Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 лютого 2019, 11:55

Де вигідно купувати ОВДП

Ідея інвестувати в державні цінні папери знаходить все більше прихильників, які шукають найвигідніші умови придбання ОВДП.

Ідея інвестувати в державні цінні папери знаходить все більше прихильників, яких цікавить, де найвигідніші умови для придбання та обслуговування ОВДП.
Фото: BusinessUA

Аналітики Finsee.com порівняли тарифи за зберігання облігацій у різних фінустанов — і державні банки виглядають не найкращим варіантом. «Мінфін» публікує ключові моменти огляду.

За наявності достатньої кількості грошей інвестиції в облігації внутрішньої державної позики стають кращою альтернативою депозитним вкладам.

Переваги ОВДП перед депозитами

  • відсотки від ОВДП не обкладаються податком на прибуток фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 18 %. Ви сплачуєте лише військовий збір – 1,50 % від нарахованих процентів;
  • ОВДП має вищу ставку, ніж депозити. Це стосується облігацій як у гривні, так і в іноземній валюті;
  • облігації внутрішньої державної позики можна продати у будь-який момент, а от умови депозиту можуть не передбачати дострокового розірвання угоди;
  • держава гарантує 100 % виплату ОВДП, в той час як у випадку ліквідації банку вам по депозитному вкладу повернуть лише до 200 тис. грн.

Однак у ОВДП є і недоліки

  • Міністерство фінансів України може відстрочити їх погашення;
  • процедура купівлі державних облігацій складніша, ніж оформлення депозиту в банку;
  • у разі придбання ОВДП вам доведеться щороку подавати декларацію про доходи до відділу Державної фіскальної служби України за місцем реєстрації;
  • неможливо спрогнозувати майбутній прибуток від продажу облігацій внутрішніх державних позик. Ціна облігації може виявитися нижче початкової вартості покупки, якщо за цей час суттєво зросли відсоткові ставки.

Купівля ОВДП через банк

Фізична особа не може самостійно придбати ОВДП. Для купівлі цінних паперів необхідно звернутися до посередників.

Банк для представлення інтересів своїх клієнтів на фондовій біржі повинен мати ліцензію на проведення брокерської діяльності (угоди на вторинному ринку) або бути первинним дилером (для купівлі цінних паперів на первинному ринку). Із банками, що мають статус первинного дилера можна ознайомитись на сайті Міністерства фінансів України.

Процес отримання ОВДП через банк:

  • клієнт (інвестор) відкриває в банку рахунок у цінних паперах;
  • підписує із банком договір на брокерське обслуговування;
  • здійснюється підбір, придбання і зарахування ОВДП на рахунок;
  • за вимогою інвестора банк-брокер може продати ОВДП на вторинному ринку. Отримані кошти надходять на рахунок клієнта.

Потрібно зауважити, що банки встановлюють ліміти на мінімальну суму угоди, що може становити 100 тис. грн чи 1 млн грн.

Порівняння загального розміру банківських комісій за брокерську та депозитарну діяльність

Примітка: Для розрахунку використовувались тарифи для ОВДП на суму 2 млн. грн із подальшим продажем через 12 місяців.

Найбільш вигідно здійснювати купівлю ОВДП в банку Південний, оскільки він не стягує плату за зберігання.

Друге місце посідає Піреус банк. Установа бере за один день зберігання цінного паперу лише 0,001 грн. За рахунок цього зменшується вартість послуги у порівнянні із більшістю банків-конкурентів.

На третьому місці Укрсиббанк, що випередив Ощадбанк завдяки нижчій вартості операції по зберіганню ОВДП. Хоча варто відмітити, що обидва банки беруть найменшу плату за брокерську діяльність (0.05 % угоди) і за цим показником є лідерами на ринку.

Далі слідують Укргазбанк та Кредобанк. Останній має одну з найбільших ставок за брокерські послуги. Якщо вартість угоди не вище 50 тис. грн, вам потрібно буде віддати банку-брокеру 1.50% операції. Проте чим більше сума угоди, тим менше комісія за нею.

В Укрексім, як і в Кредобанку, діє регресивна ставка: із зростанням вартості укладеного договору знижується ставка за ним.

Приватбанк займає останнє місце. Висока загальна вартість послуги спричинена розміром комісії за зберігання облігацій – 0.50 % від номіналу (мін. 300 грн, макс 600 грн).

Купівля ОВДП через біржових брокерів

Другим варіантом купівлі облігацій внутрішньої державної позики є підписання договору із брокером, що є членом біржі та має право укладати на ній контракти.

Отже, Вам потрібно:

  • відкрити рахунок у депозитарній установі;
  • підписати із депозитарною установою договір на обслуговування рахунку в цінних паперах;
  • обрати брокера та укласти з ним договір на брокерське обслуговування;
  • далі, як і в банку, обираються потрібні ОВДП, купуються та переводяться на рахунок до депозитарію.

При отриманні державних цінних паперів через брокера на фондовій біржі необхідно буде сплатити за роботу брокера, за переказ коштів через розрахунковий центр та за зберігання ОВДП депозитарною установою.

Із орієнтовними тарифами можна ознайомитись на сайті однієї із українських фондових бірж – ПФТС.

Загалом в Україні діє 5 фондових бірж, клієнтом яких може стати будь-яка фізична особа, це:

  1. ПФТС

  2. Українська біржа
  3. УМВБ
  4. Київська міжнародна фондова біржа
  5. Фондова біржа «Перспектива»

Коментарі - 15

+
+71
Lexa9992018
Lexa9992018
11 лютого 2019, 12:54
#
ОВГЗ стала самая актуальная приманка:)
+
+8
DataProvider
DataProvider
11 лютого 2019, 13:33
#
>> государство гарантирует 100% выплату ОВГЗ, в то время как в случае ликвидации банка по депозитному вкладу вам вернут только сумму до 200 тыс. грн.
>>Физическое лицо не может самостоятельно приобрести ОВГЗ.
>> Клиент (инвестор) открывает в банке счет в ценных бумагах;

Как интересно будет работать, если банк в котором у меня счёт в ОГВЗ скажет «привет»?
Вроде как и гарантия минфина, но и банк вроде как банкрот, а в этом случае только 200 тыс.
+
+28
vadymbanker
vadymbanker
11 лютого 2019, 15:09
#
Нет, бумаги сгореть в банке не могут, банки просто их хранят(электронные записи у кого сколько числится бумаг), мне это 100% подтвердили в привате. Они были первые в этом деле в области массового продукта для физ. лиц.
+
0
nykand
nykand
28 липня 2019, 14:01
#
Хрень всё это, электронные записи это не надёжно, а в том что это подтверждают в Привате это ещё ни о чём не говорит, видать люди не усвоили финансовые пирамиды, умный когда обжёгся)
+
0
mastermind
mastermind
11 лютого 2019, 17:08
#
Меня тоже волновал этот вопрос. Как я выяснил, в случае банкротства брокера (банка) ОВГЗ переходят на хранение в депозитарий. Так что с ОВГЗ ничего не случится.
+
0
vadymbanker
vadymbanker
11 лютого 2019, 17:50
#
Не совсем. Как правило Банк выступает как депозитарий для клиента(депонента), например как в Привате. Куда переходят ЦБ в случаи ВА Банка, не могу сказать. Предполагаю, что принцип такой же как и с ячейкой, пригласят в Банк и попросят написать заявление на перевод ЦБ в другой депозитарий.

Вот был бы сейчас тут юрист банковского дела от minfin и написал бы сразу законодательную норму, в данном правом случаи…
+
+29
semenvekselberg
semenvekselberg
11 лютого 2019, 13:54
#
Идея инвестирования в «государственные бумаги» — это конечно хорошо, если осознавать что они действительно могут стать просто бумагой в зависимости от того как будет развиваться геополитическая ситуация в мире.
Вопреки мнению телевизора и некоторых специалистов, я всегда говорил, что кризис 2008 года до настоящего момента так и не заканчивался. А залить деньгами существующие в западном мире проблемы не значит их решить…
Некоторые нобелевские лауреаты предупреждают, что встретить во всеоружии эту неизбежную новую (старую) острую фазу этого кризиса не получится…
https://www.cnbc.com/2019/02/11/paul-krugman-warns-of-a-possible-global-recession-this-year-or-in-2020.html
+
+27
semenvekselberg
semenvekselberg
11 лютого 2019, 14:01
#
Ещё немного на эту тему:
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/118045/
+
+25
WallStreet
WallStreet
12 лютого 2019, 2:25
#
Razvodnyak. Non reccomended
+
0
ivankolomoez
ivankolomoez
25 квітня 2019, 9:25
#
А Драгон капитал, а ICU? Не перечислены
+
0
ivankolomoez
ivankolomoez
27 квітня 2019, 1:43
#
В таблице указан банк Пивденный стсамым низким показателем комиссии. Откуда эта цифра???? На 2 млн грн покупки ОВГЗ— 2250 грн???? У них на 1 млн грн 5600 грн комиссии!!! Откуда статистика???
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
28 липня 2019, 14:37
#
На сайте « Минфин» выгодное предложение!
+
0
fond1409
fond1409
15 грудня 2020, 18:16
#
Очень много НО в покупке ОВГЗ. Первое, если покупать от 1 000 000 грн, то Приват требует доказать происхождение денег. Доказать законность, и то что налоги с них уплачены, что в нашей стране проблематично, ну или дорого. В Ощадбанке нужно быть премиум клиентом, т.е. надо иметь депозит не менее 1 000 000 грн, или приобрести премиум карту, которая обходится в год больше 5 000 грн.
+
0
mastermind
mastermind
15 грудня 2020, 21:20
#
Я понимаю, что многие люди привыкли к банкам и не хотят знакомиться с брокерами-небанками. Но стоит таки это сделать. Универ, ICU - норм брокеры, где комиссии в разы ниже, чем в банках. Банкротство брокера почти не несет рисков для ваших ОВГЗ. Просто будет чуть больше бюрократии при продаже ОВГЗ и всё
+
0
fond1409
fond1409
16 грудня 2020, 9:08
#
Наврятли такое произойдёт. Брокер это обычное ООО с лицензией. Я хоть и отошёл от дел более 15 лет назад, но знаю как открывали торговцев ЦБ, КУА и т.д. У самого было три торговца и одна КУА. Стол,компьютер и принтер, вот и все активы многих торговцев. А речь идёт о инвестировании миллионов гривен.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися