Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 липня 2019, 13:30

Діяльність ДАБІ залишається однією з найкорумпованіших — Парцхаладзе

Система державного архітектурно-будівельного контролю в Україні залишається однією з найкорумпованіших та потребує повного перезавантаження та реформування. На цьому наголосив заступник міністра ЖКГ України Лев Парцхаладзе в інтерв’ю РБК-Україна.

Система державного архітектурно-будівельного контролю в Україні залишається однією з найкорумпованіших та потребує повного перезавантаження та реформування.
Фото: 3m2.kiev.ua

Що це значить

«Зараз ми серйозно зайнялися повним реформуванням ДАБІ – Державної архітектурно-будівельної інспекції. Ця система все ще дуже корумпована – там зберігаються старі правила і процедури, немає ефективного механізму здійснення державного архітектурно-будівельного контролю. Ми створили робочу групу, куди увійшли одні з кращих фахівців неурядових організацій — BRDO, IDLO, TAPAS, Реанімаційного пакету реформ, Конфедерації будівельників та інших. По-перше, плануємо провести повний аудит повноважень і організаційної структури ДАБІ – повністю перезавантажити цю систему, створити ефективні електронні сервіси», — сказав він.

Як реформуватимуть відомство

Відтак, у межах повного перезавантаження діяльності ДАБІ, була розроблена концепція реформування цієї структури, а також план її реалізації. До нього увійшли такі пункти:

  • запровадження ефективного е-кабінету замовника, через який швидко та зручно можна буде отримувати дозвільні документи у будівництві;
  • модернізація Єдиного реєстру документів, який надаватиме право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчуватиме прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів;

Читайте також: Схема для довгобудів: як в Україні будуть рятувати проблемні об'єкти і хто на цьому може заробити

  • створення нового публічного порталу, через який надаватимуться е-послуги у сфері містобудівної діяльності;
  • запровадження е-взаємодії з іншими державними електронними інформаційними ресурсами для швидкості надання послуг у будівництві;
  • розроблення і запровадження інформаційної кампанії ДАБІ з підвищення рівня поінформованості громадян щодо надання послуг у сфері містобудівної діяльності;

  • вдосконалення отримання адміністративних послуг у сфері будівництва;
  • посилення відповідальності виконавців робіт за порушення у містобудівній діяльності;
  • запровадження дієвого механізму контролю за діяльністю експертних організацій;
  • запровадження громадського контролю у сфері містобудівної діяльності;
  • проведення аудиту повноважень та структури архбудконтролю;
  • введення персональної відповідальності керівництва ДАБІ та її територіальних підрозділів за порушення у сфері містобудівної діяльності.

«У частині електронних сервісів хочемо приблизно протягом півроку поетапно все змінити. Зараз є великі зловживання на місцях, в регіонах, оскільки отримання дозволу на будівництво традиційно було дуже корупційною сферою. Тому хочемо ввести персональну відповідальність керівництва ДАБІ і територіальних органів на місцях за правопорушення у сфері містобудівної діяльності – підвищити відповідальність посадових осіб», — поділився планами Парцхаладзе.

Читайте також: В Україні запустять програму модернізації старого житлового фонду

Він також наголосив, що сьогодні, за статистикою, у Держархбудінспекції понад 50% відмов у наданні тих чи інших дозволів у будівництві. При чому без чіткої аргументації або пояснень. Разом з тим, чимало проектів видаються з реальними порушеннями і дозволи на них надаються. Тому ця проблема є також однією з першочергових для вирішення.

Коментарі - 1

+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
19 липня 2019, 11:40
#
Акції від забудовників: http://bit.ly/18july2019
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися