Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 липня 2019, 18:17

Кожному українцеві — рахунок у банку

Державний Ощадбанк запропонував прийняти спеціальний закон, яким зобов’язати кожного громадянина України відкрити собі рахунок у банку. Про таку ініціативу розповів на форумі, присвяченому доступності фінансів для населення, заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. За даними Національного банку України, сьогодні тільки близько 63% українців мають банківські рахунки. А ось для порівняння цифри у сусідній Білорусі — там 81% громадян має банківський рахунок, а в Голландії і Данії рівень охоплення банківськими послугами громадян становить усі 100%.

Антон Тютюн впевнений: якщо кожен українець матиме рахунок, рівень фінансової грамотності нашого населення істотно зросте. А з цим на сьогодні – великі проблеми. Як не дивно це звучить, але одна з найважливіших навичок у житті – вміння поводитися і розпоряджатися з грошима, у українців розвинена слабко.

Наприклад, за даними американського агентства з міжнародного розвитку USAID, Україна займає одне з останніх місць за рівнем фінансової грамотності населення. USAID провів дослідження в 30 країнах, і згідно з ним, наша країна за Індексом фінансової грамотності отримала тільки 11,6 бала, тоді як середній показник – 13,2. Цей індекс показує, наскільки добре громадяни тієї чи іншої розбираються в основах фінансової грамотності, розуміють, що таке «відсоток по кредиту» і як його порахувати, що таке «інфляція», а також наскільки добре вони вміють планувати свої доходи і витрати.

Такий низький показник фінансової грамотності України свідчить про те, що наші співвітчизники, на жаль, в більшості своїй не вміють планувати і вести особистий бюджет, а це значить, що і зароблені важкою працею гроші вони часто просто витрачають без будь-якого плану і обліку.

Що найгірше, так це те, що найнижчий рівень фінансової грамотності спостерігається у молоді у віці від 18 до 24 років, тут оцінка опитаних склала 10,6 бала, тоді як більш старша вікова група — 25-34 роки, вже отримала 12, 1 бала. Це означає, що фактично до того часу, як українець починає жити самостійно, він не встигає отримати необхідні знання про фінанси, тому отримує їх вже з власного досвіду – на основі проб і помилок. Досвід, як відомо, вчить швидко, але бере за навчання дуже дорого. Тому знання про фінанси краще отримувати до того, як ви вступаєте у доросле життя, інакше доведеться розплачуватися в буквальному і переносному сенсі цього слова. До речі, USAID в результаті опитувань встановила, що 70% батьків виступають за введення в школах такого предмета, як фінансова грамотність.

Відсутність рахунку у банку – це не тільки звичка великої кількості українців жити «по-старому». Без нього в сучасному світі майже неможливо ефективно розпорядитися грошима, неможливо правильно примножити накопичені заощадження, які, якщо зберігати їх «під матрацем», просто знецінюються.

Крім того, відсутність банківського рахунку дуже ускладнює доступ до фінансів. Напевне, у багатьох з нас були випадки в житті, коли гроші потрібні дуже терміново, а родичі або друзі позичити не можуть. Єдиний шлях – взяти кредит в банку або у фінансовій компанії. Наприклад, в компанії «Кредітон» позику можна отримати дуже швидко. Однак без рахунку в банку і без банківської карти це зробити неможливо. Крім того, наявність рахунку в банку дозволить скористатися ще однією послугою «Кредітон» — переказ грошей з картки на картку будь-якого банку.

Тому рахунок в банку не тільки дозволить підвищити фінансову грамотність, а й відкриє доступ до зручних сервісів від компанії «Кредітон».

Коментарі - 3

+
0
Leon1978
Leon1978
24 липня 2019, 15:12
#
Тютюн в розовых очках. Там и так процессы ели ползут а тут если еще увеличат количества счетов то банк станет полностью.
+
0
Leon1978
Leon1978
24 липня 2019, 15:13
#
Ну да высоко сижу далеко гляжу а что под носом не вижу.
+
0
Елена Валентиновна
Елена Валентиновна
24 липня 2019, 17:55
#
Да, грамотно смотреть сколько всего у украинцев денег! А ещё с Ощадбанком только потеряла 2 дня времени, работу обещают и не трудоустраивают!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися