Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 липня 2019, 11:37

Інвестфонди: як заробити більше, ніж на депозиті

«Мінфін» розібрався, що можуть запропонувати населенню інвестиційні фонди, чи може дохідність ІСІ перевищити дохідність депозитів та в чому полягають ризики для інвесторів.

Інвестиційні фонди (Інститути спільного інвестування, ІСІ) в розвинених країнах розглядаються як інструмент накопичення та примноження капіталу.

Від ІСІ інвестори часто очікують підвищенну дохідність — у десятки та навіть сотні процентів. Проте мало хто розуміє ризики такого інвестування.

А справа ця, безперечно, ризикована. За сприятливих умов інвестфонди дійсно здатні заробляти для інвесторів дохідність набагато вищу, ніж та, яку можна отримати по банківським депозитам. В періоди активного зростання ринку акцій, а такий період спостерігався в Україні у середині та другій половині 2000-х років, ІСІ можуть демонструвати дохідність, що перевищує 100% річних.

Але у періоди криз ІСІ можуть демонструвати збитки від інвестиційної діяльності. Прикладів багато, у тому числі і на вітчизняному ринку. Наприклад, компанія «Кінто» оперує приблизно десятьма фондами різного типу — індексними, фондами акцій, збалансованими тощо. І тільки близько половини з них на сьогоднішній день можуть похизуватися приростом активів. Приміром, вартість чистих активів відкритого збалансованого фонду Кінто-Класичний за період його існування зросла на понад 540%. На перший погляд вражає, але при цьому середньорічна дохідність цього ІСІ лишається на рівні 13,1%. У той же час вартість активів закритого фонду акций «Синергія-5» за період з моменту запуску впала на 57%.

Не забувайте, що отримати вигідні умови інвестування у депозити, ОВДП та нерухомість можна з Бонусом від «Минфина»

 періоди обвалів на фондовому ринку трохи краще почувають себе фонди, що вкладають кошти у депозити (формують депозитний портфель) та державні чи корпоративні облігації. Приміром спеціалізований фонд грошового ринку «ОТП Класичний», запущений у листопаді 2007р., за час свого існування збільшив капітал учасників на 273,19% (станом на 24.07.19р.). Це означає, що в середньому фонд приносив інвесторам 22,8% на рік, і це в умовах фінансових, політичних и військових потрясінь в Україні та світі, на які були багаті останні роки. Інший приклад — фонд «КІНТО Казначейський». Це збалансований фонд, запущений наприкінці 2012 року, активи якого складаються переважно з державних облігацій, депозитів, золота, та меншою мірою — акцій компаній. З початку діяльності ІСІ примножило інвестиції учасників більш ніж на 135%. В середньому це дає біля 13-14% на рік.

Хоча такий підрахунок можна застосовувати лише умовно. Взагалі КУА та інвестиційні фонди не мають права обіцяти чи гарантувати своїм інвесторам будь яку дохідність. Все залежить від ситуації на ринку активів, у які вкладаються гроші фонду, та професійності КУА.

Читайте також: Куди вкласти 1 тисячу доларів США 

ІСІ — що це і як працює

На сьогоднішній день існує декілька способів, як можна змусити свої гроші працювати і приносити прибуток. Це і депозити, і торгівля на біржі, і операції з валютою, і нарешті – участь в інвестиційних фондах.

По суті інвестиційні фонди – це один з небагатьох інструментів, який дозволяє вкладати кошти не у один актив, а у цілий портфель активів. При чому у всьому світі саме інвестфонди вважаються одним з найбільш дохідних інструментів. Головна мета ІСІ – об’єднати капітал багатьох учасників та ефективно його інвестувати. Активи інвестиційного фонду належать його інвесторам на правах спільної власності. Участь кожного інвестора підтверджується володінням цінними паперами фонду — інвестиційними сертифікатами чи акціями.

Для ефективного інвестування, та управляння активами фонд має всі необхідні складові – професійного управляючого, аналітиків, юристів і достатньо ресурсів, щоб не вкладати всі кошти в одне або два підприємства. Портфель, що формується за рахунок спільних інвестицій може бути диверсифікованим, включати в себе акції багатьох компаній з різних галузей економіки. Розрахунок на те, що в разі обвалу ринку акцій дохідність збережеться за рахунок інших складових портфелю – депозитів, облігацій, акцій інших емітентів.

З акумульованим у фонді капіталом працює компанія з управління активами (КУА). Одна така компанія може займатись веденням справ одразу декількох фондів.

Вартість чистих активів (ВЧА) найбільших відкритих ІСІ на 03.07.2019г. За даними УАІБ

Назва фонду

ВЧА, грн

Кількість ІС в обігу, шт.

ВЧА на 1 ІС, грн

Номінал ІС, грн

Дохід з початку діяльності на 30.07.19,%

КІНТО-Класичний

31 158 099.7

48 543

641.9

100

541,3

ОТП Фонд Акцій

11 893 719.6

8 096 935

1.5

1

45,8

УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв

7 368 376.5

2 094

3 518.8

1 000

н.д.

КІНТО-Еквіті

5 473 935.2

4 328

1 264.8

1 000

26,57

ОТП Класичний

5 173 152.1

1 401

3 692.5

1 000

274,3

Софіївський

5 155 639

3 571

1 443.8

1 000

43,74

Альтус-Депозит

4 229 073.5

1 256

3 367.1

1 000

16,2

Альтус-Збалансований

3 295 267.4

678

4 860.3

1 000

26,6

КІНТО-Казначейський

2 654 891.9

11 147

238.2

100

135,3

УНІВЕР.УА/Володимир Великий: Фонд Збалансований

1 673 352.4

578

2 895

1 000

н.д.

Інвестиційні фонди бувають різними залежно від особливостей організації, функціонування, ступеню ризику, кола інвесторів та ін. на будь-який смак.

За способом розміщення цінних паперів (ЦП)

Фонд з публічним розміщенням залучає кошти інвесторів, публічно пропонуючи свої ЦП – оголошення про розміщення паперів фонду відбувається відкрито, а стати інвестором може кожен бажаючий.

У фондах з приватним розміщенням ЦП, дана процедура відбувається без відкритого продажу, шляхом безпосередньої пропозиції паперів попередньо визначеному колу інвесторів.

За ступенем державного регулювання

Диверсифіковані фонди інвестують в різні типи активів в пропорціях, що встановлені законом. З одного боку, такі ІСІ вважаються найбільш надійними, але жорсткі вимоги до диверсифікації активів звужують «простір для маневру» обмежуючи можливості отримання додаткового доходу.

Недиверсифіковані фонди таких обмежень не мають. Тому можуть більше ризикувати у прагненні отримати більшу дохідність.

За формою організації

Корпоративний інвестиційний фонд (КІФ) створюється у формі відкритого акціонерного товариства. Акції фонду дають право інвесторам отримувати дохід, брати участь у прийнятті рішень відносно діяльності фонду, зміни його керівництва, додаткової емісії акцій, тощо.

Пайовий інвестиційний фонд (ПІФ) випускає інвестиційні сертифікати, що дають право інвесторам отримувати дохід та контролювати діяльність фонду.

Чи завжди можна забрати гроші

За умови, якщо це фонд відкритого типу, КУА бере на себе зобов’язання в будь-який час на вимогу інвестора викупити у нього цінні папери фонду (акцію або інвестиційний сертифікат) за ціною, що залежить від поточної вартості чистих активів фонду на день звернення інвестора. Такі фонди можуть бути як строковими, тобто мати обмежений термін дії, так і безстроковими.

Є також фонди закритого типу, які створюються на певний період часу. КУА такого фонду викупає у інвесторів цінні папери тільки по закінченню дії цього терміну. Тим не менш, до моменту закриття такого фонду кожен власник ЦП може продати їх на вторинному ринку третім особам.

Ще один різновид – фонд інтервального типу. В даному випаду КУА викуповує у інвесторів цінні папери тільки у встановлені інтервали часу, але не рідше разу на рік.

КУА також може створювати так звані венчурні фонди. Вони, як правило, запускаються спеціально для одного або декількох інвесторів. Венчурні фонди можуть бути як корпоративними, так і пайовими, але обов’язково недиверсифікованими та закритими. Специфіка індивідуальних фондів – виключно цільова спрямованість інвестицій з доволі високим рівнем ризику (наприклад, інвестиції у інноваційні розробки, реалізацію проектів в галузі нерухомості та ін.). В Україні венчурні фонди часто використовуються для оптимізації оподаткування, адже податок на прибуток від активності фонду сплачується тільки в момент припинення його діяльності.

Акції, облігації, гроші 

Фонди акцій — їх специфіка полягає у тому, що кошти інвесторів переважно вкладаються в акції компаній, іноді навіть зосереджуються в одному секторі або одній промисловій галузі. Це фонд з найвищим ступенем ризику та очікувано високою прибутковістю (якщо, звичайно ринок акций йде вгору). Ефективність фонду можна визначати, порівнюючи динаміку вартості його інвестсертифікатів з біржовими індексами. Відповідно, якщо вартість сертифікату зросла більше, ніж показник індексу, — фонд працює ефективно, і навпаки.

У фондах облігацій кошти інвестуються в муніципальні, корпоративні та державні облігації. Ступінь ризику у фондах облігацій менший, вони розраховані на отримання стабільного прибутку за рахунок вкладення грошей в інструменти з гарантованою відсотковою ставкою.

Читайте також: Де вигідно купувати ОВДП

Є можливість вкласти кошти у так звані збалансовані фонди – це своєрідний «мікс» двох попередніх. Акумульовані в них гроші інвестуються і в акції, і в облігації й у інщі активи. Це поєднує ризикований потенціал зростання акцій з помірною стабільністю облігацій та депозитів.

Існують також фонди грошового ринку, коли капітал вкладається в цінні папери з фіксованою прибутковістю, строком на один рік і менше. Такі інструменти мають мінімальний ступінь ризику, а доходи за ними зазвичай трохи перевищують дохідність за депозитами.

Прибутки, та з чого вони складаються

Накопичення відсотків також відбувається різним чином. По перше, за рахунок збільшення вартості активів. Якщо, наприклад, цінні папери у портфелі фонду збільшуються в ціні, то, відповідно, ціна сертифікату фонду теж збільшується.

По друге, шляхом розподілу прибутку. Це відбувається, коли інвестиційні менеджери продають цінні папери за вигідною ціною. По третє, є прибуток від дивідендів, які можуть нараховуватись регулярно (щоквартально, щорічно і. т. д.)

Обсяг активів ІСІ за типами фондів за 2018 рік, млн грн. (за даними УАІБ)

Рік

Відкриті

Інтервальні

Закриті

Венчурні

2007

591

261

3434

36495

2011

230

186

9472

116901

2014

61

111

10966

202853

2018

87

82

16583

296573

Кількість КУА та ІСІ станом на 31.03.2019р. (за даними УАІБ)

Кількість КУА

298

Кількість ІСІ

1794

Формальне зростання

За підсумками першого кварталу 2019 року кількість КУА зросла на дві, до 298. Власне, дві нові компанії було зареєстровано упродовж січня-березня у Києві. Не дивлячись на те, що приріст незначний, це вже щось, беручи до уваги, що за останні три роки їх кількість не змінювалась.

Що стосується інвестиційних фондів, то в січні-березні 2019 року їх було зареєстровано 19. З урахуванням фондів, які закрилися за цей період, станом на 31 березня кількість діючих фондів, за даними УАІБ, збільшилася до 1794.

Кількість так званих сформованих фондів (ті ІСІ, які досягли нормативу мінімального обсягу активів), стабільно зростала і на кінець березня 2019 року досягла 1237 ІСІ. За перший квартал 2019р. нормативу мінімального обсягу активів досягли 9 нових фондів.

Сукупні активи в управлінні усіх КУА зросли за перший квартал поточного року на 6.9% і сягнули 336, 4 млрд. грн. Для порівняння, за 12 місяців (з березня 2018 року) вони збільшилися на 21.5%.

Активи вже сформованих ІСІ зросли за цей період на 7%, а за останні 12 місяців – на 15.7% і станом на 31 березня становили 317, 4 млрд. грн. Зростання активів фондів відбулося, переважно, завдяки збільшенню обсягу активів венчурних фондів, у той час як ріст на фондовому ринку в загальному був слабким.

Коментарі - 1

+
+56
bonv
bonv
31 липня 2019, 12:18
#
Криптовалюта.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися