Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 липня 2019, 19:02

У Мінфіні очікували більшого зниження облікової ставки

Міністр фінансів Оксана Маркарова зазначила, що міністерство чекало більш стрімкого зниження облікової ставки Національним банком, а також вказала на необхідність розблокувати процес «великої приватизації». Про це вона написала в Facebook.

Міністр фінансів Оксана Маркарова зазначила, що міністерство чекало більш стрімкого зниження облікової ставки Національним банком, а також вказала на необхідність розблокувати процес «великої приватизації».
Фото: zik.ua

«НБУ знизив облікову ставку до 17%. Враховуючи фактичний рівень інфляції, Мінфін, звичайно, таємно сподівався на більше зниження ставки, тому що облікова ставка безпосередньо впливає на вартість розміщення Мінфіном облігацій внутрішньої державної позики в гривні, але раді, що НБУ зберіг тенденцію до зниження!», – написала вона.

Нагадаємо, правління Національного банку України прийняло рішення знизити облікову ставку з 17,5% до 17% річних.

Також відсьогодні НБУ буде публікувати прогноз процентної ставки в рамках щоквартального перегляду макроекономічного прогнозу.

Для збереження нинішнього курсу на ефективне управління державним боргом та продовження відповідальної бюджетної і фіскальної політики Україні слід спрямувати зусилля на розблокування процесу «великої приватизації», додала Маркарова.

Читайте також: Зеленський хоче провести велику приватизацію в 2019 році

«Тому велика приватизація – не лише інструмент для подолання корупції в держкомпаніях і надходження для них ефективного власника, а і джерело фінансування, яке скорочує необхідність запозичень на цю суму і зменшує кількість коштів, необхідних для його обслуговування. Тому енергія і заходи у другій половині року повинні бути спрямовані на розблокування великої приватизації та організацію прозорих і публічних конкурсів на всі активи», – пояснила Маркарова.

Вона також нагадала, що із запланованих в 2019 році 17,1 млрд грн надходжень від приватизації держбюджету наразі отримав усього 0,3 млрд грн.

Раніше повідомлялося, що колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду задовольнила скаргу Фонду держмайна на рішення судів попередніх інстанцій, розблокувавши процес призначення радників з приватизації п'яти держкомпаній.

Коментарі - 4

+
+15
bonv
bonv
18 липня 2019, 19:32
#
Теж вважав що буде 1%
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
18 липня 2019, 20:49
#
1% был бы супер вариант, но я был уверен что все таки 0.5%.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
18 липня 2019, 20:49
#
Не варто на осінь, є девальваційні ризики. Навесні так, але краще за два заходи по 0,5.
+
0
987
987
19 липня 2019, 10:06
#
С одной стороны Маркарова права, при инфляции 9,8% за прошлый год и тех темпах снижения, которые рисуют в этом, не должно быть такой высокой учетной ставки. НО не надо делать вид что у нас правильно считается инфляция. Если ее правильно посчитать, то подозреваю, что учетная ставка сейчас где-то на уровне реальной инфляции. Все играют в игру «тут вижу, тут не вижу».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися