Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 серпня 2019, 12:34

Американські та азіатські фондові ринки рухнули. Початок валютної війни

У відповідь на введення США чергових санкцій, у КНР повідомили про припинення закупівель сільськогосподарської продукції. Президент США звинуватив китайську владу у валютних маніпуляціях. Це вплинуло на світові фондові ринки: зниження індексів зафіксовано як в Азії, так і в США, повідомляє lblv.com.

Причини падіння котирувань і ситуація на ринках

Влада Китаю повідомила про рішення призупинити закупівлі сільськогосподарської продукції у США. Відповідні заходи були прийняті після того, як президент США повідомив про введення десятивідсоткового мита на китайські товари загальною вартістю 300 мільярдів доларів, повідомив представник мінторгівлі Китаю.

Після виходу новин індекс Hang Seng знизився на 1,01%, Shanghai Composite зменшився на 1,72%, Nikkei 225 – на 0,88%, Kospi – на 0,67%.

Ескалація торгового конфлікту між двома країнами негативно вплинула і на американські індекси, що стало причиною продажів інвесторами ризикових активів. У понеділок індекс S&P 500 знизився на 2,98%, Доу Джонса втратив 2,9%, Насдак Композит впав на 3,47%. З максимального показника, який зафіксували 26 липня, S&P 500 опустився на 6%.

Невже це початок валютної війни?

Негативно позначилося на ситуації з фондовими ринками також звинувачення Дональда Трампа щодо маніпуляції Китаєм курсом юаня. Глава китайського центробанку І Ганг повідомив у понеділок, що держава не планує використовувати національну валюту як інструмент у торговельній війні.

Народний банк Китаю встановив середній курс юаня на мінімальному рівні з грудня минулого року – 6,9225 юаня за долар. Після цього на біржових торгах курс китайської нацвалюти знизився нижче 7 юанів за долар, що є психологічно важливої ​​відміткою.

Штати звинуватили КНР у навмисному ослабленні нацвалюти для отримання переваги у торгівлі і здешевлення експорту своїх товарів. На думку аналітиків lblv.com, зниження курсу юаня до історичного мінімуму може показати готовність Китаю протистояти США в тривалому торговому конфлікті.

Костянтин Філатов, фінансовий аналітик LBLV.ru

Джерело: Мінфін