Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 серпня 2019, 13:10

В Україні запроваджено рахунок IBAN. Що це означає

З 5 серпня 2019 року в Україні стартує запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN відповідно до вимог стандарту ISO 13616. Про цепише НБУ.

З 5 серпня 2019 року в Україні стартує запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN відповідно до вимог стандарту ISO 13616.
Фото: censor.net.ua

Терміни та дати

  • З 5 серпня 2019 року нові рахунки клієнтам банки відкриватимуть відповідно до вимог стандарту IBAN.
  • Водночас чинні номери рахунків банки змінюватимуть відповідно до вимог цього стандарту зі збереженням чинного номера аналітичного обліку.
  • З 1 листопада 2019 року застосування IBAN стане обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, зокрема під час транскордонних переказів. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.
  • Важливо, що усі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються чинними, вони є платіжним інструментом, який надає клієнту можливість за допомогою платіжного пристрою, зокрема ініціювати переказ коштів з банківського рахунка.

Структура IBAN

  • Банки України відкриватимуть своїм клієнтам нові рахунки тільки за стандартом IBAN, рахунки складатимуться з 29 літерно-цифрових символів, викладених у такій послідовності:
  • код України – UA-2 літери;
  • контрольний розряд – 2 цифри;
  • код банку – 6 цифр;
  • рахунок – довжина номера рахунка не є фіксованою (до 31 жовтня 2019 року – від 5 до 14 символів, з 1 листопада 2019 року – від 5 до 19 символів).

Заповнення реквізитів

  • У період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року клієнти банків у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити «Код банку» та «Рахунок» у будь-яких варіаціях.

  • У документах на переказ коштів в реквізитах платника/отримувача клієнт може заповнювати як пару реквізитів (номер рахунка платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунка платника/отримувача за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунка платника/отримувача за стандартом IBAN, у реквізиті «Код банку платника/отримувача» зазначається нуль.
  • Банк платника обов’язково має прийняти до виконання документ на переказ коштів з реквізитами, варіації заповнення яких обрав платник.
  • Банк отримувача коштів зобов’язаний зарахувати кошти на рахунок отримувача: за парою реквізитів («Код банку» та «Рахунок», якщо рахунку не присвоєно стандарт IBAN або платнику не відомо рахунок отримувача за стандартом IBAN); або за стандартом IBAN.
  • Обрана платником варіація заповнення реквізитів не може бути підставою для повернення документа на переказ коштів без виконання або не зарахування коштів на рахунок клієнта.
  • Система електронних платежів Національного банку України у період з 05 серпня до 31 жовтня 2019 року забезпечить проведення міжбанківського переказу коштів незалежно від варіації заповнення реквізитів.

Переваги IBAN

  • Запровадження IBAN дасть можливість гармонізувати український платіжний простір з європейським, а також сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Національного банку. Загалом використання стандарту IBAN завдяки скороченню реквізитів має зробити зручнішим оформлення розрахункових документів.

Завдяки цьому клієнти банків зможуть:

  • зручно та просто ідентифікувати платника та отримувача коштів, а також банк України, що їх обслуговує;
  • уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів в розрахункових документах;
  • швидше здійснювати перекази та отримувати кошти.

Коментарі - 6

+
0
sanch ☺
sanch ☺
5 серпня 2019, 13:48
#
Чет не вкурил, что там у них стартует?
ДСТУ ISO 13616-1:2010 Дата введення в дію: 01.04.2011
Новую редакцию еще не приняли.
+
+32
yarg
yarg
5 серпня 2019, 14:12
#
C 2011 он был по желанию. А теперь стал обязательным.
+
0
dimchik84buh
dimchik84buh
5 серпня 2019, 16:30
#
«удобно и просто идентифицировать плательщика и получателя средств, а также банк Украины, что их обслуживает;» - в статье не нашел информацию об ОКПО и ИНН. Если эти данные не будут указаны, то каким образом будет происходить идентификация отправителя? Получателя средств банк идентифицирует, а отправителя? Кроме наименования (буквенного) никаких данных об отправителе не будет? А как же ФинМон? :)
+
0
yarg
yarg
5 серпня 2019, 17:08
#
Об этом НБУ будет думать папизже. главное - отрапортовать о «великой реформе»
+
0
squeez
squeez
5 серпня 2019, 21:50
#
По факту ничего не изменится, это основная инфа, кроме как красивого наборка букв и цифр, - прикольно ну в общем все тоже по факту, если это нужно для международки - то пожалуйста, но новость из этого уже 3 статью печатать  на МИНФИНЕ - зачем???
+
+2
Італій .
Італій .
5 серпня 2019, 22:54
#
А номер счёта разве не идентифицирует?

> А как же ФинМон? :)
Вообще-то финмониторинг работает в обеих банках: и отправителя и получателя. Так что ни там, ни там с идентификацией своего клиента проблем нет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися