що інвестори, які купували долари з розрахунком незабаром повернутися в національну валюту понесли збитки. Виною тому — активність нерезидентів на ринку ОВДП.

Зміцнення гривні призвело до того, що інвестори, які купували долари з розрахунком незабаром повернутися в національну валюту понесли збитки.
З падінням прибутковості ОВДП увага інвесторів буде переключатися на облігації держкомпаній.

До яких ще наслідків призводить купівля облігацій нерезидентами та куди буде вигідніше інвестувати в найближчому майбутньому, розповів в колонці на НВ партнер проекту iPlan Сергій Мікулов.

Ажіотажний попит іноземних інвесторів на наші ОВДП у гривні за останні 2 місяці призвів до трьох цікавих, побічно пов'язаних одне з одним, явищ:

  • Зниження курсу долара на 5%
  • Зниження ставок дохідності за ОВДП у гривні на 1,5−2% річних
  • Зниження ставок дохідності за ОВДП в доларі на 2-2,5% річних

Розглянемо можливі причини і сценарії реагування на кожне з цих явищ.

1. Зниження курсу долара

Основні причини цього явища — приплив валюти з-за кордону від інституційних інвесторів в наші ОВДП + сприятлива (поки що) кон'юнктура на традиційних для нас експортних ринках (метал, руда, зернові, соняшникова олія). До експорта питань немає: у нас урожай — у когось немає, ВВП Китаю зростає, нехай і повільніше, ніж зазвичай, але зате є попит на сталь і руду, а ось чому нерезиденти проявили саме зацікавленість до ОВДП у гривні?

Нерезиденти активно цікавляться ОВДП у зв'язку з наступними факторами:

  1. На прикладі 2018 р у них є успішний кейс як за півроку можна було заробити 16-17% річних. Тому резонно, що у них виникає думка: «Чому не спробувати збільшити розмір заробітку до 20-25% річних у валюті продавши довгі 6-річні ОВДП після того, як вони подорожчають». Вони мають рацію, адже НБУ відкрито говорить про те, що він планує і далі знижувати облікову ставку, а Мінфін 2-й місяць поспіль знижує відсоток дохідності за новими ОВДП.
  2. Гривня за 6 місяців цього року — світовий лідер зміцнення за відношенням до долара (хоч би не персоніфікував ніхто з можновладців це «покращення»). І це на тлі зниження валют більш розвинених країн теж підживлює «спрагу наживи» серед нерезидентів.
  3. Частка вкладень нерезидентів в ОВДП тускніє на тлі сум їх спільних інвестиційних портфелів з 9-ма і більше нулями. Так що, у випадку девальвації гривні в більшій мірі, ніж розраховували ризик-менеджери з фондів, що «загін не помітить втрати бійця», якщо гривня буде стабільною — керуючий фондом отримає бонус за додаткову дохідність.
  4. Проактивне реагування НБУ на ситуацію на міжбанківському ринку з метою контролю над рівнем інфляції, а отже і захисту гривні від девальвації.

Ці фактори призвели до того, що ОВДП і депозити у валюті отримали за ці 2 місяці негативну дохідність в гривневому еквіваленті. І ті з небагатьох національних інвесторів, хто інвестує в ці інструменти, щоб потім «повернутися» в гривню, понесли збиток.

Все від того, що забули одне з ключових правил інвестування — валюта фінансової мети (пасив) і інвестиційного інструменту (актив) повинні збігатися, ну, а якщо і відрізняються, то на суму, яку інвестор готовий втратити (апетит до ризику).

Які ж з цього варто зробити висновки на майбутнє?

  • Перевірити збалансованість своїх інвестицій з фінансовими цілями за: валютами, термінами (досягнення цілей = терміну інвестування).
  • Для тих, у кого фінансові цілі номіновані у гривні — звернути увагу на висновки за процесами зміни ставок гривневих і валютних облігацій держпозики.

2. Зниження ставок дохідності за ОВДП у гривні

Причина цього та ж — інтерес нерезидентів до ОВДП у гривні. Але, є питання до наслідків. А саме:

  1. Як багато гривні готовий НБУ ще випустити на міжбанківський ринок якщо ажіотаж триватиме?
  2. Чи готовий НБУ знайти валюту для тих же нерезидентів, коли вони захочуть «вийти» з гривневих ОВДП (зараз у них 12% ОВДП на 3,5 млрд доларів)? Тут треба брати до уваги не тільки розмір валютних резервів НБУ, яких повинно вистачити на виплати МВФ у 2019-2020 році, але і ситуацію на міжнародних фінансових ринках, які знову почало штормити, міжнародну кон'юнктуру на експортних ринках у ВВП, а також у чому спекулятивний мотив нерезидентів не тримати 6-ти річні ОВДП до погашення, а продати їх відразу після чергового зниження облікової ставки НБУ.

Навіщо Мінфіну стільки гривні під 16%? Адже «ейфорія від успіхів» може призвести до зростання бюджетного «апетиту». Сподіваюся, що велика частина нових випусків ОВДП використовується для перекредитування під менші відсотки. Це ціле мистецтво — зменшувати рівень дохідності гривневих ОВДП досить м'якими темпами, щоб не злякати нових покупців, але досить впевненими, щоб «відучити» їх від двозначних показників дохідності в доларовому еквіваленті.

Незважаючи на це явище, ОВДП у гривні в порівнянні з банківським депозитом, продовжують залишатися більш привабливим інвестиційним інструментом, чого не скажеш про доларові ОВДП.

Інвестиції в ОВДП з додатковою дохідністю. Продивитися пропозиції

Які варто зробити з цього явища висновки на майбутнє?

  • Для інвестування в гривні на строк 2 і більше років, слід звернути увагу на ОВДП у гривні з термінами погашення в 2021, 2022 і 2025 році. У цьому випадку можна зафіксувати ставку дохідності на весь період, чого зазвичай не можна зробити на банківському депозиті.
  • Треба врахувати ризик девальвації гривні.
  • Для нерезидентів, хто «вимагає продовження банкету» прибутковості — розглянути облігації державних інфраструктурних компаній (наприклад, Укрпошта), більш сміливим — облігації приватних компаній. Але це навряд чи відбудеться до моменту, доки всі ми не переконаємося в реальному результаті реформ в судових та правоохоронних органах та у відсутності посягань на незалежність регулятора.

3. Зниження ставок дохідності за ОВДП у доларах

Причин явища — кілька:

  1. Небажання Мінфіну брати на себе валютні ризики, займаючи в доларах, а фінансуючи витрати бюджету в гривнях. Наприклад, запланований на липень аукціон з випуску ОВДП у доларах був скасований, наступний можливо відбудеться в серпні, а можливо і ні.
  2. Наявність значної суми доларових активів у приватних інвесторів, компаній (обов'язковий продаж валютної виручки скасували) і банків, які шукають для них місця «де краще», в т. ч. постійно порівнюючи депозити та ОВДП. Після скасування Мінфіном аукціону валютних ОВДП, ці інвестори захвилювалися, чим скористалися більш досвідчені інвестори і підняли на них ціни.

Валютні депозити з бонусами від «Мінфіну»

Які ж варто зробити висновки на майбутнє?

  • Змінити валюту фінансових цілей, там де це 1) доречно 2) дозволяють ваші ризик і апетит.
  • Розглянути інвестування в зарубіжні інвестиційні інструменти (акції, облігації, ETF). Завдяки результатам валютної лібералізації НБУ, з 2017 р. кожен українець має право інвестувати за кордон 50 т євро на рік.

Коментарі - 26

+
+15
vlad9486
vlad9486
12 серпня 2019, 16:24
#
Свидетели доллара по 30, которые здесь радовались когда гривна падала -- наказаны, приятная новость.
+
+326
Teilor
Teilor
12 серпня 2019, 16:47
#
Иногда чудеса бывают. Но год не закончен а тем временем — экспорт упал, бюджет с дефицитом, торговый в минусе, долгов как блох, непонятки по транзиту, отопительный на носу — зато доллар по 25.
+
+133
vlad9486
vlad9486
12 серпня 2019, 17:22
#
Экспорт растет, долгов очень мало, дефицит бюджета самый низкий за последние 10 лет. Торговый баланс всегда в минусе когда идет приток капитала. Экономика растет 3 года подряд и находится на историческом максимуме по ППС.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
13 серпня 2019, 12:48
#
Https://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=27033407

Імпорт перевищує експорт на 5 ярдів
Розрив збільшується

Експорт збільшився в грошах тільки через підвищення ціни на руду і метали

Після карколомного зростання
+
0
vlad9486
vlad9486
13 серпня 2019, 13:00
#
Не сперечався з цим.
Локальні зменшення експорту були і раніше (мабуть через курс). Це не впливає на загальну картину.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
13 серпня 2019, 13:52
#
Все рахується в $ - який вдідка курс?

(22B-27B) / 27B = 19% дефіциту не впливають на зальну картину?


Ви нас зовсім за рфіян тримаєте?
+
0
vlad9486
vlad9486
13 серпня 2019, 14:03
#
Я відповідав на «экспорт упал», він постійно збільшується крім локальних падінь тоді, коли гривня міцніша. Ніхто не хоче міняти експортну виручку на гривні по поганому курсу, тому експорт «падає» локально, коли курс поганий. В минулі роки експорт теж «падав» в окремих місяцях, але за підсумками року він росте дуже швидко. Загальна (довгострокова) кратина екпорту — ріст.

На розрив між експортом і імпортом я відповів раніше ось цією фразою «Торговый баланс всегда в минусе когда идет приток капитала.».
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
13 серпня 2019, 16:07
#
Приток капітала мінімальний через незахищеність майнових прав

Те що йде в овгз - спекуляційний капітал, що при виході зробить нам скажений курс
+
0
vlad9486
vlad9486
13 серпня 2019, 16:17
#
Притік капіталу якраз такий що дозволяє імпортувати значно більше ніж експортувати і ще й відкладати в резерви. Вам треба більше?
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
13 серпня 2019, 19:03
#
Притік капіталу йде і морозиться в овгз
Він не йде в обіг
+
0
vlad9486
vlad9486
13 серпня 2019, 19:27
#
Не треба плутати державу і країну. Імпортує і експортує не держава, а вся економіка. І капітал ходить не тільки в державу. І скільки грошей зайде, стільки країна і імпортує поверх експорту (ну і плюс резерви).
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
13 серпня 2019, 21:07
#
А притік капіталу йде жваво тільки в овгз

Тому арґумент про Торговый баланс всегда в минусе когда идет приток капитала
не валідний
+
0
vlad9486
vlad9486
13 серпня 2019, 21:34
#
Притік капіталу плюс профіцит торгівлі (мінус дефіцит) дорівнює приросту резервів. У нас резерви ростуть. Тому або дефіцит торгівлі низький, або притік грошей високий. Ви там визначіться, тому що одночасно казати що дефіцит торгівлі високий, а притік низький не виходить арифметично.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
14 серпня 2019, 7:52
#
НБУ відкупив майже все, що підігнали нерези, але віддавати треба ще й відсотки, а на це валюти немає. Крім того, те що відкупив НБУ піде на погашення боргів перед МВФ і на час виходу нерезів з наших облігацій без дешевого джерела баксів буде ой як нелегко
+
0
vlad9486
vlad9486
14 серпня 2019, 12:19
#
Крім держави є ще мільйони людей які щось там імпортують і експортують. НБУ відкупив все що завезли, а імпорт перевищує експорт на $5 мільярдів — це святий дух профінансував?
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
14 серпня 2019, 20:57
#
(22B-27B) / 27B = 19% дефіциту мало???

пффф
+
0
Вадим К
Вадим К
13 серпня 2019, 14:24
#
Что же ждёт нас осенью...
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
14 серпня 2019, 7:54
#
Восени, напевне, нічого неймовірного не буде, просто повернемося до коридору в 28 - 29 за бакс. Але якщо нерезів щось налякає, то кінцевий курс залежатиме від готовності НБУ прощатися з резервами.
+
+43
lika197
lika197
12 серпня 2019, 19:56
#
Кто наказан? Вы хотите сказать, что Порошенко сам купил доллары по 28.5-32? )))
+
+62
bonv
bonv
12 серпня 2019, 18:11
#
Шок від 25 пройшов і народ хоче 20:))))
+
+43
melifaro2012
melifaro2012
12 серпня 2019, 19:21
#
Чтобы закупиться, чтобы потом ждать по 29-30.
+
+64
bonv
bonv
12 серпня 2019, 20:43
#
Чим більше просідаємо тим більше вистрілить вгору..
+
0
LISTT
LISTT
12 серпня 2019, 22:20
#
Мужик как не целится, а стрельнет ему в ногу))
+
+87
bonv
bonv
12 серпня 2019, 18:11
#
Все ж гривня повернеться в коридор 28,1-29
+
+7
sanch ☺
sanch ☺
12 серпня 2019, 19:43
#
«инвесторы, которые покупали доллары с расчетом вскоре вернуться в национальную валюту» таких раньше называли спекулянтами.
+
+37
LISTT
LISTT
12 серпня 2019, 22:17
#
Так инвесторы это и есть те самые спекулянты, только их спекуляция затянулась во времени )))))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися